İzmir'deki ulaşım zammı davası sürüyor

21 Ekim 2010 13:34  

 

İzmir'deki ulaşım zammı davası sürüyor

İzmir 2. İdare Mahkemesinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 1 Haziran itibariyle aldığı toplu ulaşıma zam yapılması kararı hakkında 'işlemin hukuka, hakkaniyete, külfetin adil dağıtılması ilkesine ve kamu yararına aykırı olduğu' gerekçesiyle verdiği yürütmeyi durdurma kararının iptaline ilişkin davaya devam edildi.

İzmir Bölge İdare Mahkemesindeki duruşmaya, davacı ve davacıların avukatı EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı ile davalı İzmir Büyükşehir Belediyesinin avukatı katıldı.

Duruşmada söz alan Arif Ali Cangı, dava konusu işlemin yargı kararını etkisiz hale getirmek amacıyla tesis edildiğini belirterek, hukukun üstünlüğüne aykırı bu uygulamanın önlenememesi halinde İzmir'de hukuksuzluğun olağan hale geleceğini, buna geçit verilmemesi gerektiğini savundu.

Kent yaşamının sürmesi ve herkesin kent yaşamına eşit fırsatlarla katılma hakkının sağlanması açısından kamusal toplu ulaşımın herkes için kolay erişilebilir olması gerektiğini ifade eden Cangı, belediyelerin halkın yerel müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş kamu kurumları olduğunu, belediyelerin kent halkına en başta sağlaması gereken kamu hizmetlerinden birinin toplu ulaşım hizmeti olduğunu söyledi.

Asgari ücretle çalışan bir kişinin ayda yapacağı en az ulaşım harcamasının 93 lira olduğunu, bunun da asgari ücretlinin aldığı paranın yaklaşık altıda birine ulaştığını belirten Cangı, 'Bakmakla yükümlü olduğu kişiler de varsa bu koşullarda kentin bir yerinden başka bir yerine gitme olanakları olamayacaktır' dedi.

Cangı, bu nedenlerle işlemin iptalini istedi.

Büyükşehir belediyesi avukatı ise tarife belirlenmesinde önceki mahkeme kararı ve kamu yararı gözetilerek hareket edildiğini savundu.

Duruşma, eksikliklerin giderilmesi için erteledi.

Birlikte Başaracağız Platformu, İzmir Büyükşehir Belediyesi UKOME Genel Kurulu'nun 1 Haziran 2009 tarihinde yürürlüğe giren zamlı toplu ulaşım tarifesinin iptali için dava açmış, yargılama sırasında mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Karar bir gün (27 Aralık 2009) uygulanmış, 28 Aralık 2009 tarihinden itibaren daha da zamlı yeni tarifeye geçilmişti. Bunun ardından, 2 Aralık 2009 tarihinden itibaren yürürlüğe giren toplu ulaşım tarifelerini belirleyen UKOME Genel Kurulu kararlarının iptaline ilişkin dava açılmıştı.


edp.org.tr

19.10.2010

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0