ForumYitirdiklerimiz Bize Bakýyor!  Yeni Konu 

“KOCA YÜREKLÝ HUYSUZ ÝHTÝYAR”: ERTUÐRUL LÜTFÜ ERDEM

08 Nisan 2009

hurkus

DR.FATÝH SÜRENKÖK - Ýyi Hekimlik.org

ERTUÐRUL LÜTFÜ ERDEM
“KOCA YÜREKLÝ HUYSUZ ÝHTÝYAR”

O’nu ilk kez Tabip Odasý ile ilgili bir toplantýda görmüþtüm. Hatýrladýðým kadarýyla 80’li yýllarýn ikinci yarýsýydý, bir kafeteryada 30 aþkýn hekim toplanmýþ hararetle tartýþýyorduk. Ben o yýllar asistaným ve toplantýlara ender katýldýðýmdan bir kýsmýný tanýmýyordum.Ortada birkaç masa birleþtirilmiþ, onun çevresine sýðmayanlar da çember oluþturmuþtu.Masanýn orta yerinde asýk suratlý,ufak tefek bir adam çok konuþmadan oturuyordu.Bana ilginç gelen ise önündekilerdi: Raký,beyaz leblebi,yeþil erik,çay ve tabi ki sigara! Herkes çay içerken tek alkol alan oydu,üstelik erik ile. Kim bu adam diye sordum, biraz da öfkeli –böyle bir toplantýda içmenin ne alemi var gibilerinden-? Dr.Ertuðrul Bey dediler.Nereden bilebilirdim içten içe kýzdýðým o ufak tefek ama koca yürekli adamla yýllarca yan yana çalýþacaðýmý.

1989 yazýnda Tepecik SSK Hastanesinde göreve baþlarken çocuk ortopedi aðýrlýklý bir ihtisas yaptýðýmdan isteðim üzerine çocuk ortopedi kliniðine verildim.Kliniðimizin þefi Op.Dr.Rýfký Us aðabeyimiz, þef yardýmcýsý da Op.Dr.Ertuðrul Lütfü Erdem aðabeyimiz idi. Rýfký Aðabey pek de geçimli olamayan Ertuðrul Aðabeyi çocuk ortopedi kliniðinin baþýna koyarak sorunu çözmüþ. Ýlk yýllar doðal olarak kliniðin yoðun iþiyle boðuþan Ertuðrul Aðabey, Haluk Aðuþ Aðabeyin kliniðe uzman olarak atanmasý ile rahatlamýþ ve sabah vizitlerinin dýþýnda kliniðin rutin iþleri ile uðraþmamýþtýr. Ben kliniðe geldiðimde çocuk ortopedi kliniðinde üç uzman olmuþtuk.

Küçük adýmlarla ama koþar gibi yürüyen bu tuhaf adam artýk amirimdi. Sol siyasetin taraftarý olduðumdan bana karþý son derece sýcak ve samimi idi. Sevgisini de öfkesini de asla saklamazdý. Doðru bildiði ve söylemek isteði sözü karþý tarafýn düþeceði durumu düþünmeksizin söylerdi.Bu da zaman zaman karþýsýndaki kiþiyi kýracak düzeyde olabilirdi. O’nu tanýmayanlar için ciddi bir olumsuzluktu ama asla kin tutmamasý ve öfkesinin çok çabuk sönmesi de bizleri rahatlatan unsuruydu.O’na alýþmak kolay olmamýþtý ama þimdi geriye dönüp baktýðýmda beni kýrdýðý bir aný hatýrlayamýyorum.

Evet O’na alýþmak zordu. 4 eþ ile 5 kez evlenmiþ ama hiçbiriyle evliliði sürdürememiþti. Eþleri ve çocuklarý mý O’nu terk etmiþti yoksa O mu diðerlerini bilemiyorum ama O’nu terk etmeyen ya da O’nun terk edemediði üç þey vardý yaþamýnda: Siyaset, sigara ve raký. Ertuðrul Aðabeyi ilk gördüðümden son yolculuðuna kadar her daim yanýndan ayrýlmayan kadim dostlarý…

Ertuðrul Aðabey ile ilgili -hastane efsanesi gibi-anlatýlan hoþ bir olayý hatýrlatmakta yarar var. Bir gün Ertuðrul Aðabey poliklinik yapýyor.SSK da çalýþanlar çok iyi bilir çünkü hepimizin baþýndan sayýsýz defa geçmiþtir. Hastanýn biri “Benim primimle maaþ alýyorsunuz benim istediðimi yapmak zorundasýnýz” gibi klasik cümleyi kurunca Ertuðrul Aðabey cebinden 1 Lira çýkarýp adama uzatýyor ve “Ulan pe… senin priminden benim payýma düþen olsa olsa 75 kuruþtur, al þu bir lirayý üstü de benim sana hediyem olsun defol git.” diyor.

Hiçbir zaman ekonomik olarak rahat olmamýþtý, kimseye muhtaç deðildi ama onca yýlýn uzmaný olarak dikili bir aðacý bile yoktu. Muayenehane açmýþ daha sonra kapatmak zorunda kalmýþtý.Kliniðe baþladýktan 1 yýl kadar sonra bir gün odasýna çaðýrdý. Muayenehane açmamý ve kliniðin de imkanlarýný kullanmamý istedi. Ben de kendisine kliniði bu amaçla kullanamayacaðýmý, kendisinin doðru bulmayarak yapmadýðý bir iþi benim de yapmayacaðýmý söyleyince okkalý bir küfürden sonra “git Allahýn cezasý senden de adam olmaz” demiþti. Çok severdi beni.Belki siyaseten bana sahiplendiði için, belki de benim de sýkýntý çekmemi istemediðinden.Ya da görüþmediði evlatlarýnýn yerine koyuyordu belki de. Emekli olmadan önce kendisine aldýðý kot pantolonun aynýsýndan bana da aldýðý günü,onu verirken duyduðu sevinci hala hissediyorum.

