ForumDuygu Müzesi  Yeni Konu 

Hayvan sevgisi uğruna ikinci üniversiteyi okuyorlar

02 Kasım 2008

hurkus



Hepsi de kariyer sahibi kadınlar... Sigortacı Sultan Gülyar, makine mühendisi Tülay Diker ve diş hekimi Arzu Mergin, hayvanlara daha faydalı olabilmek için ikinci kez üniversiteye girip veteriner teknikeri olmaya kararlılar ..

Hayvanseverler çeşit çeşit... Kimileri var, her gün barınak barınak dolaşıp kimsesiz hayvanlara mama dağıtıyor, oradaki canların başlarını okşuyor. Kimileri var, kendi mahallesindeki sahipsiz hayvanların tedavisinden beslenmesine kadar her şeyiyle ilgilenip, onları koruyup kolluyor.

Ancak aralarında öyle sıra dışı örnekler var ki, onların yaptıklarına şaşırmak bir yana şapka çıkarmak gerek. Hayvanlara daha yararlı olabilmek için işi, yıllar sonra ikinci üniversite eğitimi olarak veterinerlik okumaya götürenler dahi var...

Üçü de kariyer sahibi olan sigortacı Sultan Gülyar, makine mühendisi Tülay Diker ve diş hekimi Arzu Mergin, hayvan sevgisi uğruna ikinci kez öğrencilik hayatına adım attılar. Uzun zamandır sokak hayvanları için gerek bireysel gerekse derneklerde çalışmalar yapan bu üç kafadar, "Hayvanlara nasıl daha fazla yardımcı olabiliriz?" diye düşünmüşler ve veteriner teknikeri olmaya karar vermişler. Ve şimdi Anadolu Üniversitesi'nin Laborant Veteriner Sağlık Teknikerliği Bölümü'nde okuyorlar.

"Nereden çıktı bu ikinci üniversiteyi okuma fikri?" diye sormak üzere bir araya geldiğimiz Sultan Gülyar ve Tülay Diker'le keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Arzu Mergin şehir dışında olduğu için söyleşimize katılamadı. Veteriner teknikeri olma fikri ilk olarak Sultan Gülyar'dan çıkmış.

Büyükada Barınağı'nın gönüllüsü ve Hayvan Hakları Aktivistleri Derneği üyesi olan Gülyar, yıllardır sokak hayvanları için çeşitli çalışmalar yapıyor. Özel bir şirkette 20 yıl sigortacılık yapan hayvansever, bu yıl haziranda emekli olmuş. Emekli olur olmaz da üniversite sınavına girmeye karar vermiş.

Çevresindekiler sınavı kazanacağına pek inanmasa da o azmetmiş ve istediği bölüme girmeyi başarmış. "Hayvanların yüzlerine baktığımda ızdıraplarını hissediyorum. Trafik kazası geçiren hayvanları kliniğe götürene kadar kaybediyorum. En azından 'İlk müdahale nasıl yapılır?' konusunu ilmi olarak öğrenmek istedim. 2008 yılında ÖSS sınavlarına girdim. İyi bir puan aldım, iyi bir üniversitenin veterinerlik fakültesine gitmeye de puanlarım yetiyordu. Ancak sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarımı aksatacağını düşünerek, açıköğretime girdim. Bu sene Laborant Veteriner Sağlık Teknikerliği birinci sınıftayım.

Kitaplarımı aldım. Zaten yıllardır barınaklarda bifiil çalıştığım için hayvanlarla bir geçmişim var. Sadece bir diplomam yoktu. Önümüzdeki sene Dikey Geçiş Sınavı'na girerek hekimliğe geçmeyi planlıyorum."



Yıllar sonra öğrencilik hayatına geri dönen Sultan Gülyar; "Hayvanlar için her şeye hazırım," diyor ve tüm hayvanseverlere bu konuda kendilerini yetiştirmelerini tavsiye ediyor: "Piyasada veteriner teknikerliği konusunda eleman ihtiyacı var. Bence bu işi en iyi yapacak olanlar hayvanseverler. O kadar genç ve yetenekli arkadaş var ki, hepsi sınava girsin ve okusunlar. Ben nasıl yaptım, onlar da yapabilir." Gülyar uygulamalar konusunda da veteriner kliniklerine gittiklerini söylüyor: "Serum nasıl takılır? İğne nasıl yapılır? İlkyardım gibi uygulamaları öğreniyorum. Bunların hepsini veteriner hekimler kontrolünde yapıyorum." Gemi dizaynı üzerine çalışan makine mühendisi Tülay Diker ise dernekten arkadaşı olan Sultan Gülyar'ın ardından veteriner teknikeri olmaya karar vermiş.

Son iki yıldır aktif olarak hayvan hakları için mücadele ettiğini söyleyen Diker; "Hayvanlara faydalı olabilecek her türlü organizasyonda yer almaya hazırım," diyor ve ekliyor: "İkinci üniversite olarak Veteriner Laborant Sağlık bölümünde okuyorum. Sokak hayvanlarıyla ilgili çok fazla acil durum yaşıyoruz. Sokakta ya da evde ilk müdahaleyi yapabilmek için böyle bir işe kalkıştım." Diş hekimi Arzu Mergin de sokak hayvanları için yıllardır mücadele veren bir isim. Hatta Adapazarı'nda tamamen kendisine ait özel bir hayvan barınağı da var. Barınağın maddi manevi bütün yükünü omuzlarında taşıyan Mergin de hayvanlara daha fazla yardımcı olabilmek için veteriner teknikeri olmaya karar vermiş. Ne diyelim, böylesine duyarlı hayvanseverlerin sayısı arttıkça, Türkiye'deki hayvan hakları ihlalleri de giderek azalacak diye umut ediyoruz.

http://www.sabah.com.tr/ct/haber,51144377451B4FC89F9299CEC31BC40B.html
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0