Askerden geri adım: Üç günlük bir şeydi

19 Nisan 2009 01:18  

 

Askerden geri adım: Üç günlük bir şeydi

Genelkurmay manşetlere ‘açılım’ diye taşınan ‘Türkiye halkı’ sözlerini Atatürk imzası ile yalanladı... Genelkurmay Başkanlığı, Orgeneral Başbuğ’un kullandığı ‘Türkiye halkı’ nitelemesinden ‘Türkiyelilik’ tanımı çıkarılamayacağını ve bunu yapmanın ‘saptırma’ olacağını savundu. Atatürk’ün el yazısından ‘o cümle’yi yayınladı

Genelkurmay Başkanlığı, Orgeneral İlker Başbuğ’un kullandığı ‘Türkiye halkı’ nitelemesinden ‘Türkiyelilik’ tanımı çıkarılamayacağını ve bunu yapmanın ‘saptırma’ olacağını duyurdu.
Genel-kurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde dün yayınlanan bilgi notunda Başbuğ’un salı günü Harp Akademileri Komutanlığı’nda yaptığı konuşmada kullandığı ‘Türkiye halkı’ ifadesine açıklık getirildi. Bilgi notunda şöyle dendi: “Türk milleti tanımını Mustafa Kemal Atatürk kendi el yazısı ile yazmıştır. Bu tanım, Prof. Dr. Afet İnan tarafından yazılan ‘Medeni Bilgiler ve Mustafa Kemal Atatürk’ün El Yazıları’ kitabının ilk sayfasında da yer almaktadır. Tanımın ana amacı ‘Türk milleti’ tanımının yapılması ve bu tanımın, kavramın etnik ve dini temellere dayanmadığının açıkça ifade edilmesidir. Tanım içindeki ‘Türkiye Halkı’ terimi de Atatürk tarafından bu nedenle kullanılmıştır. Bu tanımdan ‘Türkiyelilik’ gibi tanımlara ulaşılabileceğini düşünmek ve bu şekilde değerlendirmeler yapmak; hem Atatürk’ün ‘Türk Milleti’ tanımını niçin yaptığını hem de ‘ulus devlet’ kavramının ne anlama geldiğini anlayamamak ve konuyu saptırmak demektir. Ulus-devlet yapısı içinde, bu şekildeki düşüncelerin yeri olamaz.”

Bizden memnun musun paşam?
Öte yandan CNN Türk’te yayınlanan “Medya Mahallesi” programına katılan Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya ilginç açıklamalarda bulundu.
Programın yapımcısı Ayşenur Arslan’ın 29 nisanda Başbuğ’un yapacağı toplantıda kendisine ne soracağını sorması üzerine Küçükkaya şu yanıtı verdi: “Toplantı sonrası, yazdıklarımız, yazıların, yapılan yorumların onu ne kadar memnun ettiğini, memnun ettiğini derken, anlaşılıp anlaşılamadığını merak ediyorum, bunları sormaya çalışacağım.”
İsmail Küçükkaya’nın bu açıklamasıyla oldukça şaşıran Arslan ise konuyu “Peki, peki” diyerek kapattı.

Taraf
18.04.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0