BAÞKASININ ÇOCUÐU YOK. HEPSÝ BÝZÝM ÇOCUÐUMUZ
01 Ekim 2024 12:40 / 67 kez okundu!
Toplumun en savunmasýz kesimini oluþturup, her türlü olumsuzluktan en fazla etkilenen olmalarýna raðmen maalesef tarihsel süreç içinde aynen kendi gibi minik adýmlarla yol almýþtýr ÇOCUK HAKLARI.
Türkiye`de de bu mesele çok farklý geliþmemiþ, AK Parti hükümetlerinden öncesi yoktur. Çocuk haklarý ilk kez AK Partili yýllarda anayasal güvenceye alýnmýþ, bu alanda da önemli reformlara imza atýlmýþtýr.
*****
BAÞKASININ ÇOCUÐU YOK
HEPSÝ BÝZÝM ÇOCUÐUMUZ
Toplumun en savunmasýz kesimini oluþturup, her türlü olumsuzluktan en fazla etkilenen olmalarýna raðmen maalesef tarihsel süreç içinde aynen kendi gibi minik adýmlarla yol almýþtýr ÇOCUK HAKLARI.
Türkiye`de de bu mesele çok farklý geliþmemiþ, AK Parti hükümetlerinden öncesi yoktur. Çocuk haklarý ilk kez AK Partili yýllarda anayasal güvenceye alýnmýþ, bu alanda da önemli reformlara imza atýlmýþtýr.
Buna raðmen Türkiye nüfusunun üçte birini çocuklar oluþturmasýna raðmen `çocuk haklarý siyaseti` hala ülkemiz siyasetinde gerekli ilgiyi görmüþ deðil.
TBMM`de bir `Çocuk Hak ve Politikalarý Komisyonu` yok, Partilerde hala bir `Çocuk Hak ve Politikalarý Baþkanlýðý` yok.
Halihazýrda TBMM Ýnsan Haklarý Ýnceleme Komisyonunun bir alt komisyonu olarak kurulmuþ Çocuk Haklarý Alt Komisyonu var ama bu misyonun bir alt komisyon olmasý verimliliðine mani.
Çocuk Hak ve Politikalarý Komisyonu adý altýnda kurulacak bir ihtisas komisyonu çocuðun üstün yararýnýn saðlanmasýna yönelik olarak tüm mekanizmalarýn iþletilmesinde öncü bir denetleme kuvveti görevi görebilir.
Böyle bir komisyon Birleþmiþ Milletler Çocuk Haklarý Sözleþmesi’nin temelini oluþturan dört temel ilkenin -ayrým gözetmeme, çocuðun yaþama ve geliþme hakký, çocuðun katýlým hakký ve çocuðun yüksek yararý- toplum tarafýndan da gözetilmesi anlamýnda etkili olabilir.
Partilerde niçin `Çocuk Hak ve Politikalarý Baþkanlýðý` ?
Partiler, Çocuðun yararýný önceliklendirecek, çocuk haklarýný ve çocuða yönelik hizmetleri bütüncül bir biçimde ele alýp bir politika oluþturacak bir `Çocuk Hak ve Politikalarý Baþkanlýðý`ný hayata geçirebilir düþüncesindeyim.
Mecliste niçin `Çocuk Hak ve Politikalarý Komisyonu` ?
Halihazýrda TBMM Ýnsan Haklarý Ýnceleme Komisyonunun bir alt komisyonu olarak kurulmus Çocuk Haklarý Alt Komisyonu çalýþmalarýna devam etmektedir. Ancak bu misyonun bir alt komisyon olarak süreli olarak çalýþmasý geleceðe dönük çocuk politikalarýnýn kesintisiz ve gündem eksenli çalýþmasýna olanak vermemektedir.
Çocuk Hak ve Politikalarý Komisyonu adý altýnda kurulacak bir ihtisas komisyonu çocuðun üstün yararýnýn saðlanmasýna yönelik olarak tüm mekanizmalarýn iþletilmesinde öncü bir denetleme kuvveti olup, Çocuklarýmýzýn, kendilerini daha güvende hissedecekleri alanlar oluþturulmasýna katký sunup, kendilerine yönelik politika ve programlarýn planlanmasý, uygulanmasý ve deðerlendirilmesi sürecine dahil edilerek kendilerine imkan tanýnmasýný saðlayabilir.
Böyle bir komisyon Birleþmiþ Milletler Çocuk Haklarý Sözleþmesi’nin temelini oluþturan dört temel ilkenin -ayrým gözetmeme, çocuðun yaþama ve geliþme hakký, çocuðun katýlým hakký ve çocuðun yüksek yararý- toplum tarafýndan da gözetilmesine yönelik duyarlýlýk oluþturmak ve farkýndalýk yaratmada gerçek anlamda etkili olabilir.
Çocuk Hak ve Politikalarý Komisyonu
Amaç :
Çocuk Hak ve Politikalarý Komisyonu; ülkemizin de onaylayýp yürürlüðe koyduðu Birleþmiþ Milletler Çocuk Haklarýna Dair Sözleþme’nin gerekliliklerini takip etmeyi ve bütüncül bir çocuk koruma politikasý oluþturmaya katký sunmayý amaçlar.
Temel kriterleri çocuðun yaþama, geliþme, korunma ve katýlým hakkýnýn saðlanmasý ile çocuk saðlýðý konusunda çocuðun öncelikli yararýnýn gözetilmesi, görüþünün alýnmasý, çocuða karþý ayrýmcýlýðýn önlenmesi ilkeleri doðrultusunda çalýþmayý kabul eden bir komisyondur. Çocuklarýn durumlarýný iyileþtirmeyi hedef alan programlar için bir hukuki çerçeve oluþturmayý hedefler.
Uygulama alaný :
Çocuklarý kapsayýcý alanda çalýþan bütün örgüt ve organizasyonlar, çocuk merkezli çalýþmalarda ilgili ulusal ya da uluslararasý kamu ve sivil toplum kuruluþlarý ile iþbirliði, iletiþim ve bilgilendirmeyi saðlamak ve çalýþmalarýn hangi esaslar çerçevesinde yürütüleceðini belirlemek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý, Çocuk Haklarý Daire Baþkanlýðý ile iþbirliði ve istiþare içerisinde çalýþýr.
Dayanaklar:
1. Birlesmis Milletler Çocuk Haklarý sözleþmesi
2. BM Çocuk Haklarý Sözleþmesi’ne ek ihtiyari protokoller
3. Çocukla ilgili ulusal yasalar ve uluslararasý sözleþmeler
4. Çocuk Haklarýnýn Kullanýlmasýna Dair Avrupa Sözleþmesi,
5. Çocuklarýn Cinsel Suistimal ve Cinsel Ýstismara karþý Korunmasýna Ýliþkin (Lanzarote) Avrupa Konseyi Sözleþmesi.
Mehmet ÇEK
30.09.2024