Baskın Oran İzmir'de barış sürecini anlattı

19 Nisan 2013 00:32  

 

Baskın Oran İzmir'de barış sürecini anlattı

Akil İnsanlar Heyeti'nin Ege Bölgesi üyesi Baskın Oran, "Uzlaşmak barış yapmak zorundayız. Bakın Fransa ile Almanya düşmanken şimdi dost oldular. Barış tabi ki düşmanla yapılır. Ayrıca Kürtler düşman değil" dedi.

İZMİR- İzmir Küçük Millet Meclisi'ne konuk olan Akil İnsanlar Heyeti'nin Ege Bölgesi üyesi siyaset bilimci Baskın Oran, "Uzlaşmak barış yapmak zorundayız. Düşmanlıklar ilelebet devam edemez. Son farklılıklar ortadan kalksın. Bakın Fransa ile Almanya düşmanken şimdi dost oldular. Barış tabi ki düşmanla yapılır. Ayrıca Kürtler düşman değil" dedi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi'ndeki İzmir Küçük Millet Meclisi toplantısı öncesinde bir grup İşçi Partili, Akil İnsanlar Heyeti'ndeki Baskın Oran'ı protesto etti. Türk bayrakları ile sloganlar atan grup Türkiye 'nin bölünmesine ve Türk Milletinin kandırılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Salonda toplantı başladığı sırada bir kişi İstiklal Marşı okunmaması, saygı duruşunda bulunulmamasına tepki göstererek, "Türkiye Cumhuriyeti'ni yok sayıyorsunuz. Amerika projesini uyguluyorsunuz" dedi. Kısa süreli tartışma yaşandı.

Daha sonra Akil İnsanlar Heyeti'nin Ege Bölgesi grubunda bulunan Baskın Oran barış süreci konusunda bir konuşma yaptı. Silahla mücadele edenlerin dikkat çektiğini belirten Oran, "Ezilen başka toplum kesimleri silahla mücadele etmedikleri için dikkate alınmadılar. Acaba kabahati işleyen silahla mücadele eden mi, yoksa silahla mücadele etmeyenin sesini çıkarmadığı için hakkını vermeyende mi? Mesela Aleviler silahla mücadele etmiyorlar diye onların hakkı verilmeyecek mi?" dedi.

Başbakan'ın görüşleri hakkında konuşan Baskın Oran, "Yiğidin hakkı yiğide verilmeli. Sayın başbakan gibi cesur bir politikacı olmasaydı, biz hala birbirimizi yemeye devam edecektik. Sen müzakere yaptığın insanlara hala terörist dersen ve 'kürt sorunu yok terör sorunu var' dersen kafalarda çok fazla soru işareti kalır. Terör mü Kürt sorununu doğurdu, yoksa Kürt mü terör sorununu doğurdu gibi bir soru yok" dedi.

"BARIŞ YAPMAK ZORUNDAYIZ"
Baskın Oran, "Avrupa'nın son iç savaşı olan 30 yıl savaşlarının bir benzerini ülkemizde yaşadık. 30 yıldır terör örgütünün adamı öldürüldü. Şu kadar er şehit oldu. Bizde 30 yıl savaşları yaşadık ve çok kayıplarımız oldu. 40 bin kişi öldürüldü. 30 yılda en az 2 askeri diktatörlük yavruladık. Türkiye'de 2 tane farklı hukuk uygulanmaya başlandı. Biz kendi içimizdeki Kürt meselesini erteleye erteleye Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kuruldu. Suriye'de de kuruldu. İşte bu yüzden biz kendi Kürtlerimiz ile barış yapmak zorundayız ki acılar dağlansın. Bu sürece itirazların ve süphelerin olmasına rağmen. baştan başlanır diye geldim. Önce silahsız çözüm için adım atmalıyız" dedi.

"KAYGILARIM VAR"
Kaygılarının olduğunu belirten Baskın Oran şöyle devam etti:

"Kaygılarım tepeden inme kararların alınarak sürecin başlamasına itirazım yok. Süreç bir yerden başlatılır. Daha sonra çeşitli düzeltmeler yapılır. Birisinin bunu yapması lazımdı. Fakat parmaklar tetikten çekildikten sonra ve PKK çekildikten sonra ama ertesi günü derhal demokratikleşme programının ilan edilmesi lazım. Ben bundan rahatsızım. Bu demokratikleşme programının ana çizgileri silah bırakıldığı an ilan edilmesi lazım. Ben bu ışığı görmüyorum. Güneydoğu bölgesi eğer özerk olacaksa bölge meclisi kurulacaksa, İzmir de Ege Bölgesi'nin merkezi olacaktır. Diğer bölgeler de olacaktır. Aksi halde kavga devam eder. Biz Kürtleri çoğunluğa hedef göstermiş olacağız. Çözüm sekteye uğrarsa, kısa vadede ve uzun vadede Kürtler yine hayal kırıklığına uğrayacaktır. Büyük bir beklenti içindeler. Çok yüksek bir destek var. Beklenti ne kadar yüksekse hayal kırıklığı da o kadar yüksektir. Eğer sekteye uğrarsa, bir daha girişim yapılamama sorununu doğurur. Çok ciddi bir olay olur. PKK silahı bıraktı eğer reform ciddi ve hızlı başlamazsa PKK'nın kendi içinden PKK'cıklar çıkacak. Silahlı örgütün parçalanmasından daha büyük dert yoktur. Umudunu kaybetmiş PKK ile başetmek kolay değil. Metro istasyonları ve AVM'ler her gün patlar."

"ANNELER RAHAT UYUSUN"
Oğlu askere gittiğinde eşinin 1.5 yıl uyuyamadığını anlatan Baskın Oran, "Her annenin yaşadığı bu. Ama düşünüldüğü zaman bunu önlemek için yapılan sürece desteğin doğuda yüzde 90, Ege Bölgesinde ise yüzde 43 olması anlaşılır değil. Anneler rahat uyusun" dedi.

Konuşmasının sonunda süreç kapsamında yol haritasına tekrar değinen Oran, "İnşallah hükümetin kafasında bir yol haritası vardır, yoksa çok kötü bir sonuç çıkar" derken, "süreç sekteye uğrarsa ne olacak AVM'lere gitmeyelim mi?' sorusuna, "İşte o zaman alışveriş merkezlerine gitmezsiniz, internetten alışverişinizi yaparsınız" dedi. (DHA)

Radikal

12.04.2013

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0