Ve derin CHP bayrak açtı

13 Şubat 2013 13:43  

 

Ve derin CHP bayrak açtı

Yeni anayasada AKP-BDP ittifakı gündeme gelince Baykal CHP grubuna seslendi: Mübadele anayasasına izin vermeyiz

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, üç yıl aradan sonra CHP kürsüsünden partililere seslendi. Basına kapalı gerçekleşen toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılmadı. Toplantıya katılan 116 milletvekili arasında Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu ve Adnan Keskin de vardı. Ancak Tanrıkulu, toplantının ortasında salonu terk etti.


Türklük kavramı çıkacak

T24 haber sitesinin kulislerden yansıyan bilgilere dayandırdığı habere göre, konuşmasında “Yeni Anayasa” sürecinde CHP’yi parçalamaya çalışanlar olacağını belirten Baykal, şunları söyledi: “Anayasa’dan Türklük kavramını çıkartmak isteyecekler. Buna izin vermeyelim. Dünyada 200’e yakın devlet var. Bunların ezici çoğunluğu ulus - devlet modelinde. Almanya, Fransa, İngiltere, ABD ulus devlettir. Şimdi bize ulus devletin modasının geçtiğini yine aynı kesimler söylüyor.”


Al-ver anayasası olacak

“Yeni Anayasa’’nın ver-al anayasası olduğunu da belirten Baykal, “Anayasa’nın özü siyasi kimliği belirlemektir. 1924 Anayasası’nda devletin kimliği belirlenmiştir. 4. maddede “egemenlik halkındır” ifadesiyle bu ortaya konmuştur. 1961’de ise “egemenlik milletindir” denmiştir. Vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk’tür ifadesi anayasaya konulmuştur’’ dedi. Egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunu söyleyen Baykal, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni Anayasa’da Türk Milleti kavramı çıkartılmak isteniyor. Peki o halde “millet” ifadesi kalkınca egemenlik kime geçecek? Etnik kimliklere mi egemenlik verilecek? Dünyada etnik kimliklere egemenlik veren tek bir ülke dahi yoktur. Bu ifadeleri etnikçiler, din istismarcıları, liberaller ve başkanlık isteyen Başbakan istiyor.”


İmralı’nın istediği yalan

Baykal, ulus devletin kaldırılması karşılığında, Başbakan’a Başkanlık verilmesi pazarlığının sürdüğünü söyledi. Yeni Anayasa’yı “mübadele anayasası” olarak niteleyen Baykal, şöyle devam etti: “Uluslararası güçler diyor ki; ulus devleti ver, başkanlık sistemini al. Bunu bize anlatıldığı gibi İmralı değil, uluslararası güçler istiyor. İmralı’nın istediği de büyük bir yalan. Tıpkı Ergenekon yalanı gibi.” Ulus devlet kavramının modası geçmiş bir kavram olmadığına da değinen Baykal, bu kavramın Türk milletini bir arada tuttuğunu söyledi.


Hem ulusalcı hem yenilikçi

“Hem ulusalcıyız, hem de yenilikçiyiz” diyen Baykal, “Bizi parçalı göstermelerine izin vermeyelim” ifadesini kullandı. CHP’nin Türkiye’ye demokrasiyi getiren parti olduğunu öne süren Baykal, şunları söyledi: “CHP + ordu formülünü 1971’de partimizin dinamik kesimleri reddetti. Türkiye’ye sahip çıkalım. Sahip çıkmanın yolu, CHP’ye sahip çıkmaktan geçer. Partimize karşı haksız ithamlarda bulunuluyor. Bunlara hep birlikte karşı koyalım.”


Onların anayasası geçmez

Partisinin Meclis Grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bomba olayını Türkiye Cumhuriyeti’ne tatmin edici şekilde açıklayacak mısınız?” diye sordu. Kılıçdaroğlu, “Orada bir bomba patladıysa onun sorumluluğu senin sırtında” dedi. Olayın olduğu yerle ilgili kamera kayıtları bulunduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “İzlemek için başvurduk. Önce ‘tamam’ dediler, sonra göstermediler. Bakanlar gidip izliyor, bizim milletvekilimize neden yasak? Siz çifte standart yapıyorsunuz. Suriye politikasında Türkiye’yi batağa sürüklediler. Uçak işine dönmesin sakın, uçağın düşürüldüğünü de başka yerlerden öğrendik” şeklinde konuştu. Kılıçdaroğlu, anayasa ve başkanlık sistemi hakkında ise şöyle konuştu: “Biz bu masaya parlamenter sistemi geliştirmek için, güçler dengesi tam otursun diye oturduk. Uzun tartışmalardan sonra onların getirdiğini görüşmüyoruz. Şimdi dayatıyorlar. Anayasalar bir ülkenin temelini oluşturan temeldir. Tarihî normları siz iki önerge vererek değiştiremezsiniz. Ne yaparlarsa yapsınlar, bizim rejimimizi kuran irade kurucu iradedir. Rejimimizi değiştirecek irade verdiğiniz önerge Meclis’te CHP olduğu sürece asla geçemez.”

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0