FRANSA'DA NE OLUYOR?

09 Aralık 2018 08:46 / 1393 kez okundu!

 

 

Paris’te yaşayan bir dosttan, birinci elden Fransa’da neler oluyorun bilgisini yazmış Haluk Yurtsever...

 

****

 

FRANSA'DA NE OLUYOR? BİRİNCİ ELDEN...

Fransa'daki gösterilerde 3'ü polis 50'den fazla kişi yaralandı

Paris'te yaşayan bir dostun dün gece yarısı gönderdiği mektubu aynen iletiyorum.

Mektupta başka hiçbir yerde bulamayacağınız bilgiler ve yorumlar var.

 

Selam Haluk,

Herkes 1968'den beri Fransa'da böyle bir şey yaşanmadığını söylüyor. Ama bu tarihi an ancak televizyon karşısında yaşanabiliyor. Çünkü Paris'te kımıldamak imkânsız. Champs-Elysée başta bütün büyük bulvarlar kapalı ve République gibi büyük meydanların hepsine giriş çıkış kapalı. Kaç metro istasyonunun kapalı olduğunu kimse bilmiyor, haberler 30 diyor ama kesinlikle yalan, ayrıca hangilerinin kapalı olduğu özellikle söylenmiyor. Eyfel ve Louvre bile tarihte ilk kez kapandı. Her yerde yanan arabalar, yüzlerce TOMA, göz yaşartıcı gazların bulutları. Akşama doğru zırhlı polis arabaları getirildi. Bulvarlarda dört nala at koşturan yüzlerce atlı polis…Binlerce ROBOCOP. Paris, Bordeaux, Saint-Etienne, Marsilya, Toulouse ve daha nice şehir.

Fransa GEZİ'yi yaşıyor.

Durum şu:

Bugün devlet, dükkân kapar gibi Paris'i kapadı. Şu anda saat 23:50 ve devlet, 1150'si Paris'te olmak üzere 1185 tutuklama var, dedi. 118 eylemci yaralı. 17 polis yaralı.

Burada BFM tv diye bir haber kanalı var, ülkede en yoğun izlenen tv kanalı ve oldukça bağımsız. Günlerdir 24 saat sadece olayları ve yorumları veriyor ve paneller yapıyor.

Önemli gördüğüm noktalar:

1) Aptalca bir algı operasyonu var: Sabah 8'de 1500 gösterici toplandı dediler. Ama aynı anda 700 tutuklama var dediler. Saat 18'de tüm Fransa'da 125 bin gösterici var dediler. Bu o kadar saçma bir sayı ki, 2 milyon deseler yine komik kaçacaktı. Resmi açıklamaya göre eylemcilere karşı 82 bin polis ve jandarma (jandarma Fransa'da asker değildir, statüsü polise yakındır) görevlendirilmiş. İçişleri Bakanlığı'nın resmi rakamlarına göre Fransa'da 144 bin polis ve 98 bin jandarma var. Yani toplam 242 bin. Bunların sadece 90 bin kadarı sokak polisi. Yani "125 bin" gösterici için 90 bin sokak polisinden 82 binini eyleme sokuyorlar.
 
Bu saçmalıklara herkes gülüyor, ama esasında iktidarın elinin titrediğini gösteriyor.

2) Esasında bir bankacı olan Macron'un eli ilk günden beri titriyor. Eylem hedefine çoktan ulaştı ama Macron'un eli titrediği için eylemciler elde edebileceklerinden çok daha azını elde etmiş olduklarını düşünmeye başladılar ve bu yüzden büyük bir tatminsizlik içindeler. Eylemciler sürekli hedef büyütüyor. İYİDİR, İYİDİR, İYİDİR. Benzin fiyatlarıyla ne alakası varsa şimdi öğrenciler de ayaklandı.

3) Macron'un desteği şu anda % 17. Eylemcilerin desteği ise % 70. Halk gücünü ve Macron'un güçsüzlüğünü gördü. Şu anda artık neredeyse bir ayaklanmaya dönüşen bu eylemlere en az zararla nasıl son verilebileceği yoğun olarak tartışılıyor. 

Bence Macron "diyalog" diye yalvardıkça bu eylemlerin sona ermesine imkân yok.

4) Bence Macron'un şu anda en büyük korkusu, bir yıldan fazla bir zamandır savaşan ve sonunda geçen yaz başında yenilen işçi sınıfının bugün yorgunluğunu atıp devreye girme olasılığının nasıl önleneceğidir. 

Gerçekten de CGT militanları başta olma üzere işçiler savaşa girdiği anda ufukta devrim bile görünür.

Kal sağlıcakla,

- - - - -

 

Haluk YURTSEVER

09.12.2018

 

Not: Gece 01.50'de gönderdiği son notta gözaltına alınanların sayısının 1385'e vardığını ekledi.

 

Son Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2018 15:53

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.