KAPTI KAÇTI BÝR SEÇÝME KARÞI

23 Nisan 2018 12:18 / 1147 kez okundu!

 

 

“Tek adam devletine gidiþin kritik evresinin, 2019’da yapýlacaðý söylenen “olaðan” bir seçimle noktalanmayacaðý, düðümün 2018’de çözüleceði çok önceden belliydi. Ne yazýk ki, emekçi-ilerici halk hareketi, son bir yýlda olaylarýn gidiþini etkileyecek bir inisiyatif geliþtiremedi.”

 

******

 

KAPTI KAÇTI SEÇÝME KARÞI…

 

“Kaptý kaçtý” bir seçim oldu bittisiyle yüz yüzeyiz.

Tek adam devletine gidiþin kritik evresinin, 2019’da yapýlacaðý söylenen “olaðan” bir seçimle noktalanmayacaðý, düðümün 2018’de çözüleceði çok önceden belliydi. 

Ne yazýk ki, emekçi-ilerici halk hareketi, son bir yýlda olaylarýn gidiþini etkileyecek bir inisiyatif geliþtiremedi. 

Erdoðan-Bahçeli ikilisi, iç ve dýþ, ekonomik ve siyasal koþullardaki kötüleþmenin bilinçlere iþlemekte olduðunu gördüler. Kendilerinin hazýrlýklý, karþýtlarýnýn ise zihinsel ve siyasal olarak daðýnýk olduðunu düþündükleri bir zamanda bir kez daha hileli sandýk dayattýlar. 

Kendisi için karar verenin herkes için karar vermiþ olacaðý günlerden geçiyoruz. Ben de bir yurttaþ olarak, süreçle ilgili konularda söz söyleme, öneri ve eleþtiri yapma hakkýmý kullanmak istiyorum. 

BÝR: 24 Haziran’da yapýlacak olan, hiçbir ölçüyle demokratik ve meþru bir seçim deðildir. “Bu koþullarda seçim olmaz!” belgisi durumu doðru özetlemektedir. OHAL’in kaldýrýlmasý, seçilmiþ tüm siyasetçilerin, yazar, gazeteci ve akademisyenlerin,  siyasal görüþ ve eylemleri nedeniyle hapiste tutulan tüm yurttaþlarýn serbest býrakýlmasý seçim sürecinde tam bir kararlýlýkla yükseltilmesi gereken haklý, meþru, toplumsal karþýlýðý olan mücadele baþlýklarýdýr. Bunlarý yapmadan seçim aritmetiði üzerinden papatya falý açmak, sahte umutlar yaratmak çok büyük bir yanýlgý olacaktýr.

ÝKÝ: Somut durumda boykotun koþullarý yoktur; ancak geliþmeler fiili ve kitlesel bir boykotu haklý, hatta kaçýnýlmaz kýlabilir. “Böyle seçim olmaz” belgisinin, “seçim güvenliðini ortaklaþa örgütleyelim” çaðrýsýnýn ve “her þeye raðmen baþarabiliriz” umudunun sacayaðýný oluþturduðu bir seçim siyaseti izlemek, bu sahte seçim oyununun kurallarýnýn bile ihlal edildiði durumda boykota hazýr olmak en doðrusudur.

ÜÇ: Sosyalist sol, hiç zaman yitirmeden ortak bir aday göstermeli, 100 bin imzayý toplamak için iþe koyulmalý, ilk turda olabilecek en çok oyu saðlamak için kolektif bir ruhla çalýþmalýdýr.

DÖRT: Ýkinci bir Ekmeleddin vak’asýna ülkenin tahammülü yoktur. CHP adayý, yalnýzca CHP yönetiminin  sorunu deðildir. CHP’nin, Erdoðan’ýn sermayeci-dinci gericiliðini sürdürecek bir aday göstermesi durumunda, CHP seçmen çoðunluðu bu kez “Erdoðan’ýn karþýsýndakini desteklemeye mecbursunuz” þantajýna prim vermeyecektir. Hiç birimiz, veba ile kolera arasýnda tercih yapmak zorunda deðiliz. 

BEÞ: HDP’nin alabileceði en çok oyu almasý, Demirtaþ’ýn aday gösterilmesine baðlýdýr. Demirtaþ dýþýndaki hiçbir aday bu sonucu saðlayamaz. Demirtaþ, ayrýca toprak kardeþliðini kiþiliðinde temsil eden bir siyasetçidir. Aday gösterildikten sonra bir yargý operasyonuyla adaylýktan düþürülmesi, faturasý tek adama çýkarýlacak bir darbe olur. O koþullarda boykot meþru, kaçýnýlmaz ve toplumsal olur. 

ALTI: Seçimin kilidi ilk turdur. Erdoðan, hesaplarýný ilk turda seçilmek üzerine yapýyor. Bu olasýlýk asla küçümsenmemelidir. Önlemenin yolu yüksek katýlým; yüksek katýlýmýn koþulu ise ilk tura toplumdaki tüm eðilim ve görüþleri temsil eden çok sayýda adayýn katýlmasýdýr. Çok aday, ilk tur açýsýndan adaylarýn birbirine karþýtlýðý anlamýna gelmez. Ýlk turda adaylar birbirini kesmez.

YEDÝ: Ýkinci tur, 16 Nisan referandumunun yenilenmesi anlamýna gelecektir. Tüm cumhurbaþkaný adaylarý ve partiler seçimden sonra 16 Nisan Anayasasý’nýn iptali ve yeni anayasa için çalýþacaklarýna söz vermelidirler.   
 
SEKÝZ: Tüm parti ve özneler ikinci turda Erdoðan’ýn karþýsýna çýkacak adaya oy vereceklerini þimdiden taahhüt etmelidirler.

 

Haluk YURTSEVER

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.