GÖZ-LÜK, GÖZ-LÜK-ÇÜ, GÖZ-LÜK-ÇÜ-LÜK

11 Kasým 2021 18:00 / 539 kez okundu!

 

 

"Doðrusu bu durum kanýma dokunuyor. Ben 65 yýllýk gözlükçüyüm ve iþimi çok seviyorum. Ýsterdim ki gerek devlet üniversitelerinde gerekse özel üniversitelerde olan iki yýllýk optisyenlik meslek yüksek okullarýnýn ismi iki yýllýk gözlükçülük meslek yüksek okulu olsun. Ne yazýk ki; küresel sermaye burada da kendisini gösterdi."

 

***

GÖZ-LÜK

GÖZ-LÜK-ÇÜ

GÖZ-LÜK-ÇÜ-LÜK

 

Pandeminin ilk baþlarýnda sosyal medyada oldukça sýk rastlanan bir haber: “Optisyenler ve gözlükçüler hakkýnda: Pandemiden dolayý, Mayýs ayýnýn 17’sine kadar faaliyetleri durduruldu.” Yani iþ yerlerini açamayacaklar. Ýzninizle ben, tam bu esnada yaptýðýmýz yanlýþý anlatayým. 

1940 yýllarýnda Hýfzýsýhha Kuruluþu tarafýndan çýkarýlan “GÖZLÜKÇÜLÜK HAKKINDA KANUN”, gerek anlatýmý gerek içeriði gerekse ruhuyla mükemmel bir kanundu. Milli ve yerli olan bu Türkçe kelimeyi, “OPTÝSYENLÝK KANUNU” ile deðiþtirdik. Ýthal olan bu kelimenin anlamý da “GÖZLÜKÇÜ’dür.” 

Allah aþkýna, çarþýya, pazara çýkýn ve “gözlükçü” kelimesinden ne anlýyorsunuz diye bir sorun. 100 kiþiden 90’ý, gözlük yapan ve satan diye cevap verecektir. Bir de“OPTÝSYEN” nedir diye sorun ancak 10 kiþi doðru cevap verecektir. Türkçemiz, canýmýz kanýmýz, bayraðýmýzdýr; baðýmsýzlýðýmýzýn sembollerindendir. Bu deðiþikliði hazýrlayanlar, onaylayanlar belki de farkýna varmadan bugünkü karmaþayý hazýrlayanlardýr. 

Ardýndan dernekler laðvedilip bir Meslek Odasý haline getirilmiþtir. Adýna da “TÜRK OPTÝSYEN VE GÖZLÜKÇÜLER ODASI” denilerek, bu isim Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçirip onaylatýlmýþtýr. Ne demek “TÜRK OPTÝSYEN”? Ne demek “OPTÝSYEN VE GÖZLÜKÇÜ”? Bu odanýn adý “TÜRKÝYE GÖZLÜKÇÜLER ODASI” olamaz mýydý?

Doðrusu bu durum kanýma dokunuyor. Ben 65 yýllýk gözlükçüyüm ve iþimi çok seviyorum. Ýsterdim ki gerek devlet üniversitelerinde gerekse özel üniversitelerde olan iki yýllýk optisyenlik meslek yüksek okullarýnýn ismi iki yýllýk gözlükçülük meslek yüksek okulu olsun. Ne yazýk ki; küresel sermaye burada da kendisini gösterdi. 

Sayýn Yetkililerden isteðim þudur: Optisyen kelimesi hangi milletin dilidir ve bugün Türkiye Gözlük Pazarýný eline geçirmeye çalýþan sermaye grubu hangi ülkeye ve millete aittir? 

Son sözüm ise þudur: Biz yerli ve milli olan baðýmsýz gözlükçüler reklam veremezken, yabancý sermayeli zincir optikçiler, sayfa sayfa reklamlar, televizyon ekranlarýnda boy boy görüntüler yayýnlamaktadýr. Bu karmaþa, belirsizlik ve kanuna aykýrýlýðýn ivedilikle bir yasal bir çözüme ulaþtýrýlmasý gerekmektedir. 

Siraç ALTINDAÐ

Son Güncelleme Tarihi: 25 Kasým 2021 21:11

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Diðer Siraç ALTINDAÐ Yazýlarý
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.