Akil Adamlar Heyeti İzmir'de

19 Nisan 2013 01:34  

 

Akil Adamlar Heyeti İzmir'de

Çözüm sürecini halka anlatmak için İzmir'e gelen Tarhan Erdem başkanlığındaki 'Akil Adamlar' heyeti, çeşitli temaslarının ardından çoğunluğunu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen vatandaşların oluşturduğu Anadolu Birliği Derneği'nde...

Çözüm sürecini halka anlatmak için İzmir'e gelen Tarhan Erdem başkanlığındaki 'Akil Adamlar' heyeti, çeşitli temaslarının ardından çoğunluğunu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen vatandaşların oluşturduğu Anadolu Birliği Derneği'nde İzmirlilerle buluştu.

İzmir Küçük Millet Meclisi (İKMM) İzmir Temsilcisi Pervin Mısırlıoğlu ile Anadolu Birliği Derneği Başkanı Koçali Al'ın ağırladığı; Avni Özgürel, Fuat Keyman, Fehmi Koru, Fadime Özkan, Baskın Oran ve Hasan Karakaya'dan oluşan heyet adına konuşan Ege Bölgesi Çözüm Süreci Komisyonu Başkanı Tarhan Erdem, "Eğitim düzeyi bakımından 1,5 yıl fark vardır Türkler ve Kürtler arasında. Bu olağanüstü önemli bir farktır. Kürtler Türkler'den daha az tahsilli. Türkler'den daha az geliri vardır. Bu iki değer bile beraber yaşadığımız insanlara karşı yapılan haksızlığı göstermektedir. Kürtlere yönetime katılma hakkı maalesef verilmemiştir. Sırrı Bey Kürt'tür. Ama o insan ben Kürdüm diye politikaya başlamamıştır. Üç dönemdir başlayanlar ve başarılı olanlar çoktur. Türkiye'deki Kürtlere bilerek veya bilmeyerek haksızlık yapılmıştır ve eşitlik bozulmuştur. Bu eşitlik yönetim, eğitim, çalışma eşitliğidir. Şunu yapacaklar bunu yapacaklara bakmıyorum. Mesele; yönetime katılma eşitliğini sağlamak lazımdır. Çalışma ve eğitim eşitliğini de sağlamak lazımdır. Bunun adı da demokrasi. Kardeşsek aynı eşit haklara sahip olacağız. Aynı eğitim sistemine, imkana, yönetime katılma imkanına sahip olacağız. Çözüm süreci denilen mesele esas itibariyle bunu temin etmekten ibarettir" dedi.

Türkiye'de 3 milyon Kürt ve 3 milyon Türk'ün mevcut durumda zaten akraba olduğuna dikkat çeken Tarhan Erdem, "Biz halen 80 yıldır zaten bu insanlarla yaşıyoruz. Türkiye'de bugünkü rakamlara göre 52 milyon yetişkin insan var. 52 milyondan 3 milyon Kürt ve 3 milyon Türk birbiriyle birinci derece akraba. Yani Türkiye'de 3 milyon Kürt vardır ki ya karısı ya annesi ya babası Türk'tür veya tersi. Yani Türkiye'de 6 milyon insan birbiriyle akrabadır. Ama birisi kendisine Kürt, birisi kendisine Türk demektedir. Bu insanlar beraber yaşamaktadır. Eğer bu meseleyi halledersek tüm insanlar her bakımdan eşit haklara sahip insanlar olacaklardır. Bunu sağlamak için yola çıkılmıştır diye inanıyorum. Bu yola çıkılmanın sonucunun da mutlaka alınacağına inanıyorum. Bunun dışında bir çözüm yoktur. Bunun dışında çözüm düşünülmemelidir. Zaten de yoktur. Ama bu işin içine girmekle olur" diye konuştu.

Kürtlerin İzmir'de de yoğun olarak yaşadığını vurgulayan Erdem, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Çözüm süreci denilen şeyin çok kısa bence özeti var; Türkiye'de zaten birlikte yaşamakta olan çok büyük kitleler var. Bunlardan biri kendisini Kürt diye adlandırıyor. İlk defa bundan 7 yıl önce Kürtler'in Türkiye'de ne kadar kişi olduğu tespit edildi. Ondan evvel 25 ya da 3 milyon diyen vardı. Şu anda gerçeğe yakın olarak biliyoruz ki 14-15 milyon Kürt var. Bunlardan 8-9 milyonu seçmendir. Kürtlerin Türkiye'ye dağılımı çok dağınıktır. İstanbul'da, Türkiye'de hangi oranda Kürt varsa o kadar var. Yüzde 17-18. Bu çok önemli bulgu. İzmir'de Türkiye'deki Güneydoğu'dakini çıkarırsanız, Güneydoğu hariç, İzmir yüksek oranda Kürt'ü olan bir bölgemizdir. Çok az Kürt barındıran bölge ve kentler de vardır. 15 milyon Kürt tüm Türkiye'ye yaygındır. Bu insanlar ister İstanbul, ister İzmir, isterse Güneydoğu'da otursunlar o bölgede oturan Türklerden daha az para kazanmaktadır, daha az eğitimlidir. Dolayısıyla bunu ortadan kaldıracak bir çözüm süreci vardır. Bu süreç başlamıştır. Bu sürecin ilk temel hedefi de evrensel insan haklarının Türkiye'de uygulanmasıdır."

Anadolu Birliği Derneği Başkanı Koçali Al da, tek isteklerinin Türkiye'de barış, kardeşlik ortamının hakim olması olduğunu belirterek, "Biz bir hemşehri derneğinden çok strateji üreten bir düşünce kuruluşuyuz. Akil insanların kentimizi ziyaret etmesine seviniyoruz. Onları burada ağırlamaktan keyifliyiz. Analar ağlamasın istiyoruz" dedi. - (İHA)

haberler.com

13.04.2013

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0