İslami inancı gereği asker olmak istemedi, gözaltına alındı işkence gördü

29 Aralık 2009 16:38  

 

İslami inancı gereği asker olmak istemedi, gözaltına alındı işkence gördü

"iSTANBUL - İslami inancı gereği askerlik yapmayı ret ederek vicdani ret hakkını kullanan ardından da 24 aralık günü gözaltına alınıp tutuklanan Enver Aydemir'in askeri cezaevinde işkence gördüğü ve 4 gündür açlık grevinde olduğu bildirildi. Vicdani retçiler bugün İstanbul Galatasaray meydanında Aydemir'le dayanışma gösterisi yaptı ve kendisine uygulanan şiddeti kınadı. Aydemir'in avukatı Davut Erhan, Babası Mehmet Aydemir ve çok sayıda vicdani retçi ve kurum temsilcisinin katılımıyla Galatasaray Meydanı'nda yapılan açıklamada Aydemir'in cezaevinde işkence gördüğü ve 4 gündür açlık grevinde olduğu kaydedildi.

"Vicdani Retçi Enver Aydemir Askeri Cezaevinde İşkencede" yazılı pankart açan ve sık sık "Öldürmüycez ölmüycez kimsenin askeri olmuycaz", "TSK'nın tankaları korkutamaz halkları" ve "Reddet hayır de, askere gitme" şeklinde slogan atan grup adına konuşan vicdani retçi Halil Savda, cezaevinde Aydemir'e zorla tek tip elbiseler giydirilmeye çalışıldığını, bunu reddedince de joplu ve kaba dayağa maruz kaldığını ifade etti.

Daha sonra sadece iç çamaşırları kalacak şekilde soyulduğunu ve sabaha kadar o şekilde bekletildiğini aktaran Savda, "Açlık grevini sonlandırması için zorla revire götürülen Aydemir'e yine zorla serum bağlanmıştır. Aydemir'in sol gözünün ve yanağının morardığı görülmüştür. Türkiye altına imza attığı uluslararası sözleşmelerce de tanınan vicdani ret hakkını uygulamamaktaki ısrarını sürdürmektedir. Bu amaçla askeri cezaevlerinde yapılan işkenceler hala bitmedi. Bizler Aydemir'e uygulanan işkenceyi protesto ediyor, ulusal ve uluslararası alanda insan haklarından yana olan bütün güçleri Aydemir'le dayanışmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Müvekkili Aydemir'in uluslararası hukuk sözleşmelerinden doğan hakkını kullanarak bu orduya askerlik yapmayı reddettiğini ve bu yüzden cezalandırılamayacağını ifade eden Avukat Davut Erhan da Aydemir'in cezaevi koşullarına dikkat çekti. İslami inancından dolayı askere gitmeyen müvekkiliyle her türlü ulusal ve uluslar arası platformda dayanışmayı sürdüreceklerini aktaran Erhan, tüm hukuksal yolları da kullanacaklarını ifade etti.

Açıklamaya katılarak destek veren yazar Fatih Tezcan da Aydemir'in askerlik yapmak istemediğini ve bu yüzden cezalandırılamayacağını söyledi. Tezcan, "Enver Aydemir sadece annesi ve babası için evlat olarak ve inancı gereği de Allah'ına kul alarak doğdu. Bunun dışında kimseye bir borcu yoktur. Bu laik, Kemalist ve İslami değerlere karşı olan bir orduda askerlik yapmak istememektedir. Bu diktaröryaya boyun eğmek istememektedir. Birileri artık bu Kemalist diktatöryanının bittiğini anlamalı. Annesini ve kardeşini örtülü olduğu için kapısından içeri almadığınız kışlada askerlik yapmak zorunda değildir Mehmet" şeklinde konuştu.

Aydemir'n babası Ahmet Aydemir de oğluyla görüştürülmediklerini ve oğlunun durumundan endişe ettiklerini söyledi. Evli ve iki çocuğu bulunan oğlunun kendisi gibi düşünmek zorunda olmadığını ifade eden Aydemir, "Ben askerlik yaptım, onun bir kardeşi yaptı. Ama o benim gibi bizler gibi düşünmek zorunda değil. Eğer ki bu ülkede demokrasi ve insan hakları var diyoruz o zaman herkes istediği şekilde yaşamalı. Biz 4 gündür perişan durumdayız" şeklinde konuştu.


Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0