Þimdi Ýman Etme Zamaný!

27 Mart 2020 15:33 / 1554 kez okundu!

 

 

Sevgili dostlar Ýslam’ýn hoþ sedasý günümüze kadar gelmiþ ama geleneksel olarak gelmiþ, ilmen ve imanen gelmemiþ.

Anne babamýzdan Müslüman bir aile çocuðu olarak dünyaya gelmiþiz, yüzyýllardan  beri gelen ve her asýrda biraz daha özelliðini kaybeden buruþuk kültüre iman demiþiz, Ýslam demiþiz.

 

****

 

Þimdi Ýman Etme Zamaný!

 

Sevgili dostlar Ýslam’ýn hoþ sedasý günümüze kadar gelmiþ ama geleneksel olarak gelmiþ, ilmen ve imanen gelmemiþ.

Anne babamýzdan Müslüman bir aile çocuðu olarak dünyaya gelmiþiz, yüzyýllardan  beri gelen ve her asýrda biraz daha özelliðini kaybeden buruþuk kültüre iman demiþiz, Ýslam demiþiz.

Tabi buna sebep olan asýl unsurlardan biri laik eðitim sistemi ve ladini yönetim biçimi olmuþtur.

Din ve Ahlak Bilgisi dersi, dinleri basitçe anlatmýþ, bilgi düzeyinde dahi yetersiz tanýtmýþtýr. Öðretmenken, öðretmen yokluðundan dolayý bu derse giren biri olarak söylüyorum, öyle bir ders ki örtünen bir anne  profili fotoðrafý bile örnek ailede yoktu.

Bu toplumu asýrlarca bir arada tutan din kavramýný hayattan uzaklaþtýrýnca toplumun dengesi bozuldu. Hele bir geriye doðru gidin ne JÝTEM ne PKK içinde Allah’a inanan kimseyi bulabilecek misiniz?

30 Mart 2012 tarihinde Meclisin eliyle Eðitim Sistemimiz biraz özgürlüðüne kavuþtu ama bu yeni nesil ne zaman imdadýmýza yetiþecek orasýný bilemem.

2015 yýlýnda Osmanlýca dersinin tanýtýmýný yapmak için birkaç görevli okulumuza gelmiþti. “Kimler Kur’an-ý Kerim okumasýný biliyor?” diye bir soru sordu. Salondakilerin hemen hemen %60-70’i elini kaldýrdý. Ýçimde bir ferahlýk oluþtu. Allah’ýn kelamýný okuyan bir insanýn zaman içinde olgunlaþmasýyla iyi bir vatandaþ olabileceði kanaatini taþýyorum.

Tabi eskiden okuyup, biraz para gördükten sonra zýndýklaþan kimseler de yok deðil.

Yazýmýn baþlýðý size tuhaf gelmesin, arkadaþlar toplum olarak geleneksel Müslüman olduðumuz için saðlýklý bir imana sahip deðiliz. Üstelik saðlýklý bir imana sahip olanlarý dahi yüce Allah uyarýyor “Ya eyyuhellezine amenu aminu(Ey iman edenler iman ediniz)” ayeti kerimesiyle.

Yani ben iman ettim, artýk benim iþim tamam demek doðru deðildir. “Gün olur kiþi evden mümin olarak çýkar, kâfir olarak döner” diyor Hz.Peygamber aleyhisselat vesselam.

O zaman hayatýn içindeki rolümüz ne olursa olsun, kendimizi bir “check up” yapalým acaba iman açýsýndan ne durumdayýz diye.

Yakýn zamanda bir Miraç gecesini ihya ettik. Miracýn bize iki hediyesi var; biri Ýslam’ýn temel rüknü olan beþ vakit namaz, diðeri ise Bakara suresinin son ayetleri, ki orada imanýn esaslarý mevcuttur.

“Peygamber ve onlara inananlar kendisine Rabbýndan indirilenlere inanýrlar;

Allah’a, Meleklerine, Kitaplarýna ve Peygamberlerine inanýrlar ve peygamberler arasýna ayýrým yapmazlar ve derler ki, duyduk ve itaat etik, ya Rebbi bizi maðfiret et, dönüþ sanadýr.” dua ile devam ediyor. Konumuz iman olduðu için bu kýsmý bize lazým.

Günümüz insaný Bilim, Fen ve Teknolojiye tapar duruma düþmüþ, hani bu tür bilgiler dünya hayatýný konforlu duruma getirirler ya. Unutmayalým bu alandaki bilgilerle insan manevi bir rütbe kazanmaz, bu tür çalýþmalar dünyaya hizmet ediyor ve dünyada kalýyor. Ancak Allah rýzasý için çalýþan kimseler için âdeti ibadete dönüþür.

Asýl insaný deðerli kýlan Ýman’dýr ve onun tezahürü olan Ýslam’dýr.

Þimdi kendimizi bir yoklayalým, Ýmanî açýdan düzeyimizi Kur’anî ölçülere bir vuralým.

Allah’a iman nedir?

Meleklere iman nedir?

Kitaplara iman nedir?

Peygamberlere iman nedir?

Sokaklarýmýzý temizleyen muhterem bir çöpçüden tutun, devlet baþkanýna kadar hayatýn içindeki rolümüz ne olursa olsun kendimizi yoklayalým.

Ýman hayatýmýza ne kadar yansýyor? sorusunu kendimize soralým.

Ýlginç bir örnek vermek istiyorum.

Malumunuz Nikah kýyýlýrken iki adil þahide ihtiyaç var. Hanefî fýkhý hariç Hambelî, Malikî, Þafiî mezheplerinde namaz kýlmayan birinin þahitliði kabul olmuyor.

Yani, Namaz kýlmayan bir Bakaný,

Namaz kýlmayan bir Milletvekilini,

Namaz kýlmayan bir Profesörü,

Namaz kýlmayan bir Generali,

Namaz kýlmayan bir Holding sahibi,

Ýslam hukuku karþýsýnda adamdan sayýlmýyor, þahit olarak kabul olmuyor.

Yani Allah’ýn, kullarýna bakýþý farklýdýr. Malum bu dünyada kiþi ya Üniformasýyla ya da Mesleki Kimliðiyle tanýnýyor ama bu ikisi de mezara gitmiyor. Namazý kýlýnýrken “er kiþi niyetine” deniliyor.

Diyeceksiniz ki kadýnlardan niye bahsetmiyorsunuz? Þaka bir yana %3-5 ailesiz düzen yaþamý tercih eden, feministlerin oyununa gelen kadýnlar dýþýnda tüm kadýnlarýn cennetlik olduðuna inanýyorum. Hadisi þerifin ifadesiyle Namazýný kýlan ve Eþine ihanet etmeyen her kadýn cennetliktir.

Buna göre hesabýmýzý yapalým, daha fýrsat elimizdeyken tövbe istiðfar edelim.

Unutmayalým Ýman bir açýdan Oruca benziyor; nasýl ki akþam ezanýna 10 dakika kala bir þey yer, içerseniz o günün orucu gidiyorsa iman da öyle, sekerat-ý mevte kadar imanýnýzý muhafaza etmeniz lazýmdýr.

Ne mutlu mümin olana deyip, þimdi iman etme zamaný diyorum.

Allah imanla yaþamayý ve imanla ölmeyi cümlemize nasip etsin.

https://muslumandunya.com/

 

 

Eyüphan KAYA

25.03.2020, Diyarbekir

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.