SICAKKAN SANAT YENİ SEZONDA HARİKALAR YARATIYOR…

27 Ekim 2010 23:21 / 4967 kez okundu!

 


Eğitim sisteminin çocukları tek tip düşünmeye itmesi, sorgulamaktan, düşünmekten, yaratıcılıktan yoksun, duyarlı olmaktan uzak bireyler haline getirmesi yüzünden çocuklarımız hayatın renkli yönlerini keşfedemiyorlar… Eğlenmenin sadece oyun ve spordan ibaret olmadığını, öğrenmeninse okulla sınırlı kalamayacağını bilmiyorlar, çünkü onların ufkunu açabilecek sanat etkinlikleri ne yazık ki sınırlı…

Eğitim sistemimiz eksiğiyle gediğiyle bir şekilde çocuklarımızı etkisi altına alıyor… Sınavlar yüzünden yarış atı haline gelen çocuklarımızı bu sistemin dışında tutma şansımız olmadığına göre, yetişkinler olarak bize düşen görev; sanat yoluyla onların ruhlarına dokunmak olacaktır…

“Rüzgar Gülü” adlı Çocuk Oyunu, İzmir’de Yetkin Çocuk Tiyatrosu Boşluğunu Dolduruyor…

Kültürpark içindeki İzmir Sanat Merkezi, sezon boyunca birbirinden kaliteli sanat etkinliklerine ev sahipliği yaparak önemli bir açığı kapatırken, her hafta çocuk oyunlarına da sahne oluyor. İzmirli tiyatrocu Erçin Sıcakkan’ın kurucusu olduğu ve on iki yıldır İzmir için emek verdiği Sıcakkan Sanat, 2010 – 2011 sezonunda İzmirli minikler için eğitici olduğu kadar eğlenceli bir oyun sahneliyor. Rüzgar Gülü adlı çocuk oyununda; insan eliyle doğanın tahrip edilmesi sonucu gerçekleşen Küresel iklim değişikliğinin oluşum nedenlerine dikkat çekilirken; Küresel Isınma'nın hayati önemi ve bu konuda çocuk yaştan başlayarak insanoğlunun doğayı korumak için nasıl bilinçli bir şekilde davranabileceği eğlenceli bir olay dizisiyle çocuklara anlatılıyor. Baş oyun kişisi Kral yoluyla doğaya zarar veren insan simgelenirken, doğanın dengesini simgeleyen Rüzgar oyun kişisi, ayrıca Kral'ın vicdanına seslenen Soytarı ve Kedi oyun kişileri aracılığıyla da çocuk izleyicilerin doğal enerji kaynaklarını tasarruflu kullanma bilinci edinmeleri amaçlanıyor. Harika Derya Erten’in sevimli ve işlevsel sahne tasarımıyla da bu yöneliş destekleniyor.

Rüzgar Gülü, Sıcakkan Sanat Merkezi’nin eğitim politikası olan interaktif eğitim üzerine kurulu bir oyun. Oyuncuların karşılıklı diyalog kurmalarıyla çocuklar aktif olarak oyuna dahil ediliyor, bu sayede tiyatronun sıcaklığına, insanla doğrudan ilgili bir sanat oluşuna küçük yaşta alışıyorlar. Üstelik, kendilerine yöneltilen sorulara cevap vererek toplum içinde konuşma cesareti kazanıyorlar ve pratik zekaları gelişiyor. Rüzgar Gülü adlı çocuk oyunu, didaktik olmadan, çocuklara doğru olanı sahnede göstererek öğretiyor. Bir yandan gerçek bir sahne düzeni ve oyuncular aracılığıyla çocukların tiyatro alışkanlığı edinmeleri hedeflenirken, diğer yandan da onları evrensel sorunlara karşı duyarlı bireyler olarak eğitme amacı güdülüyor.

Çiçekler, böcekler, lay lay lom şeklindeki davranış biçimleriyle çocuğun bireyselliğini ve zekasını geliştirmekten uzak pek çok çocuk oyunu yapılıyor. Oysa ki, bu tür oyunlar çocuğu pasif hale getirmekten, kişiliğini ve pırıltılı çocuk zekasını küçümsemekten, yaratıcılığını köreltmekten öteye gitmemektedir. Çocuk, tiyatrodan bilinçlenmiş ve bu sürece kişisel olarak katkı sağlamış olarak çıkmalı, katılımcı olmanın verdiği özgüvenle sosyal zekası gelişmelidir. Bunu başarabilen tiyatro gerçek anlamda işlevini yerine getirmiştir.

Sıcakkan Sanat bu oyunla didaktik olmadan, çocuklara doğru olanı sahnede göstererek öğretiyor. Gerçek bir sahne düzeni ve oyuncular aracılığıyla çocukların tiyatro alışkanlığı edinmeleri hedeflenirken, hayal güçlerine hizmet eden oyun kişileri sayesinde onları oyun kavramından uzaklaştırmadan gerçeklerle yüzleştirmeyi başarıyor Rüzgar Gülü... Oyun, Kültürpark Fuar Alanı içindeki İzmir Sanat Merkezi’nde (26 Ağustos Kapısı girişinde) her Perşembe saat 11.00 ve 14.00 saatlerinde, her cumartesi de 15.30’da izlenebilir.

