12 Eylül darbe iddianamesi hazýr... 28 Þubat ise yolda...

04 Ocak 2012 08:25 / 1972 kez okundu!

 


Dün Ergenekon'un kontrolündeki gazetecilerin sürekli "12 Eylül'ü yargýlayýn sýkýysa, Ergenekon boþ" dediðini ve bizlerin de "12 Eylül ve 28 Þubat da yargýlanacak ama bu sizin Ergenekon'un ve KCK'nýn illegal emirleriyle yaptýðýný, kara propaganda faaliyetlerinin iðrençliðini azaltmýyor" dediðini ifade etmiþtim... Ýþte söylediðimiz gibi 12 Eylül darbecileri yargýlanýyor.

Ýddianamenin detaylarýna biraz girelim... Ýþkence gören maðdurlarýn da ifadesine baþvuran savcý Kemal Çetin'in hazýrladýðý iddianame 120 sayfayý buluyor.

Savcý Çetin'in iþkence gören ve þikayet edilen bürokratlarýn dosyalarýný ayýrdýðý, onlar için de ayrý bir iddianame tanzim edeceði öðrenildi. Darbenin baþýndaki MGK üyesi Evren ve Þahinkaya'nýn TCK'nýn 146/1 ve 147/1 maddesi uyarýnca ayrý ayrý cezalandýrýlmalarýný isteyen savcý Çetin, hayatta kalan MGK üyeleri Evren ve Þahinkaya'nýn "Türkiye Cumhuriyeti anayasasýný ve bu kanunla teþekkül etmiþ TBMM'yi iskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teþebbüs" suçunu iþlediklerini belirtti. Evren ve Þahinkaya'nýn "hükümeti ýskat etmek veya vazife görmekten cebren men etmek" suçlarýný da iþlediðini vurguladý.

Darbeye zemin hazýrladýlar
Ýddianamede ilk olarak darbeye zemin hazýrlayan nedenleri sýralayan Savcý Kemal Çetin, Maraþ, Sivas, Çorum olaylarýný bu çerçevede ele aldý. 27 Mayýs 1980'de MHP'li Bakan Gün Sazak'ýn öldürülmesi üzerine, ertesi gün Çorum'da Ülkücüler, Alevi ve solcularýn dükkân ve evlerine saldýrmýþtý. Alevilerin oturduðu Milönü Mahallesi ablukaya alýnmýþ, olaylar 30 Haziran'a kadar sürmüþtü.

Olaylarýn yatýþtýðý düþünülürken, 4 Temmuz'da "Komünistler Alaattin Camisi'ne bomba attý" þayiasý ile ikinci kýyým dalgasý baþladý. Olaylara askerin müdahale etmediðine yer verilen iddianamede olaylarýn darbeye zemin hazýrlamak adýna çýkarýldýðý vurgulandý. Þüphelilerin Maraþ, Çorum, Sivas olaylarýna, darbeye zemin hazýrlamasý amacýyla müdahale etmeyerek TSK'nýn görevini yapmasýný engelledikleri ve bu nedenle de eski TCK'nýn 146. maddesi uyarýnca aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapis cezasý talep edildi. Savcý buna kanýt olarak Evren'in, "Þartlarýn olgunlaþmasýný bekledik" sözlerine de yer verdi.

Suç 3 seneyi kapsýyor
Darbecilerin iþlediði suçun "Anayasal düzeni zorla deðiþtirme" olarak kabul edilirken suç tarihi darbenin yapýldýðý 12 Eylül 1980 ile baþlayarak sivil iktidara geçildiði tarih olarak gösterildi. Yani yeni Meclisin seçilmesinin ardýndan hükümetin sivillere devredildiði tarihe kadar (24 Kasým 1983) olan tüm iþlem ve eylemler darbe suçu olarak deðerlendirildi. Savcý Çetin tarafýndan hazýrlanan iddianame, Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Baþsavcývekili Hüseyin Görüþen'in onayýnýn ardýndan UYAP aracýlýðýyla Ankara 12. Aðýr Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek.

Böylece Türkiye bir ilke tanýklýk ederek askeri darbeyi yapanlarý yargý önüne çýkaracak. Evren ve Þahinkaya bir dönem Deniz Gezmiþ ve arkadaþlarýnýn yargýlandýðý ve idama mahkum olduðu maddeden yargýya hesap verecek. Ancak yeni TCK'yla idam cezasý ortadan kalktýðý için Evren ve Þahinkaya en fazla aðýrlaþtýrýlmýþ iki kez müebbet hapis cezasýna çarptýrýlacak...

Ýþte darbenin bilançosu

> 650 bin kiþi gözaltýna alýndý.
> 1 milyon 683 bin kiþi fiþlendi.
> Açýlan 210 bin davada 230 bin kiþi yargýlandý.
> 7 bin kiþi için idam cezasý istendi.
> 517 kiþiye idam cezasý verildi, 50'si asýldý.
> 388 bin kiþiye pasaport verilmedi.
> 30 bin kiþi "sakýncalý" olduðu için iþten atýldý.
> 14 bin kiþi vatandaþlýktan çýkarýldý.
> 30 bin kiþi "siyasi mülteci" olarak yurtdýþýna gitti.
> Çýkan olaylarda 300 kiþi kuþkulu bir þekilde öldü.
> 171 kiþinin "iþkenceden öldüðü" belgelendi.
> 937 film "sakýncalý" bulunduðu için yasaklandý.
> 23 bin 677 derneðin faaliyeti durduruldu.
> 31 gazeteci cezaevine girdi, 3 gazeteci öldürüldü.
> Gazeteler 300 gün yayýn yapamadý.
> 13 büyük gazete için 303 dava açýldý.
> 39 ton gazete ve dergi imha edildi.
> Cezaevlerinde toplam 299 kiþi yaþamýný yitirdi.
Bunlardan 44'ü "kuþkulu", 14'ü "açlýk grevinde", 16'sý "kaçarken", 95'i "çatýþmada" öldü.

12 Eylül darbecileriyle ilgili hukuk süreci iþlemeye baþladý.

Müebbetle yargýlanýyorlar ve iþledikleri suçlarýn hesabýný verecekler... Sýra 28 Þubat'ýn darbecilerinde ve o darbecilerin emriyle manþet atanlarýnda, tv programý yapanlarýnda...


Rasim Ozan KÜTAHYALI

Takvim, 03.01.2012

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.