Þehit Binbaþýnýn babasýndan barýþ çýðlýðý

19 Aðustos 2011 14:56  

 

Þehit Binbaþýnýn babasýndan barýþ çýðlýðý

Þehit babasýnýn "Bir araya gelin, bu sorunu çözün. Kimsenin çocuðu ölmesin" sözlerini aktaran Kýlýçdaroðlu, mutabakat çaðrýsý yaptý.

CHP lideri Kemal Kýlýçdaroðlu, terörle mücadelede görüþlerini, Çukurca’da þehit düþen Fatihler Özel Harekat Taburu’nun komutaný Binbaþý Yavuz Baþayar’ýn babasý Ýsmail Baþayar’la sohbetini anlatarak dile getirdi.

Telefonla görüþtüðümüz CHP lideri, þehit babasýnýn “Bir araya gelin, bu sorun çözülsün artýk. Kimsenin çocuðu ölmesin” dediðini, kendilerinin talebinin de ayný olduðunu söyledi. Bütün partilerin ortak karar almasý gerektiðini belirten CHP lideri, “Tek baþýna silahla olmaz. Ortak bir mutabakat olmalý” dedi. Gereken ortak mutabakatý ancak hükümetin yapabileceðini vurgulayan Kýlýçdaroðlu, “Ama yapmýyor. Kendi bildiðini okuyor” sözleriyle hükümetin tavrýndan yakýndý. Kýlýçdaroðlu sözlerini þöyle sürdürdü:

“Hükümet deðiþik zamanlarda deðiþik söylemler kullanýyor. Önce Habur olayý yaþandý. Sonra Ýmralý ile diyalog. Þimdi 90’lardaki yöntemlere dönüyoruz. Oysa 90’larda bu yöntemle sorunun çözülmediði görülmüþtü. Siyaset kurumu oturup çözüm bulmalý. Askerler de defalarca bizden bunu istedi.”

‘Açýlýmýn mimarý’ dediði Baþbakan Yardýmcýsý Beþir Atalay’ýn, 5-6 rapor hazýrladýklarýný, ekipler kurup çalýþtýklarýný açýkladýðýný hatýrlatan Kýlýçdaroðlu, “Ne oldu bu raporlara, ekiplere? Hangi konularý çalýþtýklarýný bile bilmiyoruz” yorumunu yaptý.

Cumhurbaþkaný Gül’ün MGK toplantýsý sonrasýnda bilgi vermek için TBMM Baþkaný ile kendisini Çankaya Köþkü’ne davet etmesini deðerlendiren Kýlýçdaroðlu, “Bu tür bir þey ilk kez olacak. Biz düþüncelerimizi anlatýrýz ama Cumhurbaþkaný ne tür bilgiler verir bilemeyiz” dedi.

Kýlýçdaroðlu, CHP’nin ne düþündüðünü herkesin bildiðini belirterek, “Asýl bilmediðimiz, hükümet ne düþünüyor, ne yapmak istiyor? Ne yazýk ki artýk terör hükümeti yönlendiriyor. Hükümet terör konusunda inisiyatifi kaybetti ve bu konuda belirleyici olmaktan çýktý. Baþbakan artýk kýzgýnlýkla hareket ediyor. Kýzgýnlýkla daha önce hangi sorun çözüldü ki?” ifadelerini kullandý.

‘Macunu tüpe koymak’
Hükümetin bölgede çok olaðanüstü beklentiler yarattýðýný vurgulayan Kýlýçdaroðlu, bu sürecin ‘kamuoyunun desteði alýnmadan’ gerçekleþmesi nedeniyle baþarýsýz olduðunu savunarak, “Kamuoyundan destek alamayýnca da vazgeçtiler. Þimdi tüpten çýkan macunu tekrar tüpe sokmaya çalýþýyorlar ama olmuyor. Þimdi bunun aðýr faturasýný da biz ödüyoruz” diye konuþtu.

Aslýnda terör konusunda ülke genelinde ortak bir mutabakat bulunduðunu söyleyen Kýlýçdaroðlu, þöyle devam etti:
“Biz ‘ortak aklý bulalým’ dedik ama karþýmýzdaki duvarý aþamadýk. Hükümet, sorunu tek baþýna çözme inisiyatifini elinden kaçýrdý. Bunu itiraf etmemek için de iþbirliði yapmýyor. Bununla itibar kaybedeceðini düþünüyor ama terör konusunda zaten hükümetin itibarý kalmadý. 8 yýldýr iktidardalar. Þimdi çýkmýþ yeni iktidara gelmiþler gibi yeni politikalardan söz ediyorlar. O da 90’larda denenmiþ, baþarýsýz olmuþ yöntemlerden oluþuyor.”

Hükümeti ‘izlediði politikalarla terörü meþrulaþtýrmakla’ suçlayan Kýlýçdaroðlu Gümrük Bakaný Hayati Yazýcý’nýn Hakkâri yakýnlarýnda PKK kamplarý olduðuna dair açýklamasýna da þöyle tepki gösterdi: “Hakkâri’de kamp varsa siz nerdesiniz? Bunlarý çözeceklerine toplumu ayrýþtýrdýlar. Halký düþman kamplara böldüler. Gelinen nokta, hükümetin terörle mücadeledeki baþarýsýzlýðýnýn tescilidir.”

Radikal

Son Güncelleme Tarihi: 19 Aðustos 2011 15:03

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0