Saðlýðýndan yana da þanslý deðildi Ertuðrul Aðabey. Yýllar önce geçirdiði ancak komedi filmlerinde olabilecek bir kaza ile kalçalarý kýrýlmýþtý.Alkol aldýðý bir akþam memleketi olan Salihli’ye gitmeye karar verir. Alkollü olduðundan yavaþ ve temkinlidir.Önünde giden bir kamyoneti gözüne kestirir ve peþine takýlýr.Gece karanlýðýnda onun arka ýþýklarýný takip eder.Ancak bu takip çok uzun sürmez çünkü virajý alamayan kamyonet 5-6 metrelik yükseklikten uçar.Tabi Ertuðrul Aðabey de onun arkasýndan…

Beyin tümörü nedeniyle ameliyat edildiðinde bunun kötü huylu bir akçiðer kanserinin metastazý olduðu saptandý.1998-99 da beynin sað yarýsý ile akciðerin sol yarýsýnýn üst kýsmý alýndý.Ama yaþamýnda hiçbir deðiþmedi.Emekli oluncaya kadar klinikte evi gibi bakýldý.Bu süreçte baþta Baþhemþire yardýmcýsý sayýn Vicdan Yýlmaz ve klinik sorumlu hemþiresi sayýn Hülya Güngör’ün, personellerimiz Nuray Haným ve Emine Haným’ýn emekleri unutulmazdý.Yine onun saðlýðýnda ve hastalýðýnda hep yanýnda olan, yediði fýrçalarýn tekini babasýndan bile duymamasýna raðmen, son anýna kadar O’nu hiç yalnýz býrakmayan sevgili Yasin Yýldýz’ý anmadan geçemeyeceðim.
Siyaset O’nun her þeyi idi.Hayata baðlayan belki de þey.Sýký bir TKP sempatizanýydý.Mihri Belli’den Behice Boran’ýna kadar niceleri ile sohbet etmiþti.Sürekli okurdu.Gazete,kitap ne bulursa.Çok geniþ bir kitaplýðý vardý.Nihat Yaðcý ile Kutlu Sargýn’ýn Türkiye’ye dönüþü ile yeniden tutunmuþtu inandýðý þeylere.Babýali denilen mekanda arkadaþlarý Eski Topraklar’la kaç sefer devrim yapmýþlardý Türkiye’de. Eski tüfek denilmesini istemezdi.Eski de olsa topraðýn ürettiðine inanýrdý. Beyin ve akciðer ameliyatlarýndan sonra yýllarca mücadele ettiði TKP den ayrýlýp, ÝP’ne üye oldu.Sað olsunlar, onlar da ölünceye kadar sahip çýktýlar,destek oldular.

Hastanemizdeki sendikal çalýþmalarýn temeli saðlam ise bunu tamamen Ertuðrul Aðabey’e borçluyuz.
Özellikle memur sendikasýnýn kuruluþ döneminde çok büyük emek vererek doðru yönlenmesini saðlamýþtýr.
“Sigarana çok karýþýrdým Ertuðrul Abi.Yýllar önce DSÝ kampýnda mutlaka doçentliðe girmemi isteðinde, ancak sigarayý býrakýrsan, buna çalýþacaðýma söz vermiþtim.Sen sigarayý býrakmadýn, ben de sözümde durdum.”
Huzur içinde uyu.
Umarým öbür taraftaki komþularýn yoldaþlarýn olur.

Tepecik-17.03.2009 

10 Nisan 2009

hurkus

Ertuðrul abiden bahsedince kendi aðzýndan duyduðum anýsýný hatýrladým. 

Amaliyat sonrasý elinde ki üç-beþ kuruþu bir dostuna verip kendisine bir araba almasýný ister.O kiþi bir galeriye giderek arabalara bakar .Bu arada da kendi kendine bunumu alsam ,þunu alsam neder gibilerden konuþmaktadýr. 

Galeri sahibinin dikkatini çeker ve arabayý nasýl birine alacagýný sorar. 

O da Ertuðrul abinin adýný vererek amaliyat oldugunu ona uygun araba aradýgýný söyler. 

Galeri sahibi orada ki arabalardan hangisini begenirse götürmesini para istemediðini söyler. 

Vatandaþ merakla oradan Ertuðrul abinin tanýna gider ,olayý anlatýr. 

Ertuðrul abi de adamý merak eder ve birlikte galariye giderler. 

Galeri sahibi Ertuðrul abinin eline eðilir ve ; 

-Yýllar önce kýzým kaza geçirdi.Herkes öldü ölecek gözüyle bakýyordu.Sen baktýn,sana''Kýzýmý kurtar istediðini vereyim ''dedim.Bana küfredif yanýndan kovdum.Kýzým kurtuldu, büyüdü,gelinlik kýz oldu düðünü olacak .Sana minnet borcumu býrak elimdeki -beðeneceðin birþeyi sana hediye ederek ödeyim deyince, 

Ertuðrul abi hiddetlenir ve ''ulan dürzü ozaman veremediðin rüþveti þimdimi vereceksin ''der. 

Yanýndakiler sakinleþtir.Adamýn kötü niyetinin olmadýgýný anlatýrlar.Bunun üzerine ölene kadar sahip oldugu tek aracý cebinde ki para ona yettiði için ayný galeriden alýr. 

Bu olayý anlatýrken bir yandan da kýzarak gülerdi. 

Mehmet Çalý
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0