AMÝK GÖLÜ'NÜN LANETÝ

22 Þubat 2023 16:23 / 334 kez okundu!

 

 

"... önce Amik Ovasý’na dönen göl, þehirleþmeye açýldý. Bu gevþek ve balçýk zemin üzerine binlerce apartman dikildi. Üstüne yetmezmiþ gibi bir de havaalaný yapýldý. Gözümüzü kör eden hýrs, oy, rant, kontrolsüzlük, açgözlülük... Ne derseniz deyin. Sonuç bu."

 

***

AMÝK GÖLÜ’NÜN LANETÝ

Hatay- Antakya

Bugün Amik Ovasý denilen yerde Amik Gölü vardý ve derinlik seviyesi sýð sayýlacak kadar az (6 metre) olmasýna raðmen yüzölçümü hayli geniþ bir göldü. Bölgenin ekosistemi için son derece deðerliydi. Yaklaþýk 1 milyon 200 bin dönümlük bir ovanýn ortasýnda 330 bin dönüm alana yayýlmýþ bir göçük alanda yer alýyordu. 

Çukurda olduðu için yeraltý sularýyla beslenen göle ayrýca Muratpaþa, Karasu ve Afrin nehirleri dökülmekteydi. Ama köylüler bu göle gözlerini dikmiþler, kurutulmasýný istiyorlardý.

Sivrisinek, sýtma, su baskýnlarý ve ekili alanlarýn sular altýnda kalmasý vesaire pek çok gerekçeleri vardý, ama asýl maksat gölün kurutulmasýndan sonra ortaya çýkacak verimli topraklar ve onun üzerinden kazanýlacak paraydý!

■Bunun için de dönemin Baþbakaný Süleyman Demirel’e epey baský yaptýlar. Tabii iþin ucunda oy da vardý ki en mühimi buydu. Seçmen oy ile þantaj yapýyor, siyasetçi de buna boynunu eðiyordu.

👉Sonuçta istedikleri oldu. Göl kurutuldu, bölgenin iklimi deðiþti. O topraklar üç beþ toprak aðasý tarafýndan paylaþýldý, kalaný da köylülere de daðýtýldý.

Ýlk beþ yýl inanýlmaz derecede yüksek verim elde edildi. Ama sonra gölün toprak seviyesinin altýndan tuzlanma baþlayýnca toprak eski verimliliðini kaybetti.

Sonra da önce Amik Ovasý’na dönen göl, þehirleþmeye açýldý. Bu gevþek ve balçýk zemin üzerine binlerce apartman dikildi. Üstüne yetmezmiþ gibi bir de havaalaný yapýldý.

Gözümüzü kör eden hýrs, oy, rant, kontrolsüzlük, açgözlülük... Ne derseniz deyin.

Sonuç bu.


~~~


Kaynak: Fuat Uģur
10.2.2023
Tv100    (alýntý)

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.