Dan Brown'a ne oldu? - Serdar Turgut

04 Eylül 2007 04:57  

 

Dan Brown'a ne oldu? - Serdar Turgut

Ancak birçok kez "Yakında" denilmesine rağmen o gün bir türlü gelemedi. Kitap için ilk önce "2006 yılının içinde piyasaya çıkacak" denilmişti. Şimdi 2007 yılının sonuna doğru koşmaya başladık, yine haber yok. Hatta kitabı piyasaya sürecek olan yayınevinin sitesinde kitabın gelişimi ile ilgili bilgiler da kaldırıldı. Artık "Şu kadar kaldı, şu kadar yazıldı, konu şu" bile denilemiyor.



Bütün bunlardan anladığımız kadarıyla Dan Brown müthiş bir yazar tıkanmasından mustarip.



Writers block (yazar tıkanması) zaman zaman yazarlara musallat olabilen bir illettir. O güne kadar hiç zorlanmadan yazılar yazmış bir insan bile aniden tek bir satır bile yazamaz hale gelebilir, bu da hayli sürer.



Yazı yazamamanın fiziksel bir sorunla da ilişkisi yoktur, sorun sadece psikolojiktir. Büyük ihtimalle yazar artık yazdığı hiçbir cümleyi beğenmemekte, orijinal bulmamaktadır. Artık her cümleden sonra yazı ekranda silinmektedir.



Klasik dönemde bilgisayardan önce yazar tıkanmasının tipik sahnesi, daktilosundan çıkartıp kıvırıp yere fırlattığı buruşuk kağıtların ortasında oturup içkisini yudumlayıp, sigarasını içen yazar tipidir.



Yazar tıkanması gerçek bir hastalıktır. Yaratıcı insanlara olur bu. Ressamlara da olabilir. "Ressam tıkanması" da denilir. Bunda da çizgilerin çizildiği tuvaller yere fırlatılır ve sanatçı onların ortasında kriz geçirir.



Yazar tıkanmasının birkaç hafta içinde geçmesi gerekir. Ama bunun süresi aylara çıktığında sanatçının ciddi bir bunalım geçirmesi söz konusu olabilir hatta intihar da gündeme gelebilir.



Daha çok başarılı yazarlara olur bu. Çünkü başarılı yazar o güne kadar hep güzel eserler verdiğinden ve yeni yazdığının daha da güzel olması için, her cümlesinde kendisini biraz daha aşması gerektiğinden, yazdığı tek bir kelimeyi bile beğenmemeye başlayabilir ve her kelime her cümle ona batmaya başlar.



Durum böyle olduğundan yazar tıkanmasına "Nobel hastalığı" da denilebilir. Nobel ödülü almış yazarların kolay kınandığı bilinmektedir. Bu yüzden Nobel ödülü alan yazarın hemen her durumda en güzel eserlerini Nobel ödülüne kadar yazdığı ve ondan sonra eski başarısını gösteremediği de söylenir.



Ben bu yüzden Orhan Pamuk için de endişeleniyorum. Çünkü o da kendisini aşmak, yenilemek zorunda. Üstelik şimdi tüm dünya bekliyor bunu. Umarım sinirleri sağlamdır. Yeni kitabı bir piyasaya çıksa da ben rahatlasam diyorum.



Yazarların önemli bölümünün çok içki içmesi de bu nedendendir. Çünkü yazar tıkanması yazara gerçekten fiziksel acı verebilir. Bunu dindirmenin bir yolu da içki olur ama içki, hastalığın süresini daha da artırır ve çözüm getireceği yerde sorunu daha da büyütür.



Görünen o ki; Dan Brown bu aralar hayli zor durumda. Düşünsenize Da Vinci Şifresi'nden daha heyecanlı ve etkileyici bir kitap ortaya çıkarmak zorunda. Bu da kolay iş değil. Ben onun terörünü hissediyorum; korku içinde olmalı adamcağız ve herkes onu bekliyor. Umarım yakında açılır da kitaba kavuşuruz.



serdar.turgut@aksam.com.tr

04.09.2007

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0