'Yetmez ama, Evet': Þemdinli savcýsý Sarýkaya'nýn ihraç kararý kaldýrýldý

15 Nisan 2011 01:13  

 

'Yetmez ama, Evet': Þemdinli savcýsý Sarýkaya'nýn ihraç kararý kaldýrýldý

ANKARA- Referandumun ardýndan ilk kez iki yargý mensubu Anayasa deðiþikliðinden yararlanmýþ oldu. 12 Eylül'de oylanarak 'Evet' kararý çýkan paketle birlikte HSYK kararlarýna itiraz yolu açýlmýþtý. Buna dayanarak, Hakimler ve Savcýlar Yüksek Kurulu (HSYK), eski Van Cumhuriyet Savcýsý Ferhat Sarýkaya hakkýndaki 'meslekten ihraç' kararýný kaldýrdý.

HSYK, ayrýca Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcýsý Osman Þanal'ýn da elinden alýnan özel yetkilerinin iade edilmesine karar verdi. Savcý Sarýkaya, "Yaþar Büyükanýt'ýn Diyarbakýr 7. Kolordu Komutaný olduðu dönemde suç iþlemek için çete kurduðu" iddialarýný delillendirmiþti.

HSYK Genel Kurulu bugün meslekten ihraç edilen savcýlarýn durumlarýný görüþmek üzere toplandý.

Kurul, eski Van Cumhuriyet Savcýsý Ferhat Sarýkaya hakkýndaki meslekten ihraç kararýný kaldýrdý.

HSYK, ayrýca Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcýsý Osman Þanal'ýn da elinden alýnan özel yetkilerinin iade edilmesine karar verdi. Osman Þanal, Erzincan Baþsavcýsý Ýlhan cihaner'i Ergenekon soruþturmasý kapsamýnda tutuklamasýyla tanýnmýþtý.

ÞEMDÝNLÝ ÝDDÝANAMESÝ

Þemdinli'de Seferi Yýlmaz'a ait Umut Kitabevi bombalanmýþ, bir kiþi ölmüþ, bombayý attýðý öne sürülen bir kiþinin sýðýndýðý otomobil halk tarafýndan durdurulmuþ ve içindeki üç kiþi tartaklanarak polise teslim edilmiþti. Zanlýlar asker olduklarýný iddia etmiþ ve bu üç kiþinin serbest býrakýldýðý iddiasý üzerine Þemdinli halký sokaklara dökülmüþ ve polis noktasý ateþe verilmiþti. Otomobilde keþif yapan savcý ve dönemin CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ýn üzerine de ateþ açýlmýþ, bir kiþi de burada ölmüþtü.

2005 yýlýnda 'Þemdinli Olaylarý' ile ilgili soruþturmayý da yürüten Cumhuriyet Savcýsý Ferhat Sarýkaya hazýrladýðý iddianamede; KKK Orgeneral Yaþar Büyükanýt, Van Asayiþ Kolordu Komutaný Korgeneral Selahattin Uðurlu ile Hakkari Dað ve Komando Tuðay Komutaný Tuðgeneral Erdal Öztürk haklarýnda "Büyükanýt'ýn Diyarbakýr 7. Kolordu Komutaný olduðu dönemde suç iþlemek için çete kurduðu" iddialarýný delillendirmiþti.

Savcý, 'esleki yeterlilikten uzak olduðu' gerekçesi teklifi ile Hakimler ve Savcýlar Yüksek Kurulu'nun 20 Nisan 2006 günü almýþ olduðu kararla meslekten uzaklaþtýrýlmýþtý.

Fakat, savcýnýn hazýrlamýþ olduðu iddianame yargýlamayý yapan aðýr ceza mahkemesi tarafýndan kabul edilmiþ bir baþka deyiþle mahkeme tarafýndan "iddianamenin iadesi" mekanizmasýnýn çalýþtýrýlmasýna lüzum görülmemiþ ve sanýklar aðýr cezalara çarptýrýlmýþtý. Akabinde yargýlamayý yürüten mahkeme üyeleri gene HSYK tarafýndan bu mahkemeden alýnarak baþka yerlere gönderilmiþti. Bu karar daha sonra Yargýtay'ýn önüne gelmiþ ve Yargýtay tarafýndan olayda askeri yargýnýn görevli olduðu gerekçesiyle bozulmuþtu.

Üyeleri deðiþtirilen mahkeme de bu görevsizlik kararýna uyarak dosyayý askeri ceza mahkemelerine göndermiþti. Sivil mahkemenin aðýr cezalara çarptýrdýðý sanýklar, askeri mahkeme tarafýndan ilk celsede serbest býrakýlmýþlardý.

Sesonline.net

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0