Amerikalıların Erol Taş'ı öldü

10 Temmuz 2012 15:27  

 

Amerikalıların Erol Taş'ı öldü

1955 yılında “Marty” filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu Oscarı’nı kazanan ünlü aktör Ernest Borgnine hayatını kaybetti. Beş evlilik yapan aktör kişisel hayatının Oscar’lık bir yanı olmadığına inanıyordu

Oyunculuk kariyerinde 60 yılı deviren Oscar’lı aktör Ernest Borgnine, böbrek yetersizliği sonucu hayatını kaybetti. Los Angeles’ta 95 yaşında ölen oyuncu, en son 2009 yılında hastane dizisi ER’de rol almıştı. 1955 yılında Marty filmiyle en iyi erkek oyuncu kategorisinde Oscar’a değer görülen Borgnine’in ailesi ünlü aktörün sağlığının son dönemdeki hastalığına karşın çok iyi olduğunu açıkladı. Vahşi Belde/ The Wild Bunch ve The Poseidon Adventure filmlerinde de rol alan Borgnine, ABD’de izlenme rekorları kıran McHale’s Navy dizisinde de başrol oynamıştı.

Menajeri Lynda Bensky yaptığı açıklamada “Çok üzücü bir gün” derken, “Endüstri bir daha asla göremeyeceğimiz kalibrede, mükemmel birini kaybetti” dedi. “Gerçek bir ikon. Fakat daha önemlisi dünya, bir pirini ve hepimize nasıl gençleşeceğimizi öğreten sevgili bir adamı kaybetti” dedi.

Erol Taş gülüşlü

İtalyan göçmen bir ailenin çocuğu olarak 24 Ocak 1917’de Hamden, Connecticut’ta dünyaya gelen Borgnine, ilk başta oyunculuğu hiç düşünmedi ve 1935’te liseyi bitirdikten sonra ABD Donanması’nda çalışmaya başladı. Annesinin yönlendirmesiyle II. Dünya Savaşı sonrasında tiyatro okuluna kaydolan Borgnine, Tennessee Williams’ın oyunu The Glass Menagerie’yle çıkış yakaladı ve 1953’te sinemadaki ilk önemli rolünü Mongomery Cliff’in başrolde olduğu İnsanlar Yaşadıkça/ From Here to Eternity filminde oynadı. Borgnine bu filminde Frank Sinatra’nın canlandırdığı karakteri döven sadist bir çavuşa hayat veriyordu.

Tıknaz yapısı, sert sesi ve “Erol Taş” gülüşü onun kötü adam karakteri için ilk akla gelen oyuncu olmasını sağladı. Fakat 1955 senesinde “kötü adam” tipinden çıkıp düşük bütçeli Marty filmindeki New York’lu romantik kasap rolüyle Oscar’lık bir performans sergiledi.

1958 yapımı Vikingler/ The Vikings, 1965 tarihli Ankanın Uyanışı/ The Flight of the Phoenix, 1967 yapımı 12 Kahraman Haydut/ The Dirty Dozen’ın da aralarında bulunduğu 60’ı aşkın filmde oynayan Borgnine, çalkantılarla dolu bir özel hayat yaşadı. Şarkıcı Ethel Merman’la bir ay bile sürmeyen bir evlilik yapan aktör, toplamda dört başarısız evlilik yaptı. 1966’da bir röportajında “Oscar beni bir yıldız yaptı, minnettarım” diyen Borgnine, “Fakat Oscar kazanmasaydım da özel hayatımda bu karman çorman işlerin içine girmezdim” demişti. Oyuncu beşinci ve son evliliğini ise Norveçli işkadını Tova Traesnaes’le 1972 yılında yaptı ve çiftin evliliği Borgnine ölene dek sürdü.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2012 13:55

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0