KAMBER ATEÞ NASILSIN?

14 Þubat 2022 14:32 / 778 kez okundu!

 

 

Kürtçe'nin yasak olduðu, Kürtçe müziðin gizlice dinlenmek zonrunda kalýndýðý, "yöre insanlarýnýn karlý daðda yürürken çýkardýklarý kart kurt sesinden dolayý onlara Kürt dendiði"nin iddia edildiði ve bunun da askerlere ders olarak öðretildiði dönemler yaþadý bu ülke. Bu yasaklarýn yasaklandýðý, Kürtçe þarkýlarýn her yerde söylenebildiði, devletin Kürtçe radyo ve televizyon kurabildiði günlere gelmemiz kolay olmadý ama geldik. Ancak buraya gelirken olan KAMBER ATEÞler ve annelerine oldu. Bu hüzünlü öyküyü Mehmet Çek bize yeniden hatýrlatýyor.

 

***

KAMBER ATEÞ NASILSIN?

1.
Bir yaþanmýþlýk hikayesi bu..

Kamber Ateþ, 12 Eylül döneminde -bu satýrlarýn yazarý bendeniz gibi- cezaevinde tutukludur.
Bir gün ailesinden mektup alýr ;
"sen içeri düþtüðün günden beri annen, ‘n'olur, beni oðluma götürün’ diye baþýmýzýn etini yiyordu. kýsmetse, getiriyoruz"

2.
Kamber sevinir, arkadaþýna dönüp "annem ziyaretime gelecekmiþ..." der ancak bir sorun vardýr, Annesi hiç Türkçe bilmiyordur!"

`..Allah verede anneme bunca zaman içinde konuþacak kadar bir kac kelime öðretmiþ olsalar...` der Kamber.

3.
O dönem öyle ki Kürtçe konuþmaya kalkýþmak aðýr iþkenceleri göze almak demekti. Yavaþ sesle konuþmak yasak, el-kol-yüz hareketiyle anlaþmaya çalýþmak anýnda görüþmenin bitirilme ve yine iþkenceden geçirilme sebebiydi.

4.
Tutuklu apar topar, daha orada ziyaretçisinin gözleri önünde tartaklanarak götürülür, hatta olay orada kalmaz, ziyaretçinin kendisi de dayaktan payýna düþeni alýrdý.
Rahmetli annemden bilirim.

5.
Neyse o gün gelir, Kamber ziyaret odasýna gider.
Karþýsýnda annesi ve kardeþi vardýr.
Anne oðlunu görür görmez adeta önündeki tel örgüleri týrmalar gibi ileri atýlýr. Bakýþýrlar, bir süre sonra annenin aðzýndan, boðuk sesle bir cümle çýkar : "KAMBER ATEÞ NASILSIN ?"

6.
`iyiyim, caným annem, iyiyim. Sen nasilsin?` der Kamber.

Kadýn silme sevgi kesilen gözlerinden boþalan yaþlarla oðluna oksarcasýna bakar ve yine "KAMBER ATEÞ NASILSIN ?" der.

7.
Kamber tekrar "iyiyim, çok iyiyim, siz nasýlsýnýz..." der.

Kadýn yine susar, baþýný önüne eðer, bekler, sonra yine birden, oðlunun gözlerinin içine bakarak sorar ; "KAMBER ATEÞ NASILSIN ?"

Kamber annesinin Türkçe`yi henüz o cümleden fazla öðrenemediðini anlar.

8.
Kardeþi, annesine sadece bu üç sözcüðü öðretebilmiþti ve kadýn hep ayný cümleyi tekrarlayýp duruyordu.

Özlemin söze en gerek duyduðu bu en yakýcý anda, ana-oðul birbirlerine seslenemiyorlardý, aralarýnda "TÜRKÇE KONUÞACAKSIN !" emir kipli bir duvar, bir set çekilmiþti.

9.
Oðlunun gözlerinden yanaklarýna doðru, zaptedilmek istenen ama becerilemeyen, iki damla yaþýn süzüldüðünü görünce anne bu kez gözlerine en þefkatli durusunu, sesine en yumuþak tonu takarak "KAMBER ATEÞ NASILSIN ?" dedi.

10.
Bir ara anne çýnar yüzüne kuþkulu bir ifade düþtü, merak dolu gözlerle oðlunun ve kendisinin baþucunda copla bekleyen askerlere bakacak, titrek bir sesle: "KAMBER ATEÞ NASILSIN ?" dedi. 
Bunun anlamý " burada zulüm çokmuþ oðlum, dýþarýda hep duyuyoruz, doðru mu? " demekti.

11.
Yanýtý yine oðlunun gözlerinden alacakti ancak `Görüþ bitti!" anlamýna gelen düdüðün tiz sesi duyuldu.

Anne, "hoþçakal caným yavrum..." anlamýna gelecek þekilde, sayýsýz kez kullandýðý o tek cümleyi, el sallarken bir kez daha yineledi: "KAMBER ATEÞ NASILSIN ?"

12.
Ayný günlerde ben de içeride idim ve rahmetli annem ziyaretime gelirdi. O Türkçe bilirdi. Anlaþmak gibi bir sorunumuz pek olmadý ama bazen bizimde gözlerimizle anlaþmak zorunda kaldýðýmýz oldu. 

Onu da bu vesileyle anmýþ olayým.

13.
Ve araya yýllar girdi.
"..Hapisteki oðlunu ziyarete giden, ama oðluyla tek kelime Kürtçe konuþamayan annenin acýsýný, feryadýný, yüreðinde kopan fýrtýnayý biz biliriz.." diyen bir adam 2002 yýlýnda iktidar oldu.

Herkes, her yerde istediði her lisandan konuþur oldu.

14.
Tabii Kürtçe üzerinde de bütün yasaklar kalktý. Anadilde görüþ, savunma ve propaganda hakký tanýndý. Yasaklý Kürtçe harfler serbest býrakýldý. Ardýndan anadilde eðitim, gazeteler, dergiler, televizyonlar geldi filan filan...

15.
Fakat, dün haber geldi.
Kamber`in annesi Ýpek Ateþ vefat etmiþti.
Allah`tan rahmet diliyorum.
Üzüldüm çok üzüldüm.
Annem de düþtü aklýma...

16.
Neler yaþattýlar, bu ülkede insanlara,
Annem, Ýpek Ateþ ve diðerleri yaþadýklarýyla gittiler.

Þimdi yeni nesiller için bir þarkýnýn dizelerinden çok daha fazla bir anlam ifade ediyor mu bilmiyorum ama "...Siz, bizim neler çekip, nasýl yandýðýmýzi / Nereden bileceksiniz.."

Mehmet ÇEK

Son Güncelleme Tarihi: 22 Þubat 2022 17:59

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.