Org. Balanlı darbe girişiminden tutuklandı: Paşa paşa cezaevine gönderildi

30 Mayıs 2011 20:10  

 

Org. Balanlı darbe girişiminden tutuklandı: Paşa paşa cezaevine gönderildi

İSTANBUL - 'Balyoz darbe planı' soruşturması kapsamında İstanbul Adliyesi'ne gelen Orgeneral Bilgin Balanlı savcıya ifade verdi. Orgeneral Balanlı, tutuklanması istemiyle mahmeye sevk edildi. Sivil Mahkemenin, Balanlı hakkındaki kararı akşam saatlerinde belli oldu ve Harp Akademileri Komutanı tutuklandı. Balanlı, bugüne kadar tutuklanan en yüksek rütbeli görevdeki subay oldu.

Hava Kuvvetleri Komutanı olması planlanan Balanlı'nın kuvvet komutanı olması da zora girdi. Darbeci subayların yaptıkları terfi ayarlamalarından biri de böylelikle suya düştü.

Soruşturma kapsamında ifade veren 1 korgeneral, 2 tümgeneral, 1 tümamiral, 2 tuğgeneral ve 2 albay serbest bırakılmıştı.

Bilgin Balanlı’nın adı Balyoz soruşturmasında darbe plancısı olarak geçtiği için Ege’deki tatbikatların iptal edildiği öne sürülmüştü.

TUTUKLATAN BELGE

İlk kez görevdeki bir orgenerale uzanan Balyoz soruşturmasında Balanlı’nın adı, Eskişehir’deki emekli Albay Hakan Büyük’ün evinde ele geçirilen belgelerde geçti. Balanlı’nın Eskişehir’de görev yaptığı sırada bir cemaate ait çiftliği savaş uçaklarıyla bombalamayı planladığı iddia edildi.

Aynı belgelerde eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına’nın 23 Ocak 2003 tarihli sözlü emri üzerine Balanlı’nın Oraj Harekât Planı başarısız olması halinde “ihtimalatihtimaller” adlı planı hazırladığı öne sürüldü. Emniyet tarafından mahkemeye gönderilen yazıda “Bilgin Balanlı’nın 3 Mart 2003 tarihli sözlü emri doğrultusunda Oraj Planı’nın uygulanamaması ya da başarısız olması durumunda uygulanacak tedbirleri içeren planların oluşturulmaya başlandığı anlaşılmıştır” dendi.

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0