KAFALARDAKİ MHP EZBERLERİNE YENİ FORMAT ZAMANI

20 Temmuz 2025 15:29 / 208 kez okundu!

 

 

"50 yıllık ezberlerle MHP okuması yapmaktan vazgeçmediğiniz sürece siyaseten boşa düşmeye devam edersiniz... Çünkü MHP’nin Bahçeli liderliğinde Türkiye’nin ve dünyanın yaşadığı değişimlere paralel olarak özellikle fikri anlamda kendini yenileyişini, geçirdiği değişim ve dönüşümleri, partinin bir bütün olarak Türkiye’nin bugünkü vizyonuna en yakın adrese taşınışını okuyamadılar. Gelinen noktada Bahçeli liderliğinde MHP`nin Türkiye`de yüzyıllık hesapların kapanarak ülkenin ileriye doğru yolculuğunda önünün açılması, büyük toplumsal uzlaşma ve helalleşmeler adına değişimin lokomotifi olmasıyla apışıp kaldılar."

 

***

KAFALARDAKİ MHP EZBERLERİNE YENİ FORMAT ZAMANI 

Cumhur ittifakını hedeflerine koymuşlar başından bu yana MHP üzerinden yürüyüp, MHP’yi ısrarla kriminalize etmeye, ısrarla siyaset mahallesinin uç, marjinal bir noktasında konumlandırmaya çalıştılar. Kafalara geçmişten atılmış MHP formatını bir türlü güncellemeyen potansiyel bir müşteri kitlesinin varlığı da buna alan açtı.  

MHP’nin Bahçeli liderliğinde Türkiye’nin ve dünyanın yaşadığı değişimlere paralel olarak özellikle fikri anlamda kendini yenileyişini, geçirdiği değişim ve dönüşümleri, partinin bir bütün olarak Türkiye’nin bugünkü vizyonuna en yakın adrese taşınışını okuyamadılar.  

Gelinen noktada Bahçeli liderliğinde MHP`nin Türkiye`de yüzyıllık hesapların kapanarak ülkenin ileriye doğru yolculuğunda önünün açılması, büyük toplumsal uzlaşma ve helalleşmeler adına değişimin lokomotifi olmasıyla apışıp kaldılar.   

Devlet Bahceli`nin `Sandığı degil Istikbali` önceleyen tarzı Türk siyaset mahallesinde eski köye yeni adet gibi geldi. Devlet bey, yıllar boyu MHP’yi Kürtlerle, Kürtleri de MHP ile korkutmuşlara hatta AK Partinin MHP ile ittifakindan dolayı Kürtleri kaybettiği iddiasındaki AK Partili muhafazakar liberallere de tokat üstüne tokat attı.  

22 Ekim 2024 günü partisinin grup toplantısında Öcalan için "Meclis'te konuşsun, terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın" çıkışı bütün siyasi riskleri göze alan bir çıkıştır. "Yeni yüzyılı Türk ve Kürt yüzyılı yapacağız"dan daha büyük bir söylem var mıdır?  

Devlet beyin ‘Biz dersimizi tarihten satır satır aldık’ söylemine yakın bir söylemi, daha ilk günden Kürtleri, Alevileri, Gayrimüslimleri yok hükmünde sayarak bütün bu sorunları başımıza musallat etmiş CHP`den duydunuz mu?  

MHP uzun zamandır “Her türlü ayrımcılık, bölücülük, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ayaklarımızın yedi kat altındadır” diyerek etnisite üzerinden bir millet tarifi yapmayı da terketmiştir.  