Sıcakkan Sanat, bu oyunların dışında Bornova, Karşıyaka ve Konak ilçelerindeki okullar için Hansel ve Gretel, Okul Günleri, Doktor Can ile Mikrop Cim, Sevimli Peri, Kırmızı At Trafikte, Kuklaların Dansı, Sihirli Orman, Hayalimdeki Tatil adlı çocuk oyunlarını sahneliyor… Oyunlar, her salı-cuma günleri Bornova Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’nde 10.00 / 11.00 / 13.45 / 14.45 saatlerinde, salı – perşembe günleri Karşıyaka Ziya Gökalp Kültür Merkezi’nde, 10.00 / 11.00 / 14.00 / 15.00 saatlerinde, Konak Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde ise her Çarşamba 10.00 / 11.00 / 13.45 / 14.15 saatlerinde izlenebilir. Sezon oyunları ile ilgili bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak için 0232 381 36 57 numaralı telefonu arayabilir, www.ssmcocuktiyatrosu.com adresinden yararlanabilirsiniz.

Sıcakkan Sanat Sosyal Sorumluluk Projeleriyle de Önemli Bir İşlevi Yerine Getiriyor:

Atakalp & Emot Çocuk Tiyatrosu Tiyatro Şenliği Başlıyor…

Atakalp Emot Hastaneleri Çocuk Tiyatrosu 2008 yılında Prof. Dr. Sait Ada, Dr. Firdevs Kul ve tüm Atakalp Emot Hastaneleri çalışanlarının desteği ile kuruldu. Sanatsız yaşayan bir toplumun hayal gücünün sınırlı olacağı ve ileride üretme yetilerinin de azalacağı düşüncesiyle yola çıkan projenin yaratıcıları, geleceğimizin tek güvencesi olan çocuklarımızı tiyatroyla tanıştırmak, onlara tiyatroyu ve sanatı sevdirmek amacıyla Sıcakkan Tiyatrosu ile işbirliği yaparak bir tiyatro kulübü kurdular. Bir süredir devam eden bu sosyal sorumluluk projesi kapsamında, 2010-2011 eğitim öğretim yılında ayda iki kez İzmir ve Ege Bölgesi’nde farklı mahalle ve ilçelerini de kapsayan ücretsiz gezici tiyatro gösterileri yapılıyor, böylece tiyatroya gidemeyen çocuklara ulaşılıyor.

Geçen yıl yaklaşık 15 bin çocuğa ücretsiz tiyatro gösterileri düzenleyen Atakalp & Emot Hastaneleri Çocuk Tiyatrosu’nun bu yılki hedefi 20 bin çocukla buluşmak… Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında, dört farklı çocuk oyunu sahnelemeyi planlayan tiyatro; İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karşıyaka, Konak, Bornova, Bayraklı ilçe belediyelerinin katkılarıyla beş farklı sahnede yine ücretsiz olarak minik tiyatro severlerle buluşuyor.
Çevre ve enerji kullanımının önemine masalsı bir dille vurgu yapan “Rüzgarın Gücü “ve modern tiyatronun ögelerinden Blacklight tekniği ile tiyatroyu sevdirmeyi amaçlayan “Yaşayan Tiyatro“ adlı oyunlarıyla perde açan tiyatro kulübü, ikinci dönem için “Sağlıklı Kal” adlı yeni bir oyun ile çocuk klasiklerinden “Hansel ve Gretel” ile minik seyircilerinin karşısına çıkacak.


Atakalp Emot Çocuk Tiyatrosu 1. Dönem Oyun Programı…

RÜZGARIN GÜCÜ

25 Ekim 2010 Pazartesi- İsmail Cem Kültür Merkezi / Karşıyaka 10:00/11:00/14:00
12 Kasım 2010 Cuma- Güzelyalı Kültür Merkezi/ Güzelyalı 10:00/11:00/14:00
17 Aralık 2010 Cuma- Güzelyalı Kültür Merkezi/ Güzelyalı 10:00/11:00/14:00

YAŞAYAN TİYATRO

01 Kasım 2010 Pazartesi- Dr.Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi / Konak 10:00/11:00/14:00
08 Kasım 2010 Pazartesi- Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi/Konak 10:00/11:00/14:00
20 Aralık 2010 Pazartesi- Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi/Konak 10:00/11:00/14:00
10 Ocak 2011 Pazartesi- Ziya Gökalp Kültür Merkezi/ Karşıyaka 10:00/11:00/14:00
14 Ocak 2011 Cuma- Güzelyalı Kültür Merkezi/ Güzelyalı 10:00/11:00/14:00

İzmir’de yetişen sanatçıların, iş olanaklarının azlığı nedeniyle İstanbul’a yerleşmek durumunda kaldıkları bir zamanda, zor koşullar karşısındaki sabırlı ve özverili duruşuyla İzmir’de tiyatro yapmak için Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü’ndeki öğrencilik yıllarından bugüne çaba sarf eden Erçin Sıcakkan’a İzmir’de üstlendiği sorumluluk için sonsuz teşekkürler…


Başak Sakızlıoğlu

27.10.2010

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.