SUÇ ÝÞLEYENLERÝ ÝHBAR EDÝN!

12 Ocak 2010 15:22 / 2435 kez okundu!

 


Sevgili Dostlar,

Pek çoðunuzun hayvanlarýn þehirlerde, kýrsalda, sayfiye beldelerinde yaþadýðý sefalete ve aþaðýlanmaya tahammül edemediðini biliyorum. Kaç hayvana bakabiliriz, kaç köpeði, kaç kediyi, kaç kuþu, doðanýn ne kadarýný kiþisel çabamýzla kurtarabiliriz? Cevabý çok zayýf ve çok zor! Yaptýðýmýz onca þey, göle maya çalmaktan öteye geçemiyor.

Sevgili dostum Av. Senih Özay’la görüþünceye dek, bu konuda kendimi umutsuz hissediyordum. Hayvanlarýn, fesleðenlerin, çamlarýn, papatyalarýn, martýlarýn, avukatý olan Senih, kiþisel çabalarýn ötesinde gümbür gümbür ses getirmesi mümkün olan hukuki dayanaklarý, masum hayvanlarýn kanuni haklarý olduðunu anlatýnca, bir umut ýþýðý yandý. Evet, bu haklar var ve onlarý kullanabiliriz.

Biliyorsunuz eski köye yeni adet getirmek zordur. Bu kanun bile olsa pek dikkate alýnmaz. Ne zamana kadar, bir de-facto (vakýa) haline gelinceye kadar. O halde sevgili arkadaþlar, yine toplayýn saðda solda artan yemekleri, yine doldurun çantalarýnýzý mamayla, yine okþayýn tüm sokak köpeklerinin baþýný, yine koþup götürün veterinere yaralý hayvanlarý ama haberiniz olsun, daha etkin, daha kalýcý þeyler de yapýlmasý mümkün..

Ýþletilse de, iþletilmese de, hayvan haklarý için hukuksal dayanaklar var.

Onlarýn yaþam kalitesini kiþisel çabalarýmýzýn asla ulaþamayacaðý bir düzeye yükseltilmesini saðlayacak düzenlemeler yapýlabilir.

Hukuki dayanaklara iþlerlik kazandýrýlabilirse, yüzlerce, binlerce hayvanýn hayatýný kurtarmak iþten bile deðil...

Ben yeni öðrendim, artýk baþým daha dik yürüyorum yollarda. Þimdi derleyip topladýðým bu notlardan bir çýktý alýp çantamda taþýyacaðým. Ve en küçük bir ihmal veya kötülük gördüðümde, kanunlarý gösterip üzerine gideceðim!


Ýþte Senih’ten öðrendiklerim;




HAYVANLARI KORUMA KANUNUNU KULLANMA KILAVUZU



SUÇ ÝÞLEYENLERÝ ÝHBAR EDÝN!

5199 SAYILI HAYVANLARI KORUMA KANUNU NE DÝYOR?

5199 sayýlý Hayvanlarý Koruma Kanunu 24.06.2004 tarihinde yürürlüðe girmiþtir. Söz konusu kanunun amacý; “Hayvanlarýn rahat yaþamalarýný ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanlarýn acý, ýstýrap ve eziyet çekmelerine karþý en iyi þekilde korunmalarýný, her türlü maðduriyetlerinin önlenmesini saðlamaktýr.”

• 5199 sayýlý Hayvanlarý Koruma Kanunu’nun 4. Maddesi uyarýnca “Bütün hayvanlar yaþama hakkýna sahiptir”

• 5199 sayýlý Hayvanlarý Koruma Kanunu’nun 6. Maddesi uyarýnca; “Sahipsiz veya güçten düþmüþ hayvanlarýn yerel yönetimlerce kurulan merkezlerde oluþturulacak müþahede yerlerinde tutulmasý saðlanýr.”

