İslam dünyası Obama'yı bekliyor

03 Haziran 2009 12:46  

 

İslam dünyası Obama'yı bekliyor

Obama yarın Kahire'den Müslümanlara seslenecek. İslam dünyası Obama'nın vereceği mesajları bekliyor. 

LONDRA - ABD Başkanı Barack Obama, İslam dünyasıyla ilişkilerde yeni bir dönem başlatma hedefiyle bugün Ortadoğu'ya gidiyor.

Obama bugün Suudi Arabistan'da Kral Abdullah ile görüşecek yarın da Mısır'da Kahire Üniversitesi'nde Müslümanlara seslenecek.

Obama, Müslümanlarla yeni bir diyalog başlatmak ve iki taraftaki yanlış anlamaları ortadan kaldırmak istediğini söylüyor.

Obama göreve geldikten sonra Ortadoğu'yu ilk kez ziyaret ediyor. ABD Başkanı'nın bu ziyarette iki hedefi olduğu belirtiliyor. Birincisi ülkesine bakışı değiştirmek, ikincisi de İsrailliler ile Filistinliler arasındaki çözüm çabalarına ivme kazandırmak.

Gözlemcilere göre Obama bu yolla, ülkesinin bölgedeki diğer stratejik hedeflerini daha kolay gerçekleştirebileceğine inanıyor.

Söz konusu hedefler arasında Irak'a istikrar kazandırılması ve İran'ın "kontrol altında tutulması" da var.

Obama'nın bunu sağlamak için Arap müttefiklerinin yardımına ihtiyacı var. Bu nedenle ziyaret bölgenin iki kilit ülkesi Suudi Arabistan ve Mısır'ı kapsıyor.

Arap dünyasıyla İsrail'in ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik tek kapsamlı barış planı Suudiler tarafından ortaya atılmıştı.

Mısır ise Ortadoğu sorunuyla yakından ilgili bir ülke. Kahire, İsrail'le Gazze'deki Hamas yönetimi arasında arabuluculuk yapıyor.

Obama'nın Ortadoğu barış görüşmelerini canlandırabilmesi için, bu iki ülkenin sağlayacağı desteğin büyük önem taşıdığına dikkat çekiliyor.

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0