Börtü Böcek

09 Nisan 2012 14:26 / 2361 kez okundu!

 


Ohhh en sonunda bahar geldiiiiiii… Komþu kýzý deðil mevsimlerden bahar geldi. Yanlýþ anlaþýlmasýn. Ne güzel kuþlar ötmeye, çiçekler açmaya baþladý. Bu sabah balkonumdaki aðaçlarýmýn çiçek açtýðýný fark ettim. Kuþ sesleri ve çiçek açmýþ aðaçlarla birlikte, küçük böcekler, haþereler bahçemize, aðaçlarýmýza, evlerimize, dereye, tepeye girmeye baþladý.

Eskiden internet bu kadar yaygýn deðilken, zararlý börtü böcekler için annelerimiz çareyi mahalle pazarýnda elinde küçük bir arabayla gezen yaþý kemale ermiþ görmüþ geçirmiþ Ahmet amcadan aldýðý ilaçlarla hallederlerdi. Bu ilaçlar genellikle 35’lik raký þiþesine ya da küçük poþetlere doldurulmuþ olurdu. Nasýl yapýldýðýný bilmediðimiz bu ilaçlarýn toplamýna halk arasýnda ev yapýmý denirdi.

Sonra evlerimize bu konularla ilgili büyük ansiklopediler girdi. Koca koca ciltlerde bizi ilgilendiren haþereyi, bitkimizi rahatsýz eden hastalýðý bulmaya çalýþýrdýk. Zor, çok zor günlerdi. Zararlýlarýn yanýnda farkýna varmadan yararlý ne varsa yok ederdik.

Geçen yaz elime küçük bir cep kitabý geçti. “Börtü Böcek için Doða Dostu Öneriler” kitaba þöyle bir göz attým. Yazar Füsun Tezcan kitabý beþ bölüme ayýrmýþ, birinci bölümde zararlý tüm canlýlar hakkýnda bilgi veriliyor. Ýkinci bölümde yararlý canlýlar hakkýnda bilgiler aktarýlmýþ. Üçüncü bölümde ise yararlý ve zararlýlarýn yakalanma yöntemleri anlatýlIyor. Dördüncü bölümde evde hazýrlanacak ilaçlarýn reçeteleri, nasýl hazýrlanacaðý konusunda açýklamalar yapýlmýþ. Beþinci bölüm ise bitkilerdeki zararlar ve ek bilgiler yer alýyor. Kitabýn arkasýnda fotoðraflar ve küçük bir sözlük bulunuyor.

Kitabýn en büyük özelliði sade bir dille yazýlmýþ olmasý.

Yazýmýn baþýnda belirttiðim gibi Bahar geldi. Sezen Aksu þarkýlarýnda ne güzel anlatýr aþký ve baharý, “Ben her bahar aþýk olurum” ve “Ýkinci bahar yaþýyor ömrüm gel benim yârim oluver þimdi…” Bahar sadece yeni aþk deðil ayný zamanda sevdiðinize/sevgilinize yeniden aþýk olma mevsimi…

Evinizden, bu kitap, kalbinizden sevgi, aþk eksik olmasýn…

Ýyi okumalar...


Murat ÞAHÝN

09.04.2012




 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.