NEDEN BARIÞAMIYORUZ?

22 Aðustos 2011 01:11 / 1742 kez okundu!

 


Yeniden baþladý savaþ. Yeniden provakatif saldýrýlarda gencecik vatandaþlarýmýz katledildiler. Ve nedense yine mayýn tuzaklarý. Mehmetçik can verirken yaþam umudumuzu besleyecek barýþa da tuzaktýr bu mayýn tuzaklarý.

Ve ardýndan beklenen oldu.Yeniden daðlara bombalar yaðmaya baþladý. Yeniden ölüyor insanlarýmýz birer onar. Yeniden kanýyor yaralarýmýz.
Artýk barýþ istemek yetmiyor. Savaþa karþý olduðumuzu açýklamakta akan kaný durdurmuyor. Daha fazlasý gerekiyor daha fazlasý. Ve bizim daha fazlasýna gücümüz mü yok?

Neden barýþamýyoruz.Neden barýþýn dilini geliþtiremiyoruz. Çünkü kültürümüz yok. Düþman kültürle beslenmiþiz. Dört bir yanýmýz sarýlý. Ya savaþacak yaþayacaksýn ya yok olacaksýn. Birlikte yaþamak gibi bir alternatifimiz olmamýþ hiç. Kin ve nefretle büyümüþüz. Barýþa daha yakýnken bile savaþ daha kolayýmýza geliyor hep. Öldürerek, yok ederek sorunu çözeriz sanýyorlar. Yazýk ki hala öyle sanýyorlar.

En baþta devlet örgütlenmesi barýþa en büyük engel. Vatandaþýna düþman bir devlet ve vatandaþýný devlete karþý deðil, devlet aygýtýný vatandaþa karþý koruyan bir anayasa.

Yasalar karþýsýnda eþitsizlik.

Ýki yüzlü iktidar politiklarý.

Onyýllardýr halk üzerinden zora-zorbalýða-baský ve þiddete dayalý askeri uygulamalarýn aklýn önüne geçmesi…

Barýþ aklýn yoludur. Barýþ aklýn dilidir. Hem akýl hem silah bir arada nasýl savunulur. Silahla, kan dökerek, can alarak yakarak, yýkarak hangi sorunu çözecek nasýl “kardeþlik projesi“ ve nasýl “demokrati özerklik“ gerçekleþtirebileceksiniz. Kimin silahý daha güçlüyse kazanan o olacak. Ama sadece savaþan iki taraftan biri kazanmýþ olacak. Halk her zaman olduðu gibi kaybeden olacak. Savaþýn baþka bir alternatifi yoktur.

Sorunu çözmek istiyorlar mý? Her iki taraf için de geçerli bir soru. Savaþan taraflar sorunu çözmek istiyorlar mý? Savaþ her iki tarafýn da çýkarlarýna en uygun ortamý mý yaratýyor? Savaþtan beslenenler kapalý kapýlar ardýnda hangi uzlaþmalarýn altýna imzalarýný atýyorlar? Ne zaman barýþa yaklaþsak, ne zaman yakýn tarihimizin karanlýklarýný aydýnlatacak geliþmeler yaþasak savaþ tamtamlarý çalýyor. Onyýllardýr hep ayný kýsýr döngünün içine kolayca yuvarlanýveriyoruz. Baþka bir þey lazým.

Aklýmýzla oynuyorlar. Ya barýþa sahip çýkacak aklýmýzý kazanacaðýz. Aklýmýzla geleceðimizi kuracaðýz ya da aklýmýzý yitirip geleceðimizi bombalarýn yýkýmýna teslim edeceðiz.

Barýþý kazanmanýn baþka bir yolu olmalý mutlaka. Hayat tekil çözümlere kapalý hep. Hayatýn seçeneklerine çevirmeliyiz yüzümüzü. Mutlaka bir yolu olmalý barýþýn.

Ölülerimizin arkasýndan yürümekten yorulduk. Yürüdüðümüz yollarda ayak izlerimiz bile siliniyor artýk. Yavaþ yavaþ yok ediyor bu ateþ bizi. Hem herbirimizi hem hepimizi. Tüketiyoruz gençlerimizi, geleceðimizi.

Bir yolu olmalý barýþýn. Silahlarýn susmasý yetmedi. Saldýrmazlýk anlaþmalarý ya da açýklamalarý da barýþý getirmedi. Çünkü hala düþmanlýklar giderilemedi. Barýþ görüþmeleri de etkisiz kaldý. Ne yapacaðýz o zaman?

Taraflar her þeyden önce birbirilerine dürüst ve açýk olacaklar. Yalan dilimizden düþecek. Düþmanlýklar bitmeden barýþ hep uzak bir umut kalacak.

“Þehitler ölmez vatan bölünmez“ her ikisi de oluyor iþte bizatihi gençlerimiz ölüyor ve “þehit“ oluyorlar.

Þehit veren aile sayýsý toplam nüfus içinde artýyor hergün. Ve giderek artan bu acýnýn kendisi zaten bölüyor ülkeyi. Ateþ düþtüðü yeri yakýyor. Yanan ana yüreði oluyor. Toplum arkasýndan aðýtlar yaktýðý þehidini bir sonrakiyle unutuyor.

Toplumsal bir barýþ özlemini haykýrmadan ve inatla hemen þimdi barýþý savunmadan, “kanlarý yerde kalmayacak, hepsinin hesabý sorulacak“ nutuklarýyla savaþý kýþkýrtmaya devam etmek, savaþýn getireceði baský ve zor dayatmalarýyla halký kolayca yönetebilme özlemlerini dillendirmekle savaþ önlenemez.

Artýk halk konuþmalý. Barýþý savunanlar barýþý ülke gündemine taþýyacak her giriþimi denemelidirler.

“Tek bir çakýl taþýndan“ tek bir can bile yitirilmemelidir düþüncesine geliþebilmeliyiz...

Barýþ her zaman mümkündür. Þimdi her zamankinden daha da önemlidir.

O yüzden hemen þimdi Barýþ‘alým…


Ali Rýza ÜLEÇ

21.08.2011 - Almanya


Son Güncelleme Tarihi: 29 Aðustos 2011 12:23

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.