Bu yıl pek çok insan Charles Darwin’in doğumunun 200. yıldönümünü ve en önemli çalışması olan Türlerin Kökeni kitabının basılmasının 150. yılını kutladı. Dün de bilime gönül verenler Galile’nin teleskopu icat etmesinin 400. yıldönümünü kutladı
Çığır açan teleskop
25 Ağustos 1609’da İtalyan gökbilimci ve filozof Galile Venedikli tüccarlara son buluşu olan teleskopu göstermişti. Küçük kahverengi bir sopa gibi olan bu teleskop Galile’ye bilimsel bir ölümsüzlük fakat ayrıca büyük dertler getirmişti. Şimdiki teleskoplardan oldukça küçük olan bu icat beraberinde bir çok önemli bilgiyi beraberinde getirmişti.
Teleskopuyla yaptığı gözlemler sonucu Galile Ay’ın yuvarlak olmadığını, Jüpiter’in ayları olduğunu kanıtladı. Ayrıca bir yüzyıl önce Kopernik’in Dünya yerine Güneş merkezli sisteminin de doğru olduğunu kanıtlıyordu teleskopla yapılan gözlemler.
Kilisenin direnişi
Galile’nun bu buluşları Katolik Kilise’nin hoşuna gitmemiş ve hayatının son yıllarını ev hapsinde geçirmesine sebep olmuştu.
Philadephia ve Stockholm’de Galile’nun ilk teleskopları sergilenirken 400. yıl şerefine bir yıllığına Galileo’nun yaşadığı Floransa’ya verildi.
Taraf