Domuz gribi alarmı en üst seviyede

11 Haziran 2009 23:57  

 

Domuz gribi alarmı en üst seviyede

Dünya Sağlık Örgütü 41 yıl aradan sonra ilk kez, domuz gribiyle ilgili olarak küresel salgın alarmı verdi.

CENEVRE-İSTANBUL - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), domuz gribi alarm seviyesini, 5'ten en üst seviye olan 6'ya yükseltti. 6’ncı seviye "küresel grip salgını" anlamına geliyor.

Bir grip virüsünün dünyanın farklı iki bölgesinde, insandan insana yaygın biçimde bulaşması, dolayısıyla salgının küreselleştiği anlamına geliyor. Domuz gribi geçen Nisan ayında Meksika'da tespit edildikten sonra Kuzey ve Güney Amerika'da binlerce vakaya rastlandı. Ardından hastalık diğer kıtalarda da görülmeye başlandı. Bugüne değin virüsün varlığı 74 ülkede doğrulandı.

Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında 27 bin 737 vakadan 141'inin ölümle sonuçlandığına dikkat çekiyor. Son olarak küresel grip salgını uyarısı, 1968 yılında Hong Kong gribi nedeniyle yapılmıştı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Seracettin Çom, domuz gribi alarmının en üst seviyeye çıkarılmasının ne anlama geldiğini NTV canlı yayınında anlattı.

Çom şöyle konuştu: "Bir salgının evrelendirilmesinde 6. basamaktır 6. evre... Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilir ve o her evre ile alakalı olarak daha önce tespit edilmiş, ülkelerin kendi planlarına yönelik alması gereken ek tedbirler devreye sokulur.

6. evrenin manası şudur; 'salgın artık Dünya Sağlık Örgütü'nün bölgesel olarak ayırdığı ülke gruplarının dışında, bir başka bölgede de sürekli ve kararlı biçimde yayılmaya devam ediyor' manasını taşımaktadır.

Alınan tedbirler ve bu kararın uygulamaları nedir? Ülkelere ne görevler düşüyor?

Seracettin Çom: 6. evre ile ilgili olarak her ülkenin kendi içinde evrelendirme ve tedbir paketleri var. Bizim ülkemizde de aynı şekilde, elimizde hazır. Bu tedbirler ülke içindeki vakaların görülme oranı ve durumu ile birlikte peyderpey devreye koyulacak tedbirlerdir. Bu tedbirler de şöyle: Salgını izleyen yürütme kurulu tarafından sürekli ve güncel olarak izlenip, kararlar alınır. Bakanlığımız da uygular. Şu anda da biz yürütme kuruluyla toplantı halindeyiz. Diğer kamu kurum ve kuruluşları da devreye girecektir. Bizim için şu anda ülkemizde, kendi vatandaşlarımız arasında birbirine bulaşma hadisesi olmadığı için dünyanın bazı ülkelerinden biraz daha önde durumdayız.

Bildiğiniz gibi vakalarımız, dışarıdan ülkemize girerken yakalanmış, tespit edilmiş ve ülkemizde başka insana vaka bulaştıramadan izole edilerek tedavi edilmiştir. Bu nedenle salgının kontrol edilmez derecede, insandan insana bulaşabilme noktası, ülkemiz için söz konusu değil. Tedbirlerimizi de ülkemize girmemesi ve girmişse izole edilerek diğer insanlara bulaşmaması üzerinde yoğunlaştırıyoruz. Ülkemizde yerli vaka görülürse, vatandaşların hangi konuda kişisel önlemlere dikkat etmeleri gerektiği, eğer toplu salgınlar olacaksa, bunlarla alakalı ilave önlemlerin ne olduğu peyderpey açıklanacak.

Hac ziyareti meselesi ile bağlantılı bir soru vardı. Hac ziyaretleri yapılacak mı? Sağlık Bakanı '6. evre çıkarsa bakarız' demişti.

Seracettin Çom: Hac ziyaretinin ertelenip ertelenmeyeceği, bilim adamlarının salgının tüm dünyaya yayılma hızını değerlendirerek, ilgili ülkelerle ve kendi arasında görüşerek alacağı bir kararla ancak netleşebilir. Ve bu görüşmeler devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığımız da Sağlık Bakanlığı'nın görüşü neyse ona uyulması noktasında görüş beyan etmiştir.

Daha zaman var Hac mevsimine ve o zamana kadar aşının yetiştirilme ihtimali muhtemel. Bu nedenle şu anda Hac konusunda neler yapılacağının kesin kararını almak yanlıştır.

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0