Gezginin Güncesi: Brezilya - 2 ve 3. günler

10 Aralýk 2010 10:46 / 2316 kez okundu!

 


Gezginimiz Brezilya'dan bildiriyor. Canlý canlý Brezilya izlenimleri için gezginin güncesini izlemeye devam edin. Brezilya tutkunlarý için yararlý bilgiler var. 4. ve 5. günler de sýrada...

-------------------------------------------------------------

Ýkinci Gün

Günbatýmýný hep denizden izleyen biri olarak sabah erken kalkýp güneþin doðuþunu izlemek istiyorum. Þaþýrýyorum. Güneþ burada denizden doðuyor.

Atlantikten doðan güneþ ezberimi bozuyor. Ýzliyorum. Sevinçle ve diyalektik akýlla.

Brezilya’nýn zengin deðerli taþ kaynaklarý ve bunlarýn satýþý için de müthiþ örgütlenmeleri grubumuzu da etkiliyor. Zira ikinci günün ilk hareket noktasý Stern denilen bir maden üretim ve satýþý yapan firmanýn merkezi. Brezilya dünyadaki en büyük mücevher madenlerinden birine sahipmiþ. Pýrlanta hariç dünyadaki % 90 oranýnda taþlarýn madeni sadece Brezilya’da mevcut.

Ucuz mu? Hayýr. Ancak herkesin bütçesine uygun mücevher bulunuyor. Bizim gidiþimizde herkese birer walkmen daðýtýldý. Walkmandeki bant kaydý 40 vitrinde taþlarýn çýkarýlýþýndan, iþleniþine ve satýþa sunuluþuna kadar geçirdiði evreyi anlatýyordu. Her kafileye kendi dilinde sesleniliyordu.

400 yýldan fazla bir geçmiþe sahip kent merkezi oldukça modern. Rio’nun dünyaca ünlü kültürel olayý karnaval Þubat sonu Mart baþýnda yapýlýyor. Bu dönemde Rio’ya gitmenin hiçbir yararý yok. Þimdiden biletler satýþa çýkarýlmýþ. Çok pahalý. 500 dolardan baþlýyor 2500 dolara kadar izleyici localarý için bilet satýlýyor. Karnavalýn kaynaðý “15. yüzyýlda Portekiz’deki eðlence geleneðine dayanýyor” diye bilinse de külliyen yalan. Dünya efsanesi bu karnaval kentin bütününde deðil, Rio’ nun küçücük bir sokaðýnda yapýlýyor. Sokaðý gidip gördük. 800 metre uzunluðunda. Saðýnda ve solunda izleyiciler için yapýlmýþ tribünler var.

Karnavalda 800 metrelik sokak içerisinde 80 dakikada tamamlamasý gereken geçiþ törenleri yapýlýyor. Yoksul halk çocuklarýndan oluþan Samba okullarý tüm yýl boyunca hazýrlandýklarý karnavalda birinci gelmek için yarýþýyorlar. Halk ve turistler karnavalda sadece izleyici rolündeler. Yarýþmalarda jüri var. Samba okullarýnýn müzik, elbise, hikaye, þarký, ritm ve danslarýný bir bütün olarak deðerlendirip, hepsinden puan veriyorlar. Yarýþmada baþarýlý olan Samba okullarýna verilen paranýn bir kýsmý sonraki senenin giderlerini karþýlamak üzere ayrýlýyor. Yoksul halkýn favella aðalarý paranýn daha çoðuna el koyuyorlar.

Bir baþka þehir efsanesi de samba dansý. Samba müziðiyle 19. yüzyýldan beri yapýlan Brezilya kökenli olarak bilinen dansýn kökeni de yalan. Bazý hareketlerin kökeni Afrika geleneksel danslarý olarak kabul ediyor ki, gerçekle alakasý yok. Bu da yalan. Zira sömürgecilik zamanýnda getirilen Afrika kökenliler tepelere yerleþtirilmiþler. Kentin merkezine deðil ama tepe ile merkez arasýna da kalifiye eleman olarak getirilen Polonya’lýlar yerleþtirilmiþ. Polonya’lýlar dansa baþladýklarýnda çaldýklarý müziðe tepeden Afrika’lýlar tam tamlarýyla katýlmaya baþlamýþ. Alýn size Samba dansýnýn sentezlenen müziði.

