HER ÞEY SENÝN ELÝNDE

10 Nisan 2011 14:44 / 1567 kez okundu!

 


Döne dolana ayný noktaya geliyoruz. Bir yandan sinsi bir biçimde Ergenekon soruþturmalarý sulandýrýlmaya, uzlaþma ile gerçek sorumlulara ulaþýlmasý engellenmeye çalýþýlýyor, diðer yandan da hayat mý dersiniz, zaman mý dersiniz dayatýyor. Toplumun en dinamik güçleri yenilenme sürecine aktif katýlmadýkça bu yürüyüþ böyle aðýr aksak devam edecek.

Yurdun dört bir yanýndan fýþkýran sivil inisiyatif hareketleri, katýlým bilincinin geliþmesi bakýmýndan hem demokrasi mücadelesini hem de demokrasi bilincini zenginleþtiriyor.

Ýzmir'den yükselen küçük Millet Meclisi çalýþmalarý, ayrýca seçilmiþleri denetlenebilmeleri olanaklarýný yarattýðý gibi, yerel politikanýn zenginleþmesine de katkýlarý kaçýnýlmaz olacaktýr.

Diðer yandan “sivil itaatsizlik“ olarak adlandýrýlan ve Kürt sorunun çözümüne doðrudan katkýsý tartýþýlmayacak dört istemle yeni bir mücadele alaný açan Kürt hareketinin eylemleri de hem Kürt siyaseti üzerinde yaratýlmýþ olan önyargýlarýn kýrýlmasýna katkýsý olacaðý gibi, barýþ umutlarýnýn yaþatýlmasý bakýmýndan da yeni demokrasi deneyleriyle dolu. Kuþkusuz bu giriþimleri ve örgütlenmeleri çoðaltmak mümkün.

Öte yandan iþçiler, devam eden sözleþmeleri süresinde mücadelelerini ekonomik istemlerle sýnýrlamadýklarý gibi, sorunlarýnýn çözümünün güvenceli çalýþma olanaklarýný yaratacak, sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri kaldýracak, taþeronlaþmaya son verecek yasal düzenlemeler için de siyasi mücadele deneyimlerini zenginleþtirmektedirler.

Yaklaþan 1 Mayýs iþçi ve emekçilerin uluslararasý birlik-mücadele ve dayanýþma günü kutlamalarýnýn seçimler öncesine gelmesi de ister istemez iþçilerin politize olmalarýna doðrudan bir katký saðlamaktadýr.

Hükümet bir çok bakýmdan geçen seçimdeki gibi avantajlý durumda deðildir. Her ne kadar seçimin galibi olacaðý kamu oyu yoklamalarýyla belli olsa da, bu üstünlük pek de daha önceki dönemler gibi uzun vadeli olmayacak gibi görünmektedir. Ancak yine de AK Parti manevra kabiliyeti güçlü bir parti. Yýpranmýþ kadrolarýný deðiþtirerek ve büyük bir ihtimalle de kadrolarýný gençleþtirerek oy oranýný yükseltme þansý bulabilir. Fakat sonuçta üç dönem hükümet olmak her parti gibi onlarý da yýpratacaktýr.

Muhalefet olarak gerek söylemlerinde gerekse seçim çalýþmalarý ve aday yoklamalarýnda izlediði yol nedeniyle CHP'yi gerçekten de ilginç geliþmeler beklemektedir. Kuþkusuz listeler açýklanana kadar beklemek en doðrusudur ama geliþmelere bakarak Alevi desteðini saðlamak için Balkýz‘ýn aday adaylýðý ile Ergenekon davasýnda Balkýz‘ý yok etmeyi planlayanlarý, Baykalcýlarla, Önder Sav destekçilerini vb.lerin adaylýklarý kesinleþince nasýl bir CHP‘yle karþýlaþacaðýmýzý hep beraber göreceðiz.

Sistem; giderek CHP‘deki farklýlaþmayý da düþünerek söylüyorum, iki partili sisteme kaymaktadýr. AK Parti ve CHP dýþýndaki partiler ya muhalefet edecekler ya da bu iki partiden biriyle koalisyon yaparak hükümet ortaðý olacaklar.

