ForumDuyurular  Yeni Konu 

Sol, Sosyalist, Komünist, Anarşist süreli yayın arşivi

12 Eylül 2011

deepturtle

Sol, Sosyalist, Komünist, Anarşist süreli yayın arşivi

2010 yılı Mayıs ayında elimdeki 100 kadar pdf formatındaki dergiyi arkadaşlarımla paylaşmak istiyordum.
Bir süre sonra “Bunları bir ücretsiz blog’da toplayayım sadece arkadaşlarımla kısıtlı kalmasın belki başkasının da işine yarar” diye düşünürken elimdeki dergileri de tasniflemeye başlayınca aslında bunun 100 dergi ile kısıtlı kalmayacak birşey olduğunu fark ettim. Ücretsiz bir blog yerine “madem web sitesi işlerinden de biraz anlıyorum kendim bir site açayım orada bunları paylaşayım “dedim. Ve www.solyayin.com adresinde sitemiz yayın başladı.

Dergi ve gazeteleri yayınlamaya başladıkça bunun arkadaş paylaşımının ötesinde “birşey” ortaya çıkmaya başladı ve bunu. Ayrıntılı bir sol süreli yayın arşivine dönüştürmek için çabalamaya başladım. Bu topraklarda 100 yüzyıllık tarihi olan sol bu tarihi boyunca pek çok değerli yayın ortaya çıkarmıştır. Bunların en azından bir bölümünü bir araya getirme misyonunu üstlendim.

Site’de dergi ve gazeteler yayınlanmaya başladıkça onlarca tanımadığımız, hatta bir çoğunun adını dahi bilmediğimiz dostlarımız bize ellerindeki yayınları göndermeye başladılar. Bir arkadaşımız 1978 tarihli Liseli Dev-Genç dergisini gönderdi, bir başkası Emeğin Özgürlüğü, bir başkası Parti Bayrağı dergileri ve bunun gibi onlarca dergi elimize ulaştı. Elimize ulaşan bu yayınlar ile arşivimiz çok daha zenginleşti ve zenginleşiyor.

Sitede dergileri yayınlarken herhangi bir fraksiyon ayrımı gözetmiyoruz. Troçkist Sınıf Mücadelesi, Gerçek, Sosyalist İşçi, Antikapitalist, Marksist Bakış‘tan Maocu Sınıf Teorisi, Partizan, İşçi Köylü, Halkın Günlüğü‘ne, anarşist Ahali, Proleter Teori A‘dan, sol komünist Enternasyonal Bakış ve Dünya Devrimi‘ne 79 farklı(o da şimdilik) dergi ve gazete sitemizden okunabilir.

Sitemiz’deki arşiv’den faydalanabilmeniz için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok, üye olmanıza gerek yok. Sadece girin istediğiniz yayının istediğiniz sayısını okuyun.

100 dergiyi paylaşmak için yola çıkmıştım ama şuan(11.09.2011) itibarı ile sitemizde 79 farklı dergi/gazete ve 1885 sayı yayında ve okunabilir. Ve 1000 kadar dergi de sırada ve eklenmeyi bekliyor.

100 dergi için yola çıkıp bu aşmaya gelmemizde kuşkusuz en büyük katkı dostlarımızın bize ualştırdığı dergiler.

Siz de bu arşivin gelişmesine katkı sunabilirsiniz. Küçük/büyük demeden yapacağınız her katkı bu arşivin çok daha büyümesine ve kolektif bir ürün’ün ortaya çıkmasına yol açacaktır.

Peki nasıl mı katkı sunabilirsiniz? Bunun aslında pek çok yolu var bazılarını aşağıda sıralayayım.

  • Elinizdeki pdf/word vs. formatındaki yayınları destek@solyayin.com adresi üzerinden bize ulaştırmak.
  • Elinizde basılı halde bulunan yayınları tarayıp yine bize destek@solyayin.com adresinden bize ulaştırmak.
  • Elinizde basılı yayın var ama nasıl tarayacağınız bilmiyorsanız yine destek@solyayin.com adresinden bize ulaşın elimizden gerek desteği sunacağımızdan emin olabilirsiniz.
  • Elinizde yayın yok ama bir web siteniz ya da blog’unuz var ise burada sitenize link verebilirsiniz. Böylece daha fazla kişi arşivimizden haberdar olabilir.
  • Bu maili ilgisini çekebileceğini düşündüğünüz arkadaşlarınız ve üye olduğunu mail gruplarına gönderebilirsiniz(belki oralardan destek olabilecek birileri çıkabilir).
  • Sitemiz ile ilgili öneri, eleştiri ve şikayetlerinizi de lütfen bize iletmeyi ihmal etmeyin. En kısa sürede size geri döneceğimizden emin olabilirsiniz.

Zahmet edip metnimizi okuğunuz için teşekkürler.

Sevgilerle
www.SolYayin.com kolektifi

Facebook sayfamız | Twitter hesabımız
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0