'Kurdo Zindano'

23 Aralýk 2013 15:32 / 1032 kez okundu!

 

 

Aslýnda adaletin kötürüm olduðu ve Kürdistan’da adeta ayrý iþlediðinin farkýndalýðý ile “Kurdo Zindano” demede Kürt halký.

 

Son iki haftanýn siyaset-yargý-polis trafiði adeta birbirine karýþtý. Ergenekon tutuklamasýndan yargýlanan Cumhuriyet Halk Partili vekil-gazeteci Mustafa Balbay Anayasa Mahkemesinin kararýyla dört yýl dokuz aylýk hapisliði sonrasýnda tahliye edildi. Akabinde emsal gösterilerek Barýþ ve Demokrasi Partili tutuklu Kürt vekiller için de avukatlar baþvuruda bulundu ve yargý kabul etmedi. Üst mahkemeye baþvuruda sonuç vermedi.

Kamuoyuna yargýda, asker ve poliste vesayeti bitirdiðini ve güçlü bir “siyasi irade”yi iktidar olarak temsil ettiðini ýsrarla vurgulayan “hükümet-devlet” nedense bu örnek olayda iktidarlýðýný ortaya koymadý / koyamadý.

Kürt kamuoyu sadece seçilmiþ vekilleri için deðil, beþ yýldýr hukuksuz þekilde hapiste tutulan belediye baþkanlarý, belediye meclis üyeleri, çeþitli sivil toplum örgütleri yöneticilerinden oluþan beþbin dolayýndaki þahsiyetleri için de adalet arayýþýnda. Yani mahpus Kürt vekillerle adalet talepkârlýðýný sýnýrlamama erdeminde. Çünkü Kürt vekillerin diðer partilerin vekilleri gibi olmadýðýnýn bilincinde. Kürt vekillerin, herhangi bir Kürt siyasetçisinden pek de farklarýnýn olmadýðý ilkeselliðinden hareketle, “parlamento dýþý muhalefet”in temsili organlarý olan sivil toplum örgütlerinin seçilmiþleri ile yerel yönetimlerin seçilmiþlerinin de temsiliyetleri nedeniyle uzun süreli tutukluluk hallerinin sonlandýrýlmasý gerektiði noktasýnda Kürt kamuoyu talepkarlýðýn ve eylemselliðin tepe noktasýnda.

Aslýnda adaletin sorunlu olduðu ve Kürdistan’da adeta ayrý iþlediðinin farkýndalýðý ile “Kurdo Zindano” demede Kürt halký. Kürt halký topyekûn olarak; Kürde düþen mahpusluk, sürgünlük, katliam kavramlarýnýn ete kemiðe bürünmüþ hâli yargýsýnda.

Ama ne garip ki; buna raðmen bu adaletsiz çifte standart hâli sürüyor.

Beþ yýl arayla bu kez “keser döner sap döner, gün gelir sahibine döner” sözü doðrulanýyor. Ve “ilahi adalet”in garip tecellisiyle hem de yine bir yýlbaþý arifesinde, týpký KCK tutuklamalarýnýn yapýldýðý beþ yýl önceki yýlbaþý arifesi gibi! Tabi ciddi bir farkla. KCK’den alýnan Kürt siyasetçiler siyaseten alýnýyorken; siyasal iktidarýn bakan çocuklarý, bürokratlarý, devlet bankacýlarý “kirli paralarý” ve “dosyalarý” ile alýnýyorlar.

Türkiye yeni bir dönemecin eþiðinde. Bakunin’in “Ýktidar kirletir, mutlak iktidar mutlaka kirletir” özlü sözünün yeni bin yýlýn Türkiye’sinde güncellenmiþ pratiðini yaþýyoruz adeta. Mesele dört bakan meselesi basitliðinde deðil. Bu aslýnda iktidar olmak üzerinden bir sýnýf ve sistem meselesi.

Bu pervasýzlýðý alenen cesurca yapan, ancak devletin hazinesinin ve bankalarýn kasalarýnda istif edilebilecek boyuttaki para tomarlarýný evlerinde, iþyerlerinde, ofislerinde tutan hatta paralarýn önünde fotoðraflar çektirip büyük harcamalar yapanlarýn kimden, kimlerden ve hangi siyaset ya da siyaset üstü güçlerden cesaret aldýklarýdýr aslolan. Öyle birkaç polis þefinin, bürokratýn, sonra da birkaç bakanýn görevden alýnýp yerlerine yenilerinin atanmasýyla hallolmasý mümkün olmayan devasa bir sistem kirliliðidir aslolan.

Topyekûn bir “temiz eller” hareketine ihtiyaç var. Kamuoyunun vicdaný cidden yaralanmýþ durumda. Bir yanda “ülkenin her yanýnda ayný iþlediði” savlanan adalet kurumunun aslýnda doðu yaka ile batý yaka arasýndaki çifte standardý orta yerde olanca “þeffaflýðý” ile duruyor. Öte yanda koliler, kutular, bavullarla “sýcak para” ve o “kirli para”larýn sahipleri olan iktidarýn “genç evlatlarý”nýn neyi nasýl savunacaklarýnýn alt yapýsýný oluþturma telaþýnda olan siyasi karar odaklarýnýn hâla “kirli bir provokasyon tehdidi altýnda” olduklarýný beyan eden ifadeleri var orta yerde.

Ve iþin tuhaf tarafý medya, parlamento, kamuoyunun geniþ kesimleri kirlenmenin sisteme dair meselelerini tartýþacaðýna; siyasal iktidarýn kendi içinden siyasal paydaþlarý üzerinden bu “salvo”yu nasýl bertaraf edeceði meselesi tartýþýlýyor.

Tuhaf, hem de çok…

 

Þeyhmus DÝKEN

21.12.2013

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 27 Aralýk 2013 19:39

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.