Uçurtmalar, çamurdan heykeller ve fotoğraf kareleri: Mültecilerle bir gün

21 Ağustos 2015 20:24 / 1766 kez okundu!

 

 

Hayatlarının epeyce bir bölümünü gönüllü çalışmalarla geçirdikleri için fazla söze ihtiyaç duymadan el birliğiyle işe koyuldular. Mülteci-Der üyeleri ve onlara destek olan heykeltıraş, fotoğrafçı ve aktivistlerin her biri farklı bir görev üstlendi. Kimisi rengârenk uçurtmaları hazırladı; kimisi toprağı yoğurup heykel çamuruna dönüştürdü; kimisi de gerekli alet edevatı buldu. Dünyayı bir anda değiştiremeyeceklerini, ama her çabanın kendi ölçeğinde bir anlamı olduğunu yaşayarak öğrenmişlerin sükûneti içinde tepeleme dolu otomobillerine binip Kadifekale’ye doğru yola çıktılar. Onları yaşadıkları yerlerden başka coğrafyalara savuran zorunlu göçleri yüzünden erken büyümüş çocuklar ve  gözleri derin  kuyulara dönmüş kadınlar oradaydılar.

Paylaşılanlar, uçurtma, çamurdan heykel ve fotoğraf karesi olunca İzmir’in orta yerinden Kadifekale’ye gelenler ile geçici süreyle tepeleri mesken tutmuş olanların  anlaşmaları zor olmadı. Çoğu birbirlerinin dilinden anlamasalar da kimileri birlikte uçurtma uçurmaya, kimileri çamurdan heykeller yapmaya, kimileri de fotoğraf kareleri üretmeye koyuldular. Uçurtmaların bazıları ağaçlara takıldı; bazıları ise bulutların, kuşların arasından süzülüp güneşe doğru yükseldi. Çamurların bir kısmı tüfeğe, tanka, topa, bir kısmı kuşa, balığa, çiçeğe dönüştü. Bazı fotoğraf karelerine kaygılı, korkulu, öfkeli, bazılarına ise meraklı, cesaretli, umutlu yüzler yansıdı.

Daha çok birlikte uçurtma uçurmaya ihtiyaç var; daha çok çamurdan heykel yapmaya, insanlığın hafızası ve vicdanı için daha çok fotoğraf karesi üretmeye…

 

*Etkinlik Künyesi: 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü Uçurtma Şenliği / Mülteci-Der /İzmir-Kadifekale; 2015.

**Fotoğraf Künyesi: “Kız ve Balık” /Emel Kayın/ İzmir-Kadifekale; 2015.

 

Emel KAYIN

22.06.2015

 

Son Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2015 16:40

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.