ULUSLARARASI ANLAÞMALAR HAYVANLARI KORUYOR (*):

• 1979/Bern Avrupa’nýn Yaban Hayatýnýn ve Yaþama Ortamlarýný Koruma Sözleþmesi (09.01.1984 tarih ve 84/7601 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararýyla onaylanan) ile Avrupa Konseyine üye devletler ve diðer katýlýmcýlar tarafýndan yabani flora ve faunanýn korunmasý ve gelecek nesillere aktarýlmasý ilkesi benimsenmiþtir.

• 1992-BM-Rio Deklerasyonunun 1.maddesinde; “Ýnsanlar devam ettirilebilir kalkýnma kaygýlarýnýn merkezindedir. Doða ile uyumlu saðlýklý ve yaratýcý bir yaþam hakkýna sahiptirler.”

• 1978 tarihli UNESCO Hayvan Haklarý Evrensel Beyannamesi 1. Maddesi uyarýnca; “ Bütün hayvanlar biyolojik denge kavramý içerisinde var olmak bakýmýndan eþit haklara sahiptir”

• Avrupa Ýnsan Haklarý Sözleþmesi’nin 2. Maddesinde; “Herkesin yaþam hakký yasanýn korumasý altýndadýr” denilmektedir.

5199 SAYILI HAYVANLARI KORUMA KANUNUNUN YEREL YÖNETÝMLERE YÜKLEDÝÐÝ SORUMLULUKLAR:

5199 sayýlý Hayvanlarý Koruma Kanunu’nun 4. Maddesi’nin “J” bendi uyarýnca;

“Yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluþlarla iþbirliði içerisinde, sahipsiz ve güçten düþmüþ hayvanlarýn korunmasý için hayvan bakýmevleri ve hastaneler kurarak onlarýn bakýmlarýný ve tedavilerini saðlamalarý ve eðitim çalýþmalarý yapmalarý esastýr.”

Yönetimlerin hem ahlaki hem de yasal yükümlülükleri, yardýma muhtaç hayvanlarý rehabilite ederek alýþkýn olduðu mahalde yaþamalarýný saðlamak, beslenme noktalarý oluþturmak ve saðlýk sorunlarý olanlarýn tedavilerini saðlamaktýr.

5199 SAYILI HAYVANLARI KORUMA KANUNU UYARINCA, ACÝLEN DÜZENLENMESÝ GEREKEN HÝZMETLER:

1- Beledýyeye ait küpesi olan köpeklerin ormana atýlmalarý önlenmelidir.

2- Beledýyeye ait küpesi olan köpeklerin otoyollarda ölüme terk edilmeleri önlenmelidir...

3- Belediyeler etkin bir veterinerlik hizmeti vermekle yükümlüdürler.

4- Beledýyeler, rehabilitasyon ve güçten düþmüþ hayvanlar için barýnaklar oluþturmakla mükelleftirler.

5- Yerel Yönetimler; 5199.no.lu yasa uyarýnca sokak köpeklerini aþýlamak, sahiplendirmek ve saðlýklý ortamlarda kýsýrlaþtýrmak, bakýmýný yapmak ve iyileþtikten sonra yaþadýklarý yerlere býrakmakla mükelleftirler...

6 -
Yerel Yönetimlere ait Veterinerlerin önde gelen görevleri arasýnda; sokak hayvanlarý ile ilgili kaza, hastalýk anýnda müdahale etmek yer alýr.

7. HAYVANLARA KASITLI KÖTÜ DAVRANMAK, AÞIRI SICAK SOÐUÐA MARUZ BIRAKMAK, DÖVMEK, AÇ BIRAKMAK, ZEHÝRLEMK, BAKIMLARINI ÝHMAL ETMEK, FÝZÝKSEL ve PSÝKOLOJÝK ACI ÇEKTÝRMEK, TIBBÝ HAYVAN DENEYLERÝ YAPILMASINA ÝZÝN VERMEK, ACIMASIZCA ÝÞLEMLER YAPMAK , KANUNLARIMIZA AYKIRI OLUP, CEZAÝ MÜEYYÝDE KONUSUDUR.