Geceler yabancý gökkubenin altýnda, gözlerden uzak, tüm tabulardan ve cezalardan uzak yaþanmaya baþlanýyor. Herkes daðýlmýþ vaziyette sabaha karþý. Belki de onlarý periþan eden sonunda yaþadýklarý özgürlük oluyor. Çünkü alabildiðince yaþandýðýnda özgürlük kadar dayanýlmasý güç bir þey yok. Bunu da burada öðreniyorum.


Üçüncü Gün

Brezilya Güney Amerika'nýn en büyük ülkesi olmasýna raðmen sahip olduðu adalar bakýmýndan oldukça fakirdir. Brezilya'nýn Büyük Okyanus'ta 16, Amazon nehrinde de 1 tane adasý vardýr. Bugün o adalardan birine gidiyoruz.

Adalar daha önce özel mülkiyete açýkmýþ. Alýnýp satýlýyormuþ. Artýk bu mümkün deðil. Deniz kuvvetleri adalara el koymuþ. Ancak adalarda daha önce mülkiyet hakký olanlarýn mülkiyetine karýþmamýþlar. Yapýlaþma yasaklanmýþ. Var olanlarýn sadece tadilatlarýna izin veriliyor.

Kentten 1 saat uzaklýkta olan adaya hareket edeceðimiz 90 km. uzaklýktaki kasabaya geldik. Yollarda favella’rý gördük. Ýçimiz acýdý. Sonra tekneyle adaya hareket. Atlantik’te bir koyda demirledik. Denize girip serinleyeceðiz. Yurdum insaný durur mu? Rehber atladý. Yüzüyor. Tekneden baðýranlar “abi boy versene”, “derin mi”, bir diðeri “okyanus denizinde çimmeyecen mi ulen” diye yanýndakine soruyor. Bakakalýyorum hepsine.

Brezilya’ya Ýtalya’dan gelen, zenginleþen, 130 otobüsten oluþan turizm firmasý sahibi, ayný zamanda seramik fabrikalarý, otobüs garajlarý olan 84 yaþýnda Ilha do Bernardo’nun adasýna gidiyoruz. Adamcaðýz kendisi yemekleri yapýp, servisini de bizzat yapýyor. Kendini 1992'den bu yana bu iþe vermiþ. Etlerle dolu tabaða balýk vermiyor. Baþka bir tabak alýn diyor. Tatlar karýþmasýn istiyor. Yemekler harika. En çok da mangonun ateþte piþirilip, döner çubuðunda getirilip servis edilmesi bir baþkaydý. Ada bir cennet. Cennetin sahibi dünyanýn tüm insanlarýyla adasýný paylaþýyor. Yemek yapýyor. Hizmet ediyor. Mutlu oluyor. Servisi bittikten sonra da bir þiþe þarap açýp çevresini izleyerek yemeye baþlýyor. Heyecanlanýyorum. Ýnsanoðlu bir kez heyecanlanmaya görsün, kendisini bile þaþýrtan o kadar farklý yönleri ortaya çýkýyor ki. “Kimse sonsuza dek cennet bahçesinde yaþayamaz” diyorum. Adadan ayrýlýyoruz.


Dördüncü Gün

Tuttuðum notlarý bilgisayara aktarýyorum. Otelden internet baðlantýsý satýn aldým. Birazdan yazdýklarýmý paylaþacaðým. Sonra yazmaya devam edeceðim…


Bülent Tokuçoðlu


Son Güncelleme Tarihi: 10 Aralýk 2010 13:38

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.