Eklenme Tarihi: 23.12.2009 00:40
Facebook'ta paylaş
0

Dilek Ağacı kitabı Morningside okulunda tanıtıldı.

‘GÜNAYDIN ÖĞRETMENİM’

10 Aralık Perşembe sabahı saat 8.45'te Egitimciler Forumu'nun Bookworm projesi sonunda çocuklarla birlikte hazirlanan Dilek Ağacı isimli Türkçe, Kürtçe ve İngilizce olarak yazilan hikaye kitabının tanıtımı Hackney'deki Morningside İlkokulu'nda yapıldı. Projeye katilan 15 çocuğa kitabı vermek üzere Ali Kalkan ve Hüseyin Düzgün Eğitimciler Forumu YK adına, Şule Cinemre proje menejeri Elvan.... da kursun öğretmeni olarak hazır bulundular. Kursun başandan sonuna kadar gönüllü katılarak katkı sunan Ceren Asan ne yazık ki aralarında yoktu.

Assemble yani okul çocuklarının derse başlamadan önce okulun büyük salonunda oturarak toplandıkları, önemli mesajların verildiği toplantıda 150-200 öğrenci hazır bulundu. Projeye katılan Türkçe ve Kürtçe konuşan çocuklarımıza teker teker kitapları verildi ve tebrik edildi. Eğitimciler Forumu adına katılan herkesi gururlandıran bir açılış oldu.

Şule ilk olarak Türkçe 'Gunaydin cocuklar,' deyince salondan hep bir ağızdan, ayni anda, 'Günaydın öğretmenim,' cümlesini duyunca, herkes çok şaşırdı, gözleri dolanlar oldu. Sanki koca salonun yarısından çoğu Türkçe biliyordu. Sonra, 'Nasılsınız?' dedi. Yine aynı anda, 'İyiyiz, siz?' yanıtını verdiler. Proje öğretmeni Elvan da Şule'nin dediklerini çevirdi. Proje anlatıldı. Çocuklar teker teker çağırılıp kitapları verildi. Sonra okul müdür yardımcısı Shabana K. bu kez elindeki kitabı neredeyse sayfa sayfa okudu, kitabın ana teması olan çevrecilikten, çokdillilikten, dostluktan bahsetti. Egitimciler Forumu'na ve projeye katılanlara teşekkürler etti. (Sonra da aynı gün projeye katılan ekibe tebriklerinin iletilmesi için Forum başkanı Neşe Kalkan’a mail attı.

Bu zamana kadar salondan en az 3 kez topluca ve yürekten alkışlar koptu bütün öğrencilerden. Özellikle Türkçe bilmeyen diğer kimliklerden öğrenciler, konuşmaların önce Türkçe olmasına, sonra da İngilizce'ye çevrilmesine hem çok şaşırdılar hem de sevindiler. Hemen kendileriyle durumu bağdaşlaştırdılar. İlgiyle gürültü patırtı yapmadan gözleri parlayarak olanı biteni anlamaya çalıştılar. Çocuklar Türkçe duyup sonra konuşmalar İngilizceye çevrilince hepsi acaip mutlu oldular. Bunun adı inclusive yani içselleştirmedir. Türkçe gibi tüm anadil eğitimleri insani bir zenginlik, kimlikler arasında yakınlık ve dostluktur. Anadil eğitimi farklı kültürlerden çocukların özgüvenleri icin nasıl da önemli. Nasıl da birkaç kez alkışladılar, hem öğretmenlerimizi hem arkadaşlarını. Eğitimciler Forumu Türkçe ve Kürtçe’nin güçlendirilmesi için elinden geleni yapıyor.

Bu projede, Eğitimciler Forumu olarak yine çok çalışıp çok güzel birşeyler çıkartmanın güzel bir örneğidir, O kadar az para ile, çok zor kuşullarda böyle çok dilli bir hikaye kitabı çıkarabilmenin kararlılığını gösterdi. Forum toplumumuza böylesi katkılarda bulunmaya devam edecektir. Türkçe Kürtçe konuşan öğrencilerimizde, projeye katılan çocuklarımızda ve hatta diğer çocuklarda bu projenin tanıtım etkinliği derin izler bırakacaktır. En azından evde kullandıkları dilin geçersiz hatta aşağılık bir dil olmadığını, kendimize göre bizim de herkes gibi kültürümüzün ve böylesi işler yapan yetişmiş iyi insanların var olduğunu gördüler.


İngiltere'den...

 

Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.