BİR ÜLKEDE MADEN VARSA ÇIKARILMAK ZORUNDADIR

06 Ağustos 2019 20:04 / 1337 kez okundu!

 

 

Kaz Dağları meselesi…mümkün olduğunca pratik;

Söz konusu madene ilk ruhsatın veriliş tarihi 12 Mart 2001 olup o tarihlerde AK Parti henüz ana rahmindedir. Bu konuda her türlü olumlu rapor ve izin de CHP`li belediye tarafından verilmiş olup yine aynı bölgede çok sayıda maden CHP`li işadamlarınca işletilmektedir.

Fakat, biz CHP gibi hem çalıp hem oynamak şeklinde bir ikiyüzlülük yerine olayı izaha çalışalım...

 

****

 

BİR ÜLKEDE MADEN VARSA ÇIKARILMAK ZORUNDADIR

 

Kaz Dağları meselesi…mümkün olduğunca pratik;

Söz konusu madene ilk ruhsatın veriliş tarihi 12 Mart 2001 olup o tarihlerde AK Parti henüz ana rahmindedir. Bu konuda her türlü olumlu rapor ve izin de CHP`li belediye tarafından verilmiş olup yine aynı bölgede çok sayıda maden CHP`li işadamlarınca işletilmektedir.

Fakat, biz CHP gibi hem çalıp hem oynamak şeklinde bir ikiyüzlülük yerine olayı izaha çalışalım;

Bakın arkadaşlar, izni kimin verdiği filan fark etmiyor.
Bir ülkede maden varsa çıkarılmak zorundadır!
Hiç bir ülkenin kıymetli maden rezervlerini ÇIKARMAMA lüksü yok. Dünyanın en zengin devletleri dahi bu yeraltı zenginliğine sırt dönemez. 
Diger yandan takdir edersiniz ki madenlerin bulunduğu yeri değiştirme şansınız yok, maden nerede bulunursa oradan çıkarılır.

Geçen yıl yalnızca altın ithalatına ödediğimiz rakam 8,5 milyar dolar! 
Mümkün mü yani?
Maden çıkarma, santral kurma, su enerjisi olmaz, nükleer enerji zaten olmaz... Eee? Ne ile ısınıp, ne ile geçineceğiz? Nasıl yükselecek kişi başına düşen milli gelir? Nasıl bağlanacak işsizlere, boşanmışlara, engellilere maaş?
Nasıl olacak bütün bunlar?

İhracatım katlansın, turizmim patlasın, döviz rezervlerim tavan yapsın, ooohhhh suyundan da koy, istemeyenin gözü çıksın ama bütün bunlar da Almanya`dan altın, Amerika`dan silah, Afrika’dan kömür, Ukrayna’dan demir satın almaya devam ederek olmaz ki çocuklar?

Başka yolu yok bunun, varsa altının, bakırın, petrolün çıkarıp, ulusal ekonomiye katacaksın.

Çevresel hassasiyetin söz konusu olduğu alanlarda ise şantiye çalışmaları için kurallar bellidir: Kestiğin ağaçtan fazlasını dikeceksin yine bu türden bölgelerde maden çıkarma işlemi kapalı galeri usulüyle yapılmalı, çıkarılan madenin işlenme işlemi ise uygun bir alana taşınmalı ve maden çıkarma işlemi sonrası rehabitalasyon çalışması. Hepsi bu, ötesi yok. Kaldı ki bu şirkete projeye başlamadan bitkisel üst toprağın sıyrılarak muhafaza edilip maden çıkarma işlemi tamamlandıktan sonra rehabilitasyonda kullanılması şart koşulmuştur.

Yani bütün dünyada bu alanda izinler hangi şartlarda veriliyor ve madenler hangi teknoloji ile üretiliyor ise sende de öyle olacak. Bu kısma dikkat edilecek.

Kaz Dağı özeline dönersek,

İlk olarak adresi KAZ DAĞLARI diye göstermek koparılacak yaygaranın büyüklüğünü arttırmak maksatlı bir çarpıtmadır. Yoksa maden sahası Kaz dağlarından 40 km. uzaklıktadır.

Burada kesilmesi lazım gelen ağaçlar çoktan kesilmiş iken 2 yıl sonra eylem yapmanın faydası ne? Öyle ya? Kesilecek ağaçlar zaten kesilmiş?

Daha geçen ay PKK Dalaman ve Fethiye'de çıkan orman yangınlarını üstlenmişken, bu ay HDP milletvekillerinin Kaz Dağı'nda ağaç hassasiyetini nasıl anlayacağız?

Kaz Dağı üzerinden çevre duyarlılığı kesen memleketin beyaz tabakasının bütün bu ormanların orta yerlerine binlerce ağaç kesilerek kondurulmuş villalarına ne diyeceğiz?

Not: Kesilen ağaç sayısı da aktarıldığı gibi 195 bin değil, 13 bin olup sözleşme gereği şu ana kadar 2 farklı noktada toplam 14 bin yeni fidan dikilmiştir. Yine sözleşme gereği madenin çıkarılma işleminin tamamlanmasından sonra tüm saha yeniden ağaçlandırılacaktır.

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz "Orman tahribatı yoktur. Geldiğimiz noktada araziyi incelediğimizde öncelikle kamuoyu doğru bilgilerle bilgilendirilmiyor, yanıltılmaya çalışılıyor." diyor.

Son olarak; iktidar açısından asıl ve en vahim problem yine ANLATMA kanallarında yaşanıyor.
Anlatamıyorlar, anlatma kanalları arızalı.

 

Mehmet ÇEK

06.08.2019

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.