Yine Alevi meselesinde bugün itibarıyla en ileri duruşun da sahibidir MHP:  “Alevi İslam inancına sahip kardeşlerimizin haklı talepleri vardır. Bu talepler kardeşliğin âlicenaplığı ile hakkaniyetle karşılanmalı, ortak akıl ve geniş bir uzlaşma zemini hazırlanmalıdır. Cami ne kadar bizimse, cemevi de o kadar bizimdir. Alevi kardeşlerimiz cemevini ibadethane görüyorsa -ki öyledir- bize düşen buna saygı duymak, yapıcı ve destekleyici bir tavır almaktır. Alevi kardeşlerimizle ne ayrımız ne de gayrımız vardır. Hamdolsun hepimiz Müslümanız” (11.10.2022)  

Devlet Bahceli 1 Ekim çağrısıyla startını verdigi `Terörsüz Türkiye` süreciyle çözüm yoluna soktugu Kürt meselesinden sonra Alevi meselesinde de tarihsel bir açılımın müjdecisi olacaktır diye düşünüyorum.   

Bir bilgi: 

Bir `bilgi` olarak aktarayım; Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde satın alıp Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu’na hibe ettigi arazinin üzerine inşa edilen cemevi ve külliyenin açılışı için gidecegi varsayılan 29 Ekim 2025 günü evet, bir tarihsel çıkışa daha tanıklık edebiliriz.  

Kadına şiddetle mücadele meselesinde yine Sn. Devlet Bahçeli`nin amasız duruşu örnek değil midir?  “..6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun eksiksiz ve tam olarak uygulanması lazım. Kadın cinayetlerine sıfır tolerans göstermeliyiz. Bu meselenin ağırdan alınacak hiçbir yanı yok. Kadınlara yönelik şiddet ve cinayet vakalarının artış göstermesi toplumsal huzurumuzu boğazlıyor. Bunun önüne mutlaka geçmeliyiz. Kadınlarımız güvenli değilse hiçbirimiz huzur ve sükûnet bulamayız..” (23.07.2020)  

Evet beyler bayanlar,  
Buyurun varsa bu meselelerde bundan daha ileri söylemleri olan birileri, bir adım öne çıksın, görelim. Ama yoksada hem MHP`nin hakkını verin hem de bir zahmet beyinlerinizin F5 tuşuna tıklayıp, güncelleyin.  

Artık herkesin malumu; `Devlet Bey samimiyeti ve kararlılığı` diye bir şey var. Hiç bir politik menfaat gözetmeden milli bir tefekkür,  yüksek bir vatansever şuur ile yaptığı bu çıkışlarda o`na destek sunmak bize düşen.  

Siyaset mahallemiz -kategorize etmeyi sever- klasik kategorilendirmede MHP “Aşırı sağ” olarak değerlendirilip, takdim edildi. Fakat MHP, Anti-Amerikan, Vatansever, Bağımsızlıkçı ve Milli Devletçi. Kültür milliyetçisi ve kültürel gelenekçi. Yetmedi, kamu/özel sektör işbirliğini savunan bir görüş ve pratiğe sahip? Bence bu açıdan bakıldığında MHP ne “Aşırı” ne de “Sağ”.  

Yapılan; gerçekliği tanıma zorla uydurma çabası fakat biz bu ilkel, kategorik yaklaşımlarla düşünmeye devam etmek zorunda değiliz. Kaldı ki artık klasik Sol ve Sağ tanımlamaları ne kadar mevcut gerçeklikle örtüşüyor? Öyleyse niçin bütün dünyada Sol`un temsil ettiği toplumsal kesimleri, orta ve alt tabakayı, işçileri, kadınları, emekçileri Türkiye`de niçin başka bir dünyadan gelmiş Erdoğan temsil ediyor?   

Çok net bir ifade kullanacağım; Bugün itibarıyla Türkiye’de, Türkiye`den başka ekseni olmayan özel bir partidir Devlet Bahçeli`nin MHP’si ki bu aynı zamanda tam bağımsızlıkçı ve net Anti-Emperyalist bir duruşdur.  

Son söz; 50 yıllık ezberlerle MHP okuması yapmaktan vazgeçmediğiniz sürece siyaseten boşa düşmeye devam edersiniz.

Mehmet ÇEK

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.