Ancak bu resme bakarak gelecek adýna umutlarýmý ben yine de parlamento dýþýndaki muhalefete ve özellikle de halklarýn sivil giriþimlerinin sürekliliðine ve gücüne baðlýyorum…

Gelecek dönemde hükümetler de kolay hükümet edemeyecekler. Yerel yönetimlerde zorlanacaklardýr.

Partilere adaylýk için baþvuranlar hala parti merkez organlarý tarafýndan incelenmekte, ayýklanmakta. AK Parti 6.000'e yakýn aday baþvurusundan neredeyse 5.000 baþvuruyu elediðini açýkladý. Kesin listeler þu ana kadar açýklanmadýðý için parti vitrinlerindeki deðiþiklik henüz bilinmiyor.

Bilinse ne olur? Programlar deðiþmedikçe, kafalar deðiþmedikçe iki kaleli maç yapacaðýz. Bir o kaleye, bir bu kaleye...

Her ne kadar ilginç bir parlemeto kimliði ortaya çýkacak olsa da, halk sorunlarýna sahip çýkmaz ve çözüm için partiler ve parlemento üzerinde baský ve denetim saðlayabilecek kanallar yaratamazsa, deðiþen pek bir þey olmayacak. Halk mutlaka vitrine oynayan partileri deðil, sorunlara çözüm üretebilen partileri tercih edecektir.

Baþbakan, sýk sýk artýk çýraklýk- kalfalýk dönemlerinin bittiðini, artýk ülke yönetiminde ustalýk döneminin baþlayacaðýný söylemektedir. Bir sonraki dönemde herhalde uzmanlýk dönemleri olacaktýr.

Bir þeyi yeniden tekrarlamakta fayda var: Çýraklýk ve kalfalýk dönemlerini rekabetsiz bir alanda muhalefetsiz geçiren bir iktidarýn çýraklýðýnýn da kalfalýðýnýn da eksik olduðunu söylemeliyiz. Hükümet vesayetle çatýþýrken kuþkusuz bir þeyler öðrenmiþtir. Usta olmaya aday kalfalar ancak bilgi ve yetenekleri kadar cesaretleri ile de ustalýðý hak ederler. Bu anlamda AK Parti asýl ustalaþacaðý alanlarda cesaretsiz olmuþtur. Ürkek davranarak, dahasý uzlaþarak ustalýk belgesini halk adama layýk görmez. Dahasý, parlemento içindeki sözüm ona muhalefete raðmen deðil, neredeyse desteðiyle aldýðýnýz diplomayla usta olamazsýnýz. Halk, umutlarý için destek vermiþtir. Halk, umutlarýna ne zaman sahip çýksa, demokratik çözümler üretmek yerine, halk üzerine gazla, orantýsýz güçle gidilmiþtir.

Hak ve özgürlük vaadleri söylem düzeyinde kalmýþ, dahasý zorla bastýrýlmýþ ya da soruþturmalarla KCK davasýnda olduðu gibi tutuklamalar gerçekleþmiþtir.

Asrýn davasý olarak devam eden soruþturmalardaki hukuki sorunlar bizzatihi davalarýn geleceklerini tehdit eder hale gelmiþtir.

Demokrasinin ilerisi-gerisini halk yaþayarak öðrenmektedir. Partiler yasasýný deðiþtirmeden, seçim barajýný düþürmeden, dokunulmazlýklarý kaldýrmadan, çalýþanlarýn yaþam ve çalýþma örgütlenme özgürlüklerini garanti altýna alacak yasal önlemleri almadan siz en önde koþturduðunuzu düþünebilirsiniz. Ýleri demokrasi hayalleri içinde bir arkanýza bakarsýnýz ki, yapayalnýzsýnýzdýr.

Türkiye'de demokrasi aðýr aksak ilerlemektedir. Ama bu ilerlemenin baþýný hak ve özgürlükleri, sorunlarýnýn çözümü için yaratýcý örgütlenme ve eylem biçimleri geliþtiren halklarýn aktif kesimleri çekmektedir.

Halk olmadan olmaz.

Halk katýlmadan tamamlanmaz.

Hak-adalet-barýþ-ve özgürlükler sen istemeden gerçekleþmez.

Sen katýlmadan demokrasi ilerlemez.

Her þey senin için, her þey senin elinde…


Ali Rýza ÜLEÇ

08.04.2011-Almanya

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.