ForumPolitikitiraf.izmir  Yeni Konu 

ÝÞ KAZASI DEÐÝL BU GÜLÜM VÝCDANSIZLIKTIR

22 Ekim 2014

habibtaskin

ÝÞ KAZASI DEÐÝL BU GÜLÜM VÝCDANSIZLIKTIR
Ýþ kazasý, kazalarý ülkemizde zincirleme olarak her gün artmaktadýr. Sorunun çözümü lafta kalýrken, yasalarda uygulanmazken, yaprak dökümü gibi iþçi ölümleri her meslek dalýnda net olarak görülmektedir.
Ülkemizde iþ kazalarý artýþýnda ölümlerin, yaralanmalarýn çok olduðunda, maliyetin az olmasý için önlemlerin yeterince alýnmadýðýnda, patron ya da patronlarýn cebinden az para çýkacak diye hesaplar yapýldýðýnda, patronlarýn o günkü iktidar partisi ya da koalisyon hükümeti tarafýndan dokunulmazlýk zýrhý ile olay geçiþtiriliyorsa bunun adýna iþ cinayeti, katliamý demek daha doðru olur.
Ýþ kazalarýnda, cinayetlerinde dünya birincisi olduðumuz söylenmektedir. Görünen, yaþanan olaylara kýlavuz gerekmez. Ölenlerin, yaralanan iþçilerin tümüne bakýldýðýnda patron çocuklarý olmadýðýný görmekteyiz.
Emek, sermaye çeliþkisinde ortaya sömürü çarký çýkmakla birlikte, emekçi iþçilerin alýn terlerine, emeðine dolaylý yoldan bir saldýrý anlamý taþýmaktadýr.
Basýnda her gün iþ kazalarýna rastlamak mümkün ama her nedense iktidar partisi AKP “önlem alýyoruz, yasalar çýkartýyoruz” dese de pratik yaþama bakýldýðýnda söylenenlerin birbiriyle çeliþtiðini görmekteyiz.
Ýþ kazalarý, cinayetleri olduðunda patron, patronlar hemen emekçi iþçileri kurallara uymamakla suçladýðýný basýn açýklamalarýnda görürüz. Oysa önlemler alýnsaydý iþçiler bu önlemlere elbette uyacaktý. Patronlarýn kazanç hýrsýndan, eksik önlemleriyle iþçiler ister istemez o meslek dalýnda çalýþmak zorunda býrakýlýyorlar. Sonuç olarakda olumsuzluk yaþandýðýnda iþ cinayetlerine kadar, toplu ölümlere kadar bu iþ bile bile varýyor.
Ýþ kazalarýný, cinayetlerini sorgularken, devletin sistem yapýsýný da sorgulamamýz gerekir. Sorgulanmasý gereken sendikalardýr. Bugünkü sendikalara bakýldýðýnda iþçi sýnýfýna önderlik edecek güçte deðildir. Ýþçi yýðýnlarýnýn kendi sendikalarýný saðlamak zorundadýr. Sendikalarda patronlar karþýsýnda bir güçtür. Bu güç bir yanýyla iþ kazalarýný, cinayetlerini önleyen bir güçtür.
Limter-Ýþ sendikasýnýn internet sitesine baktýðýmýzda tersanelerde iþçi ölümlerinin yýllara göre daðýlýmýnda 82 kiþiye ulaþtýðýný görmekteyiz.
Soma ve çevresindeki kömür iþletme Ocaklarýnda 303 iþçinin iþ cinayetinde katledildiðini basýndan öðrenirken, bu sayýnýn fazla olduðunu açýklayan iþçilerde oldu.
Yukarýda iki örnek olarak gösterdiðim iþ cinayetlerinde bile bile önlemler alýnmadýðýndan bu cinayetlerin devam edeceðini açýktan gösteren bir delildir. Ýstenirse ülkemizde iþçi ölümleri sýfýrlanýr. Ama sermaye taþeronlaþma adý altýnda düþük ücretle 12 saat çalýþma mecburiyetini dolaylý yoldan iþçilere dayatmaktadýr. Devletin denetlemesi ise formaliteden öteye gitmediðini görüyoruz.
2014 yýlýnýn iþ cinayetlerine bir bakalým:

Bu tablonun içinde ölenlerin 42'sini çocuklar oluþturuyor.
Ýþ cinayetlerinde utanmasý gerekenler utanmýyorsa, vicdanlarý para yüklüyse, gerekeni emekçi iþçiler yapmalýdýr. Ýþyerlerinde sömürüye karþý örgütlülüðünü yaratmalýdýrlar.
Hüseyin Habip Taþkýn
18.10.2014

http://www.guvenlicalisma.org/index.php?option=com_content&view=category&id=149&Itemid=236














Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0