Sigara paketlerinde yazılı ve görsel uyarı devri

19 Haziran 2009 12:48  

 

Sigara paketlerinde yazılı ve görsel uyarı devri

Sigara tiryakileri, artık paketin yüzde 65'ini kaplayacak yazı ve resimlerle uyarılacak. Uygulama 1 Ocak'ta yürürlüğe giriyor. 

ANKARA - Sigara ve diğer tütün mamullerinde ''birleşik uyarı'' sistemine geçiliyor. tiryakiler artık hem yazı ile hem de resimle uyarılacak. aa muhabirinin edindiği bilgiye göre, tütün ve alkol piyasası düzenleme kurumu (TAPDK), tütün mamullerinin zararlarından korumaya yönelik üretim şekline, etiketlenmesine ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik'te değişiklik yapıyor.

Yeni düzenleme ile sigara ve tütün mamullerinde yazılı uyarıdan sonra resimli uyarı da devreye girecek. resim ve yazılardan oluşacak birleşik uyarılar, piyasaya arzına izin verilen dumansız tütün mamulleri dışında kalan tüm tütün mamulu paketlerinin en çok görülebilen geniş ön yüzeyinde, yüzeyin üst seviyesinden kapak açım ya da bandrol bitim noktasından başlamak üzere yerleştirilecek.

Birleşik uyarılar, içerdiği metinsel veya görsel bileşenlere hiçbir şekilde müdahale etmeyecek biçimde genişliği 3 mm'den az ve 4 mm'den daha büyük olmayacak siyah sınır çizgisi ile çerçevelenecek.

Birleşik uyarılar, sınır çizgisi ile birlikte toplam yüzeyin en az yüzde 65'ini kaplayacak. En çok görülebilen geniş ön yüzey, önden açılan sert paketlerde paketin açıldığı yüzeyi, yumuşak paketlerde ise en çok görülebilen yüzeylerden herhangi birini ifade edecek.

UYARILAR SABİT VE SİLİNEMEZ

Farklı paket tiplerinde ise birleşik uyarının uygulanacağı en çok görülebilen geniş ön yüzey, başvuruların değerlendirilmesi sırasında kurum tarafından belirlenecek.
birleşik uyarılar yer aldığı yüzeyin üst köşesine paralel olacak şekilde ve yüzeyde bulunan diğer bilgiler ile aynı yönde konumlandırılacak. Bu uyarılar sabit ve silinemez olarak basılacak. Sigara dışındaki tütün mamullerinde de sökülemez nitelikte olması şartıyla yapıştırılabilecek.
birleşik uyarılar, tütün mamulleri paketlerinin en çok görülebilen geniş ön yüzeyinde dönüşümlü olarak bulunacak.

Firmalar, üretim ve ithalat programlarını birleşik uyarılardan her birinin 14 aylık dönem içerisinde yüzde 5 ve yüzde 9 arasında ve mamullerin her bir çeşidinde ayrı ayrı görünmesini sağlayacak şekilde planlayıp, uygulayacak. TAPDK, birleşik uyarılar için 14 resim ve bunlarla ilgili uyarı yazısı belirledi. firmalar, kurallar dahilinde sigara paketlerinde dönüşümlü olarak bu resimlere ve uyarı metnine yer verecek.

1 Ocak'ta piyasada satışta olan bütün sigara ve tütün mamullerinde birleşik uyarılar bulunacak.
TAPDK'nın belirlediği birleşik uyarılarda şu metin ve buna ilişkin resimler yer alacak:

*Sigara/tütün içmek damarları tıkar, kalp krizine ve felçlere neden olur. (Kalp krizi geçirip, müdahale edilen bir hasta)
*Sigara/tütün içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur. (Sağlıklı ve kanserli bir akciğer)
*Hamile iken sigara/tütün içmek bebeğe zarar verir. (Bebek resmi)
*Çocukları koruyun: dumanınızı onlara solutmayın. (Maskeli bir çocuk)
*Sağlık kuruluşları sigarayı/tütünü bırakmada size yardımcı olabilir. (Doktor ve hastası)
*Sigara/tütün içmek yüksek derecede bağımlılık yapar, başlamayın. (Sigara
bağımlısı)
*Sigarayı/tütünü bırakmak ölümcül kalp ve akciğer hastalıkları riskini azaltır. (Efor testinde bir hasta)
*Sigara/tütün içmek ağrılı ve yavaş bir ölüme neden olabilir. (Ölüm döşeğindeki bir hasta)
*Sigarayı/tütünü bırakmak için doktorunuzdan ve size en yakın sağlık ocağından yardım isteyin. (Yardım eli)
*Sigara/tütün içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur. (Yatakta birbirine küsmüş 2 genç)
*Sigara/tütün içmek cildin erken yaşlanmasına neden olur. (Kırışmış 2 el)
*Sigara/tütün içmek spermlere zarar vererek doğurganlığı azaltır.(Puseti boş kalmış bir kadın)
*Sigara/tütün dumanında benzen, nitrozamin, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur. (Solunum cihazına bağlanmış bir genç)

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0