BAÞÖRTÜMÜ KENDÝ RIZAMLA TAKIYORUM!..

19 Aralýk 2010 01:17  

 

BAÞÖRTÜMÜ KENDÝ RIZAMLA TAKIYORUM!..

“Üniversitelerde Özgürlük Ýstiyoruz" inisiyatifinin Ýzmir'li aktivistleri tarafýndan Karakedi/Ýzmir'de düzenlenen "Anadilde Eðitim, Baþörtüsüne Özgürlük" forumuna katýlým yoðundu. 25 Aralýk'ta yapýlacak olan Ankara eylemine çaðrý metninin okunmasýyla baþlayan forumda, Rengin Ergül ve Tülin Tezel konuþma yaptýlar.

Ýlk sözü alan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi öðrencisi olan Rengin Ergül, anadil sorununa deðindi. Geçmiþte Batman'da ilkokulunda yaþadýðý zorluklarý anlatan Ergül, mahkemelerce hala bilinmeyen bir dil olarak geçen Kürtçe'nin, Kürtlerin konuþtuðu dil olduðunu ve anadilde eðitimin bir hak olduðunu belirtti. Ayrýca Ergül, Yunanistan, Ýspanya, Almanya ve Galler gibi ülkelerde sorunlarýn demokratik bir þekilde çözüldüðünü belirtti ve Genelkurmay tarafýndan yapýlan anadil muhtýrasýný þiddetle kýnadýðýný ve TSK zihniyetinin bir türlü deðiþmediðini söyledi.

Rengin Ergül'den sonra konuþan Ege Üniversitesi Radyo ve Televizyon Bölümü öðrencisi Tülin Tezel, baþörtüsü sorunundan bahsetti. Tezel, bu sene ilk kez baþörtülü olarak derslere girdiðinde sadece kendisinin deðil, ona destek olan arkadaþlarýnýn da dersten atýldýðýný söyledi. Üniversitede yeterli desteði bulamayan Tezel, sözde sol örgütlerin destek olmak yerine akýl verdiklerini, baþörtülü öðrencilerin bile mücadeleye girmekten korktuðunu söyledi ve daha sonra þu þekilde devam etti: "Baþörtüsünü kendi rýzamla taktýðýma kimse inanmýyor, herkes kandýrýldýðýmý düþünüyor. Kendi kimliðimle sevdiðim iþleri yapmak istiyorum. Bana dayatýlan kamusal alan zýrvalýklarý beni engelliyor, birilerinin benim baþörtüsüyle mutlu olduðumu görmesi ve buna inanmasý gerekiyor." dedi.

Türk, Kürt, Alevi, Sünni, ateist ve farklý görüþlerden çok renkli bir profil oluþturan katýlýmcý öðrenciler, konuþmacýlarýn ardýndan söz alarak, ortak bir dille birlik olmak ve mücadele etmek gerektiðini belirttiler.

"Üniversitelerde Özgürlük Ýstiyoruz" inisiyatifi aktivistleri, 25 Aralýk Ankara eylemine güçlü bir þekilde katýlým saðlamak için baskýlara ve engellemelere karþýn çalýþmalarýný sürdüreceklerini belirttiler.



Sinan Canbay

18.12.2010

***

>> EGE ÜNÝVERSÝTESÝ'NDE NELER OLUYOR? - Tülin Tezel









Son Güncelleme Tarihi: 19 Aralýk 2010 02:32

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0