Duyarlý olan tüm vatandaþlar, Anayasamýzýn hak arama özgürlüðüne dair 36. Maddesi, 4982 sayýlý Bilgi Edinme ve 3071 sayýlý dilekçe Hakki Kanunu gereði ve 2577 sayýlý Ýdari yargýlama usul yasasýna dayanarak yetkililere hesap sorabilirler, dilekçe verebilirler ve dava açmaya hak kazanýrlar.
______

(*)TC Anayasasý’nýn 90/son Maddesi;

“Usulüne göre yürürlüðe konulmuþ Milletlerarasý Antlaþmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkýnda Anayasaya aykýrýlýk iddiasý ile Anayasa Mahkemesine baþvurulamaz. Usulüne göre yürürlüðe konulmuþ temel hak ve özgürlüklere iliþkin Milletlerarasý Antlaþmalarla kanunlarýn ayný konuda farklý hükümler içermesi nedeniyle çýkabilecek uyuþmazlýklarda, Milletlerarasý Antlaþma hükümleri esas alýnýr.”

YANÝ DOSTLAR, BU KANUNLAR KÝM DUYARLI ÝSE ONLARA EMANET!

ONLARA ÝÞLERLÝK KAZANDIRIN.

HAKSIZLIK GÖRDÜÐÜNÜZDE ÞÝKAYET EDÝN, DÝLEKÇE YAZIN, SEVGÝLÝ HAYVAN DOSTLARIMIZIN HAKKINI ARAYIN...

Bu konuyu, hayatýmdan gelip geçmiþ tüm kedilere, köpeklere, kuþlara, kurbaðalara, ipek böceklerine, kelebeklere, tavþanlara ithaf ediyorum. Öncelikle caným Sheila, Joki, Dost, Chester, Twitty, Maviþ, Michel ve uzun ömürler dilediðim; Badem, Gof, Torba, Marcello, Zeyna, Þerife, Þaþý, Cin ve Tonik ve bakkalýn kedileri ve fuarýn köpekleri ve hayvanat bahçesinin filleri ve havai fiþekleri atýldýðýnda periþan olan kumrular, serçeler ve caddede kaza geçiren þaþkýnlar ve savaþlarda þehit olan tüm isimsiz hayvanlar ve ve ve...


Nina
12.01.2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
12 Ocak 2010 23:17

deren

Doðru söylüyorsunuz, Senih hepsini düþünüyor ve ifade ediyor. Ancak yazan ben olunca, hedefi daraltmayý tercih ettim.
12 Ocak 2010 20:55

msakaryalý

Sevgili Nina haným,

Ýçtenlikli yazýnýzý okudum. Yazýnýzda Senih adý geçince, bu satýrlarý yazmak istedim.

Av. Senih galiba ortak dostumuz. O ayný zamanda kadýnlarýn, çocuklarýn, tüm maðdurlarýn da avukatýdýr. Köy ekmeði ve keçi peyniri karþýlýðýnda maðdurlarýn avukatý olmak ona can katar.

Hayvanlarý koruma hukukunu saymýþ dökmüþ önünüze. Ne güzel.
Ama benim bildiðim Senih, baþka þeyler de söylerdi: O yasalarýn "nasýl hayata geçirileceðini" de önerirdi.
Deðiþik bir örgüt kurmanýzý önerirdi. Þimdiye kadar yapýlanlarýn dýþýnda þeyler yapýlmasýný önerirdi, hayvanlarla
ilgili olarak. Tutanak tutma, film çekme ve bunlarý nasýl kullanabileceðinizi vb önerirdi. Daha neler neler...

Yeni bir görüþme yaptýðýnýzda, Senih'e bu benim yazdýklarýmý da sorun lütfen!

Saygýyla

M.Sakaryalý
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.