ATEÞ ÇÝÇEKLERÝ - Alime Yalçýn Mitap
ATEÞ ÇÝÇEKLERÝ - Alime Yalçýn Mitap
Eklenme Tarihi: 05.12.2011 11:01
Facebook'ta paylaþ
0

Alime Yalçýn Mitap yeni kitabý Ateþ Çiçekleri’nde uzun bir dönem toplumun üzerine karabasan gibi çöken 12 Eylül karanlýðýnda onurlu baþlarýyla gökyüzüne ve güneþe uzanmaya çalýþan devrimcileri birer ‘ateþ çiçeði’ olarak dile getiriyor þiirsel, içten anlatýmý ve etkili imgeleriyle. Ateþ Çiçekleri’nde yer alan yazýlarda 12 Eylül karanlýðý içindeki toplumsal direniþi ve bu direniþin bireysel planda yaþanan acýlarýn içinden anlatýmýný ilgiyle ve duygulanarak okuyor; yaþanmýþlýktan gelen o güçlü sesi metnin her satýrýnda hissedebiliyoruz. Anlatýlanlar, her þeye karþýn insanlýk onurunu yitirmeyen insanlarýn dünyasýna ve gelecek günlere dair kalplerde yeþeren umuda ve inanca vurgu yapýyor.

AteþÇiçekleri’nde Alime Yalçýn Mitap’ýn aný, deneme ve anlatý türlerini etkili biçimde bir araya getirdiðine; içtenliðini ve þiirsel anlatýmýný yazýlarýnýn dokusuna sindirerek canlý, duygu dolu yazýnsal metinler oluþturduðuna tanýk oluyoruz………..

Daha önceki yýllarda 12 Eylül izlenimlerini resim sanatýiçinde dile getiren; düzenlediði sergilerde bu karanlýða dikkatleri çeken Alime Yalçýn Mitap’ýn o yýllarda sergilediði bazý resimlerin bu kitaptaki metinlere eþlik etmesi; yazýyla resmin buluþmasýndan oluþan inanýlmaz bir imgesel gücü duyumsatýyor. Yazýlardaki imgeler, resimlerin imgeleriyle buluþunca, okurlarýn zihninde derin, sancýlý birer öykü oluþuyor; sonra da bu öyküler zihinlerden yüreklere uzanýyor sessizce. ……………

Gerçeklerin sorgulanmasý için öncelikle belleklerin canlý tutulmasý gerekiyor. Egemen güçler, belleklerin silinmesi için, yaþananlarý unutturmak için her yola baþvuruyor; algýlamalarýmýzý sürekli etkiliyor, gerçekleri bozuyor ve deðiþtiriyor. Ancak, onlarýn unuttuðu önemli bir olgu var: Gerçek sanat; direnmenin, umudun, insanýn özgürlüðünün en gür sesidir; bu ses ne içeride, ne de dýþarýda susar; yaþam sürdükçe gerçek sanatýn sesi, -her þeye raðmen- kendisini bir yolla, bir þekilde duyurur, ifade eder…Pablo Neruda bu olguyu þiir sanatý üzerinden ne güzel dile getirmiþtir:

“Fakat kim öldürebilir ki þiiri! Þiir, kedi gibi yedi canlýdýr. Ýþkence ederler, sokaklarda sürüklerler, üstüne tükürürler, alay ederler, etrafýný dört duvarla çevirirler, sürgüne yollarlar, fakat o bütün bunlarý yaþar, sonunda tertemiz bir yüzle ve gülümseyerek yeniden ortaya çýkar………..

Alime Yalçýn Mitap’ýn kitabýndaki metinlerde sürekli vurgulanan ya da sezdirilen konu, “edebiyatýn/edebiyatçýnýn vicdaný” konusu; yani yazarýn yaþadýðý toplumdan, yaþadýðý dünyadan, tanýk olduðu haksýzlýk ve adaletsizliklerden kendini sorumlu hissederek, toplumsal meseleleri eserlerinde dile getirmesi; “çaðýnýn tanýðý” olmasý… Toplumu anlatýrken, insanýn bir birey olarak içsel derinliðini ve dinamizmini göstermeyi de ihmal etmemesi…

Ateþ Çiçekleri, Alime Yalçýn Mitap’ýn vicdanýmýzýn derinliðine seslendiði yazýlarýyla anlam kazanan, insani-toplumsal deðerleri yeniden anýmsatan; ve devrimci idealleri uðruna hayatlarýndan büyük bedeller ödeyen bir kuþaðý ölümsüzleþtiren farklý bir kitap...

(Eleþtirmen Hülya Soyþekerci’nin -MESELE’nin Kasým sayýsýnda yer alan- deðerlendirmesinden alýntýlar)

_____________________

Ateþ Çiçekleri

ATEÞ ÇÝÇEKLERÝ’nde Alime Yalçýn Mitap’ýn çeþitli türlerden on kýsa yazýsý yer alýyor. Yaþamýný Ýzmir’de sürdüren Mitap, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. 1986-87 yýllarýnda, resim üzerinde yoðunlaþtý.Yurtiçi ve yurtdýþýnda birçok kez sergiler açtý.
Yazarlýk çalýþmalarý arasýnda derlemeler, çeviriler, öyküler ve makaleleri sayabiliriz.
Yeni kitabýný, Alime Yalçýn Mitap’ýn ilkokul yýllarýndan baþlayarak yaptýðý resimlerden örnekler süslüyor.
Kitaptaki yazýlardan Güneþe Yükselen ve Tabutlukta Bir Ýbrahim, 12 Eylül karanlýðýnda, gözaltýnda çekilen acýlarý anlatan öyküler. Koral ve Bir Iþýk Demetiydi O’da yazar, arkadaþlarýnýn ölümlerinin ardýndan yaþadýðý duygularý dile getiriyor. Timuçin Özyürekli Þiirlerinin Çaðrýþtýrdýklarý, þiir analizi ve Oyun, anne sevgisini anlatan bir öykü. Topuklu Ayakkabý, bir çocukluk anýsý. Gevraake’de simitçi çocuklar ve Düþ’te yaþamýndan bir kesit anlatýlýyor. Roman Kardeþlerimiz Salihli’ye Hoþgeldiniz ise, Alime Yalçýn Mitap’ýn arkadaþlarýyla birlikte Romanlara yaptýðý ziyaret üzerine sohbet tarzýnda yazdýðý bir yazý.

(Yar Yayýnevi'nin tanýtým yazýsý)

 

Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.