ForumGüncel Politika - İskender'in Düğümü  Yeni Konu 

Kurtlar Vadisi faşist olabilir mi?

18 Mart 2009

hurkus

Serdar Turgut/AKSAM

Mehmet Ali Birand'in 32. Gün programına Kurtlar Vadisi dizisinin başrol oyuncusu ile senaristleri konuk olarak katıldılar.
Mülakatın bir aşamasında Birana kut diye 'Siz faşist misiniz?'i soruverdi. 

Bu soru üzerine senarist son derece aite oldu ve kızdı. Bu da normal. Çünkü kendisini faşist olarak görmeyen bir insana faşist denilmesi kızdırıcı bir şey olmalı. (Aslında dibine kadar faşist olan, üzerinden buram faşistlik akan bir insanin bile yüzüne bu gerçeği söylemek de onun acısından üzücü ve utandırıcı olması gerekir bence.) 

Buraya kadar anlattıklarım hep rutin şeylerdi ama gayet tabii ki programda rutin olmayan son derece tuhaf bir şey de yasandı. 

Senarist faşist olmadığını anlatırken 'Bir Türk faşist olabilir mi?' diye bir şey de söyledi. 

Bunu duyunca ben 'Acaba saka mi yapıyor, bakalım ne zaman gülecekler?' diye boşuna bekledim. 

'Bir Türk faşist olabilir mi?' sorusuna ben 'Tabii ki olabilir. Başka ne olmasını bekliyorsunuz ki...' diye rutin olarak cevap verdiğimden, adamın o sorusu bana çok tuhaf geldi. 

Bence 'faşist olmayan Türk' kavramı bir oksimorondur. Yani yan yana kullanıldığında anlamsızlık oluşturan kelimelerden ibaret kavramdır. 'faşist olmayan Türk' eğer hayatta gerçekten varsa tarihi kazadır.
 
Senarist 'Bir Türk faşist olabilir mi?' sorusunda gayet de ciddiydi. Bunun neden mümkün olmadığını da anlatmaya başladı.
O anlattıkça ben anladım ki; Türkiye’de faşist kavramı tamamen yanlış anlaşılmış durumda. 

Türkler faşist denilince sadece Nazi donemi Almanya’sını anlıyor. Faşizm onlar için Yahudileri toplama kamplarına gönderen Nazilerin ideolojisinden ibaret. 

Tabii tanım böyle yapılınca, faşizm bu şekilde indirgendiğinde, Türkiye’de de aniden tek bir faşist bile kalmayabiliyor. 

Gerçeklik tanım aracılığıyla degistiriveriliyor. 

Ben 'Her Türk’ün neden doğal olarak Marksist olması gerekiyor'unun tanımını yapsam, otomatik olarak komünist topluma ulaşmamız mümkün mu acaba?.. 

Oysa faşizmi hayatin her düzeyine yönelik alınan tavırlar kümesi olarak tanımladığınızda otoriter-totaliter söylemlere bayılan insanların önemli bir bolumu doğal olarak belki de doğuştan faşisttir. 

İste bu nedenle Türkiye’de her siyasi akim her düşünce otoriter versiyonu ile popüler olabilmektedir... 

Hayatinin her alanında milliyetçi tavırlar alan bir Türk’ün faşist olmaması bir mucize sayılmalıdır. 

Türkiye’de Marksist siyasi akımların sonunda mutlaka 'Kızıl Amerler' örgütünün siyasi görüşlerini benimsemesi kaçınılmazdır. 

Temelde faşizan duyguların yaygınlığı nedeniyle bu memlekette demokrasi bile ancak bu kadar olabilmektedir. Ayrıca daha önce yazdığım gibi liberaller de faşisttir. 'Liberal faşizm' diye bir olgu da var. 

Dolayısıyla dine dayalı siyasi hareketlerden hayırlı bir sonuç çıkabileceğini düşünmek pek de mümkün görünmüyor bana.
Türkiye’de faşist tavrı sadece siyasete ve toplumu yönetme biçimiyle sınırlamamışlardır. 

faşist tavırlar, hayatin her alanına, aile içi ilişkilere, kadın-erkek ilişkilerine, ailelerin çocuklarına tavırlarına, seksüel farklılıklara yaklaşımlarına da yansımıştır. 

Bu üzerine fazla düşünülmüş olan bilinçli bir tavır alış da değildir. Sadece insanlar kendilerine doğal gelen ve çevrelerinden aldıkları onaylara uygun davranışlar sergileyerek adeta faşizme hiç sorunsuz, bir tur yatay gecik yapmaktadırlar. 

'Kurtlar Vadisi' dizisinde bugüne kadar toplama kampları filan kurulmamıştır. O nedenle dizideki ideoloji, Nazizm anlamında faşist değildir elbette ama sıradan Türk insaninin hayata otoriter-totaliter bakisini ve tavırlarını çok da güzel sergiler bu dizi.
Hemen her gruptan, en cahilinden en eğitimlisine kadar birçok insanin diziye ayılıp, bayılması iste bu nedenledir. Dizi tüm kültürel koşullanmalara damardan girmektedir. 

Diziyi oluşturanlar kendilerine hiç yakıştırmasalar da dizide ciddi bir faşizan söylem bulunmaktadır. 

Daha da kötüsü dizi hemen her Türk’ün içinde yatan otoriter-totaliter canavarı canlandırmaktadır.

Memlekette otoriter-totaliter söylemlerin neden çok popüler olabildiğini anlamak isterseniz size Murat Belge'nin İletişim Yayınları’ndan çıkmış olan 'GENESIS, Büyük Ulusal Anlatı ve Türklerin Kökeni' adli kitabini mutlaka okumanızı öneririm.
Çalışmada miliyetci, otoriter söylemlerin bir milletin oluşumunda nasıl rol aldığı popüler kültür ögelerinin kökenlerine inilerek anlatılıyor. 

Kitabı okuduktan sonra reyting rekoru kırmaması mümkün olmayan 'Kurtlar Vadisi' dizisini temel nedenlere inen hös bir sos yo-psikolojik çalışma olarak izlemeye başlayacaksınız.

Faşizme çok kaplayıcı bir tanım yapığımın farkındayım ama kültürel faşizmin yaygınlığını ve tehlikelerini görmez, ciddi ve radikal biçimde tavırlarımızdan arınmaz, kültürel reformlarımızı gerçekleştirmezsek, kendi tavırlarımız bizi yiyip bitirecek.

Televizyon da bu kültürel reformun en önemli araçlarından birisi olabilir. Dolayısıyla reyting şampiyonu dizilerin içeriği hakkında ciddi biçimde düşünmek zamanı çoktan geldi de geçiyor bile... 

17.03.2009
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0