Ýki yýl arayla iki katliam

11 Ocak 2015 15:20 / 953 kez okundu!

 

 

Kürt kadýn siyasetçilerin katillerinin üzerine cesurca gidilebilseydi, Charlie Hebdo katliamý ayný kararlýlýkla gerçekleþebilir miydi? Orta yerde duran soru bu!

Paris,

Komünarlarýn þehri!

Bir baþka komünün üç kadýn þehidini

Sakýn unutma!

Bir gün, unutursan eðer

Dilin damaðýna yapýþsýn

Paris...

Ýki yýl ara ile Fransa’nýn baþkenti Paris’te iki katliam gerçekleþtirildi. Ýlki, 9 Ocak 2013’te Kürt halkýna adeta bir mesaj gibi siyasal hedef eksenli büyük bir katliamdý. Gerçekleþtirilen katliamda PKK’nin kurucularýndan ve Kadýn Özgürlük Hareketinin öncüsü Sakine Cansýz (Sara), Kürdistan Ulusal Kongresi Üyesi ve Kürt diplomatý Fidan Doðan (Rojbin) ve genç bir Kürt kadýn devrimcisi olan Leyla Þaylemez (Ronahi) katledildi. 

Geçen iki yýllýk zaman dilimi içinde kelimenin tam anlamýyla bu siyasi katliamla ilgili Fransýz Hükümeti cephesinden “bir arpa boyu” kadar bile yol alýnmadý.

Ýki yýl sonra yine ocak ayýnda, bu kez 7 Ocak 2015’te üç Kürt siyasetçisi kadýnýn üçüncü ölüm yýldönümleri anmasýna iki gün kala yine Paris’te bu kez “keskin dilli” mizah dergisi Charlie Hebdo saldýrýya uðradý. Charlie Hebdo’nun üç kuþak yazar ve çizerlerinden on kiþi katledildi. Katliamý gerçekleþtirenler güpegündüz bastýklarý dergi bürosunda “El Kaide” yandaþý olduklarýný telaffuz ettiler.

Katillerin gerekçe olarak öne sürdükleri Ýslam’ýn peygamberi Hazreti Muhammed ve Ýslam’a yönelik “alaycý” karikatürler çizmeleri. Oysa Charlie Hebdo’yu yakýndan tanýyanlar ve derginin fanatik okurlarýnýn üzerinde mutabýk kaldýklarý Hristiyanlýk inancýna dair de zaman zaman sivri dilli yayýnlar yaptýklarý yönündeydi.

Bir baþka yönü de var mizah dergisi Charlie Hebdo’nun. Mazlum ve maðdurdan yana tavýr almak. Saldýrýya uðrayan Charlie Hebdo’nun editörü ve Charb ismi ile yazan Stephanie Charbonnier Kobanê direniþine dikkat çekmek amacýyla 22 Ekim 2014'teki köþe yazýsýnda þöyle diyordu.

“Ben Kürt deðilim, Kürtçe tek kelime bilmem, bir Kürt yazarýn ismini bile söyleyemem. Kürt kültürü bana tamamen yabancý. Ah evet, arada Kürt yemekleri yemiþliðim var. Geçelim bunlarý. Ama bugün Kürdüm, Kürtçe düþünüyorum, Kürtçe konuþuyorum, Kürtçe þarký söylüyorum. Kürtçe aðlýyorum. Suriye’deki Kürtler sadece Kürt deðil, karanlýk güçlere karþý savaþan insanlýktýr. Onlar hayatlarýný, ailelerini, ülkelerini koruyorlar. IÞÝD’in saldýrýlarýna karþý savaþan kesimi temsil ediyorlar. Sadece ‘fanatik Ýslam’a karþý deðil, barbar çeteciliðe kaþý da hepimizi savunuyorlar… Bugün ölüme karþý direnen sadece Kürt halký var.”

Bununla da yetinmeyip üç renkli ve üzerinde Kürdistan yazan bir pankartýn önünde, içinde katledilenlerin de olduðu dergi yazarlarý yakýn zamanda bir de poz verip fotoðraf çektiriyorlar.

Ýki yýl ara ile gerçekleþtirilen iki büyük katliamýn hayli karanlýk noktalarý var. Ýkisi de çok profesyonelce önceden planlanarak örgütlenmiþ katliamlar. Sanki istihbari ve çok yaygýn iliþkili güçlerin örgütleyiciliðinde gerçekleþtirilen ve güpegündüz “göze sokarcasýna” iþlenen cinayetler. Biri doðrudan Kürde yönelik ve tabii Kürdün diplomasi kullanarak Barýþ ve Çözüm Sürecinin müttefiklerine yönelik çalýþmalar yaparken sanki onlara hitap edercesine “oyun bozan” bir eda ile gerçekleþtirilen katliam.

Diðeri ise adeta bir taþla iki kuþ vurmak gibi! Hem Kürt dostu bir mizah dergisi, hem de Kürtle fiili savaþ yürüten katiller sürüsüne karþý alenen tavýr alýp daha önce de tehditle karþý karþýya kalan bir muhalif dergi görüntüsü var namlunun ucunda!

Fransa politikasý bir kavþak noktasýnda! Þöylesine güçlü bir algý var. Ýki katliam arasýnda doðrudan bir illiyet baðý olmasa da! Kürt kadýn siyasetçilerin katillerinin üzerine cesurca gidilebilseydi, Charlie Hebdo katliamý ayný kararlýlýkla gerçekleþebilir miydi? Orta yerde duran soru bu!

Ve galiba Ruhi Su’nun 1977’de 1 Mayýs Katliamý nedeniyle dillendirdiði þarkýsýnýn sözlerine dönmeli. Orada, Paris meydanýnda üç kýz, vuruldular güpegündüz, sabahýn sahibi vardýr, sorarlar bir gün sorarlar. Sorarlar mý acaba? Cevabýný sahiden ben de bilmiyorum. Ama sorulsun istiyorum… 

 

Þeyhmus DÝKEN

10.01.2015, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.