28 Þubat darbesi: Eski Jandarma Komutaný Org. Türkeri de gözaltýna alýndý

27 Nisan 2012 13:20  

 

28 Þubat darbesi: Eski Jandarma Komutaný Org. Türkeri de gözaltýna alýndý

28 Þubat darbesi soruþturmasýndaki üçüncü dalgada dönemin Jandarma Genel Komutaný Emekli Orgeneral Fevzi Türkeri gözaltýna alýndý. Toplam 13 kiþi hakkýnda gözaltý kararý bulunuyor. Saat 08.00'de baþlayan operasyon muvazzaf ve emekli askerlere yönelik olarak yapýlýyor.

Ankara, Ýstanbul, Ýzmir ve Kars'ta bazý adreslerde aramalar sürüyor. Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Baþsavcývekilliði'nin yürüttüðü soruþturma kapsamýnda 7'si muvazzaf, 6'sý emekli 13 kiþi hakkýnda gözaltý kararý çýkarýldýðý bildirildi. Öte yandan, 28 Þubat soruþturmasýnda, o dönemde TSK’nýn üst rütbeli subaylarýyla görüþen ya da talepte bulunan basýn mensuplarýnýn isim ve görüþmelerinin kayýtlarý da ortaya çýktý. Bilindiði gibi, soruþturma kapsamýnda Gölcük Donanma Komutanlýðý, Kozmik Oda ve YÖK’te yapýlan aramalarda önemli deliller ele geçmiþti. Darbeci general Erol Özkasnak’ýn ifadesinde de Ertuðrul Özkök, Fatih Çekirge ve Sedat Ergin’in yaný sýra çok sayýda gazeteci ile görüþtüðü ortaya çýktý. Belgeye göre Batý Çalýþma Grubu (BÇG) üyeleri, hangi komutanýn hangi gazeteciyle neleri konuþtuðunu tek tek not ettiði ortaya çýktý.

ORG. TÜRKERÝ GÖZALTINDA

Batý Çalýþma Grubu'nun Kriz Masasý'nda görev alan eski Jandarma Genel Komutaný Emekli Orgeneral Fevzi Türkeri'nin evinde arama yapýldý. Ýlk dalgada tutuklanan Çevik Bir'e bir þema gösterilmiþ "Türkeri ile görev yaptýnýz mý" diye sorulmuþ, Bir "Evet" yanýtýný vermiþti. Türkeri arama sonrasý gözaltýna alýndý. Ankara'daki subay lojmanlarýnda bir haftada ikinci kez arama gerçekleþti.

Türkeri, 28 Þubat döneminde basýn mensuplarýna yönelik brifingleri veren tümgeneral olarak da biliniyor.

Emekli Korgeneral Yýldýrým Türker'in de evinde arama yapýlýyor.

Gözaltýlar, Batý Çalýþma Grubu'na dahil olan isimlere yönelik soruþturma kapsamýnda gerçekleþtiriliyor.

Ankara Cumhuriyet Baþsavcývekilliði'nin yürüttüðü soruþturmanýn 3. dalgasýnda gözaltý kararý çýkarýlan askerler þöyle:

» Ankara: Emekli orgeneral Fevzi Türkeri, emekli korgeneral Yýldýrým Türker, albay Lokman Ekici, albay Kemal Yakýþkan ve albay Ýsmail Hakký Önder

» Ýstanbul: Emekli albay Mehmet Aygüner, albay Atila Kurtay, emekli yüzbaþý Tanju Sirmen ve emekli Eser Þahan

» Ýzmir: Albay Mustafa Köseoðlu, albay Mehmet Hasimoðlu ve emekli albay Adem Demir

Kars: Emekli baþçavuþ Þeref Kavalalý

26 KÝÞÝ TUTUKLU

Ankara Cumhuriyet Baþsavcývekilliði'nin yürüttüðü soruþturmada ilk dalga 12 Nisan'da gerçekleþmiþ, dönemin Genelkurmay 2. Baþkaný Çevik Bir dahil 18 kiþi tutuklanmýþtý.

19 Nisan'daki ikinci dalgada da dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak dahil 8 kiþi tutuklanmýþtý.

Ýki dalga sonunda soruþturma kapsamýnda tutuklanan kiþi sayýsý 26'ya yükseldi.


FOTOÐRAF: 28 Þubat 1997 döneminde Genelkurmay 2. Baþkaný olan Org Çevik Bir (solda) ve Genelkurmay Baþkaný Org. Ýsmail Hakký Karadayý (solda)...

Sesonline.net

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0