Forum7. Sanat-ÝzmirSinema  Yeni Konu 

BAÞUCU DVD'LERÝ

27 Aðustos 2009

deepblueeagle


CARAMEL (Karamel-2007)

Nefis bir film. Bir Lübnan filmi. Lübnan/Fransýz ortak yapýmý. Beyrut’ta yaþayan orta sýnýf kadýnlarýn gündelik yaþamýndan bir kesit. Film, temelde bir kuaför salonunda geçiyor ve kadýnlarýn, yaptýklarý aðdayý yemeleri sahnesi ile ve çok lezzetli bir müzik eþliðinde baþlýyor.

Hepsi mutlu olmak ve hayatlarýnda düzgün bir erkek istiyor. Layale (ayný zamanda filmin yönetmeni Nadine Labaki), çok güzel bir kadýndýr ve evli bir erkeði sevmektedir, onun bir klakson çalmasý ile koþturarak ona gider. Ancak, sokaklarýnda görevli bir polis memuru ona ilgi göstermektedir. Jamale, boþanmýþ ve iki çocuklu bir kadýndýr ve modellik yapmaya çalýþýr. Rima, biraz erkeksidir ve kuaföre fön çektirmeye gelen bir kadýnla aralarýnda yakýnlýk vardýr. Nisrine, evlilik hazýrlýðý yapmaktadýr. Yandaki terzi dükkanýnýn sahibi yaþý geçkince Rose ise unutkan annesi Lili’ye bakmak durumundadýr, ama yine de bir iliþki özlemi vardýr.

Beyrut’un yurdumuzu andýran atmosferi içinde insanlar biraz Arapça biraz da Fransýzca konuþurlar, halkýn bir kýsmý Müslüman bir kýsmý da Hýristiyandýr. Kadýnlarýmýz, bir yandan karýnlarýný doyurmaya çalýþýrken bir yandan da romantik iliþkiler peþindedir.

Tortilla Çorbasý ve 5 Sinderella tadýnda sýcak ve duyarlý bir kadýn filmi. Ýspanyol sinemasýný, özellikle Almodovar’ý anýmsatýyor.

Kaçýrmayýn.


CLOSER (Daha Yakýn-2004)

Kim Korkar Hain Kurttan?, Mezun, Yaþamýn Kýyýsýndan Kartpostallar, Çalýþan Kýz gibi kalburüstü filmlerinden tanýdýðýmýz herkesin sevdiði sinema ve tiyatro yönetmeni Mike Nichols’dan baþrollerde Julia Roberts, Natalie Portman, Clive Owen ve Jude Law’un olduðu baþarýlý bir romantik dram.

4 kiþi çevresinde bir yetiþkin iliþkileri, aldatma, aþk ve cinsellik filmi. 2 kadýn 2 erkek. 2 çift. Alice (Portman) adlý garson kýz ile sadece ölüm ilanlarý yazan ancak yazar olma hayalindeki Dan (Law), yolda bir kaza sonucu tanýþýr ve ilk görüþte aþýk olurlar, ardýndan evlenirler. Her þey yolundadýr, ama Dan kafasý karýþýk, doyumsuz bir erkektir. Yayýnlayacaðý kitabýn fotoðraf çekimlerinde fotoðrafçý Anna (Roberts) ile karþýlaþýr ve birbirlerinden hoþlanýrlar. Dan, Anna’ya aþýk olur, Anna da ona, ancak, Anna ondan uzak durmak istemektedir, çok zorlansa da. Anna, dermatolog ve düzgün karakterli bir erkek olan Larry (Owen) ile Dan sayesinde tanýþýr ve iliþkiye girer. Larry ile güvenli bir iliþkileri vardýr, evlenirler. Ancak Dan ile Anna birbirinden ayrý kalamaz. Görüþürler. Ýliþkiler karýþýr. Alice ve Larry üzgündür, aldatýklarý için. Dan, iki kadýndan da kopamaz, Larry ise karýsýný tekrar kazanmaya çalýþýr.

Dört oyuncu karþýlýklý döktürüyor, Portman ise pýrýldýyor filmde. Ýyi bir seyirlik, olgun bir iliþkiler filmi. Ýzlenir.


NOT: Ýzleyip sitede yazdýðýmýz 48 film içinde Hannah Montana, Yolcular, Soldaki Son Ev, Rockn Rolla, Uluslar arasý, Müzede Bir Gece 2, Sahtekar, Konvoy, Stalag 17, Dünyanýn Durduðu Gün ve Daha Yakýn filmlerinin izlenmeye deðer, Tortilla Çorbasý (orijinal çevrimini bulursanýz onu da kaçýrmayýn), 5 Sinderella, Karamel, Rec, Aþk Ateþi ve Ýþkence Odasý filmlerinin kaçýrýlmaz olduðunu söyleyebiliriz.

Gökhan Özgen
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0