Þimdi de içme suyu krizi kapýda

15 Mart 2009 21:40  

 

Þimdi de içme suyu krizi kapýda

BM Su Geliþme Raporu'nda, dünyada gittikçe artan içme suyu ihtiyacýnýn kriz haline dönüþebileceði uyarýsý yapýlýyor. 

LONDRA/PARÝS/ANKARA - Dünya Su Deðerlendirme Programý (WWAP) Baþkaný Olcay Ünver'in koordinasyonunda hazýrlanan BM Su Geliþme Raporu, dünyada gittikçe artan içme suyu ihtiyacýnýn kriz haline dönüþebileceði uyarýsýnda bulunuyor.

Edinilen bilgiye göre, WWAP Baþkaný Olcay Ünver'in koordinasyonunda 24 uluslararasý kuruluþ tarafýndan hazýrlanan 348 sayfalýk rapora göre, dünyada, saðlýklý içme suyu temini gittikçe zorlaþýyor.

Ýstanbul'da, 16 Mart Pazartesi günü baþlayacak olan 5. Dünya Su Forumunda da ele alýnarak tartýþýlacak olan rapor, saðlýklý içme suyuna ulaþým konusunun küresel bir krize girmeden çözülmesinin de yollarýný arýyor.

Gerek iklim deðiþiklikleri, gerekse arz ve talebinin etkin bir þekilde yönetilememesi gibi unsurlarýn, saðlýklý içme suyu teminini zorlaþtýrdýðýnýn belirtildiði raporda, su arzýný zorlaþtýran diðer unsurlar, ''hýzla artan dünya nüfusu, saðlýksýz sulama ve atýklarýn su kaynaklarýný kirletmesi'' olarak sýralanýyor.

Eski GAP Baþkaný Olcay Ünver, GAP'taki çalýþma döneminde yaptýðý baþarýlý çalýþmalar nedeniyle, Dünya Kalkýnma Federasyonu tarafýndan ödüllendirilmiþti.

Dünya nüfusunun sürekli artýþý nedeniyle kýsýtlý bir hale gelen suyun giderek daha fazla önem kazanmasý sonrasý BM, Dünya Su Geliþme Raporu olarak adlandýrýlan raporun BM kuruluþlarýyla koordinasyon içerisinde hazýrlanmasý görevini WWAP'a, koordinasyonu da Olcay Ünver'e verdi.

FORUMA TÜRKÝYE EV SAHÝPLÝÐE YAPIYOR 

5. Dünya Su Forumu, Türkiye`nin ev sahipliðinde 16-22 Mart`ta Ýstanbul'da gerçekleþtirilecek.

Dünya Su Konseyi tarafýndan her üç yýlda bir düzenlenen Dünya Su Forumu daha önce Fas (1997), Hollanda (2000), Japonya (2003) ve Meksika'da (2006) düzenlendi.

Dünya Su Forumu, dünyanýn her gün karþýlaþtýðý suyla ilgili problemlere sürdürülebilir çözümler bulunabilmesi için, farklý çevrelerden insanlarý bir araya getiriyor.

Forum için 8 bin 155 yabancý ve 10 binin üzerinde Türk katýlýmcý kaydýný yaptýrdý. Forum sýrasýnda katýlýmcý sayýsýnýn 20 binin üzerinde olmasý bekleniyor.

Su konusunda en kapsamlý uluslararasý etkinlik olan forumu düzenleyen Dünya Su Konseyi 1996 yýlýnda 160'dan fazla üye tarafýndan kuruldu.

Dünya Su Konseyi'nin 65 ülkeden 340 üyesi bulunuyor. Konseyde Türkiye, 41 üye ile Japonya ve Fransa'dan sonra en çok üyesi olan 3. ülke konumunda.

Dünya Su Konseyi üyelerinin yüzde 13'ü Türkiye`deki kurumlardan oluþuyor.

Ýstanbul'da yapýlacak 5. Dünya Su Forumu'nun ana temasý ''Farklýlýklarýn Suda Yakýnlaþmasý'' olarak belirlendi.

Foruma, katýlýmcýlarýn yaný sýra yaklaþýk 180 ülkenin su ve çevre bakaný, 25 devlet baþkanýnýn katýlmasý bekleniyor. 

ntvmsnbc.com

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0