Aþure Toplumu için tarihi dönemeç

09 Aðustos 2014 22:01 / 1892 kez okundu!

 

3 aday var: 

Dünkü Türkiye'nin adayý; 

bugünkü Türkiye'nin adayý; 

yarýnki Türkiye'nin adayý;

 

oyum: yarýn için; 

kazanacak olan: bugün+

 

...

 

Dünkü Türkiye'nin adayý: Çok dün, biraz bugün, hiç gelecek barýndýrýyor;

Bugünkü Türkiye'nin adayýnda: Az dün, çok bugün, biraz gelecek var; 

Yarýnki Türkiye'nin adayý: Biraz dün, epeyi bugün, epeyi gelecek!

Tahminim:

Dünkü Türkiyenin adayý: % 40

Bugünkü Türkiyenin adayý: % 50

Yarýnki Türkiyenin adayý: % 10

 

Oyum: Yarýnkine (eleþtirilerim baki)

Kazanacak olan: Bugün (olumlu adýmlarýna destek, anti-demokratik saçmalýklarýný eleþtiriye devam)

 

Seçimler ikinci tura kalýrsa oyum?: Ýkinci tura muhtemelen kalmayacak! Ama kalýrsa, eski Türkiye'nin sahiplerine oy veremem; bugünün Türkiye'sinden de þikayetim çok ama ana resmi gözden kaçýramam; (aslýnda oy vermezsem kime destek olacaðýmý da bilerek) oy vermeyebilirim ;-)

 

Sonrasýnda neler olacak?

 

1. Taþlar yerine oturacak! Ýktidarýn mazlum muhabbetleri bitecek, kendi mazlumuyla kendi zalimi, anakronik zorlamalardan arýnmýþ biçimde, zamanýn ruhu tarafýndan ayrýþtýrýlacak. Gönül, bu ayrýþmada her tür politik þiddete, her tür diktatörlüðe karþý olanlarýn, yeni demokrat ütopya sahiplerinin payý da olsun istiyor ama gönül neler istemiyor ki... :)

 

2. Dünün, Bugünün ve Yarýnýn Türkiye'sindeki tüm yanlýþ muhaliflikler, þapkayý öne koyup muhasebe yapacak. Bunu yapanlar önce küçülecek, ayrýþacak ama özeleþtiri yapmayý baþaranlarýn, sonrasý için bir umudu olacak; muhasebe yapmamakta direnenler aðýr aðýr küçülecek, marjinalleþecek.

 

3. Küresel ýsýnmayla tufanlara hazýrlanan dünyamýzýn; þiddet ve politik yangýnlarla kavrulan coðrafyamýzýn ve içimizin girdaplarýyla dalgalanan hayatýmýzýn, Nuh'un Gemisi kardeþliðine ihtiyacý her geçen gün artacak. Bizden daha cesur, daha akýllý birileri çýkýp Nuh'un Gemisi ya da Aþure adýyla "parti olmayan parti"lerini, diðer partileri enlemesine kesen Aþure fraksiyonlarýný kuracaklar. Sürece olumlu etkilerini yapacaklar... 

 

Bu toplum Kürt meselesini hukuksal kardeþlik içinde (tersini düþünmek bile istemem); Ermeni meselesini vicdani, etik, hukuki ve estetik çerçevede çözecek; tüm saçmalýklarýna raðmen kendini geliþtirip coðrafyasýnýn en önemli demokrasisi olarak sivil (vatandaþý devlete karþý koruyan) demokrat (çoðulcu ve özgürlükçü) anayasayla yoluna devam edecek. Umudum bu yönde... 

 

4. Özgürlükçü demokratlar; yeni durumu yeniden yorumlayýp bu sefer yeni dengeler ve ittifak arayýþlarý içinde olacaklar. Karþýlarýndaki "baþkan baba"yý ve onun eleþtiriden hoþlanmayan yandaþlarýný zaten iyi tanýyor olacaklar; taktiklerini, hinliklerini, ne yaptýðýný, ne yapmayacaðýný, ne yapAmayacaðýný az çok biliyorlar zaten geçmiþten. Yani baþtakilerle didiþirken, yeni sivil, demokrat anayasa için uðraþýrken deneyliler. 

 

Yanlýþ laiklik yanlýlarýný, laikçileri, ulusalcýlarý, milliyetçileri, Kürt meselesini sertlik yanlýsý olarak "çözmek" isteyenleri, açýk siyaseti deðil "organize siyaseti" tercih edenleri iyi biliyorlar. Onlar bu ülkenin "tarihi %40"ý zaten... Onlarla sabýrlý, akýlcý, yenilikçi, özgürlükçü ve demokrat çerçevede yürütülecek tartýþmalarda, sonuçta Aþure fikrinin aðýrlýk kazanacaðýný umuyorum.

 

Aþure toplumunda, bu toplumun tüm renkleri kendi kimliklerini büyük ölçüde korurlar -aþurenin bileþenlerinin kendilerini belli etmeye devam etmeleri gibi- ama hepsinin baskýcý, "zorla asimilasyon"cu ve zorbaca olmayan birleþimiyle, toplumda üst bir kimlik oluþur -týpký aþurenin kendine özgü bir tadýnýn oluþumu gibi-... Bu topraða aþure yakýþýr!

 

Toplumdaki doðal asimilasyonun ise önüne ise kimse geçemez. Önemli olan bunun zorlama "tek þu, tek bu"culukla deðil doðal yoldan gerçekleþmesi ama çeþitliliklerin, farklýlýklarýn pozitif ayrýmcýlýkla desteklenmesinin unutulmamasý.

 

Aðaçlarý ihmal etmeden ama tek aðaca takýlýp kalmadan; ancak ormaný koruyup kollarken de o bir aðacýn hukukuna riayet edecek yeni bir toplumsal sözleþme oluþturmak kolay deðil. 

 

Bunu eski Türkiye'nin unsurlarý deðil, bugünün ve yarýnýn Türkiyesinin unsurlarý baþaracaktýr. Akýlcý yaklaþým, bu birlikteliði demokrasinin yararýna ileri doðru sürüklemektir.

 

Hepimize kolay gelsin. 

 

Ýlhami MISIRLIOÐLU

09-08-2014, Ýstanbul

Son Güncelleme Tarihi: 14 Aðustos 2014 16:07

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.