Yeþiller Partisi: 'Þiddetsiz çözümün önü açýlsýn!'

25 Aðustos 2011 00:03  

 

Yeþiller Partisi: 'Þiddetsiz çözümün önü açýlsýn!'

Yeþiller Partisi, savaþýn Kürt sorununda barýþçý çözüm umutlarýnýn azalmasýna yol açacak þekilde týrmanmasý nedeniyle bir açýklama yaptý. Eþ Sözcüler Yüksel Selek ve Ümit Þahin imzasýyla çýkan açýklamada, þiddet olaylarý deðerlendirilirken, yedi çözüm önerisi sýralanýyor.

Açýklama þu þekilde:

Silahlarý susturun, çocuklarýmýz ölmesin!

Barýþýn ve Kürt sorununda þiddetsiz çözümün önü açýlsýn!

Yirmi yedi yýldýr savaþan iki silahlý güç yine birbirlerine meydan okuyarak çocuklarýmýzý öldürmeye devam ediyorlar. Kürt sorununu savaþarak çözemeyeceklerini bile bile kardeþi kardeþe kýrdýrýyorlar. Pusularda mayýnlarla parçalan çoçuklar da, uçaklardan atýlan bombalarla, tanklarla, toplarla öldürülen çocuklar da bizim çocuklarýmýz. Vatani görev diye, Kürt halkýna özgürlük diye gencecik hayatlarý söndürüp iktidarlarýný pekiþtiriyor, savaþ tacirlerini sevindiriyorlar.

Vataný böldürmeyiz diye diye, ülkeyi bölünmeye sürüklüyor, hayatý halklara zindan ediyorlar. Siyasetin önünü silahla kesiyor, halkýn oylarýný hiçe sayýp Meclisi saf dýþý býrakýyor, savaþýyorlar. Operasyonlarla, pusularla, silahlarla çözümsüzlükten beslenmeyi sürdürüyorlar.

Oysa, Kürt sorununun barýþçýl çözümü için, demokrasi için, BDP’li adaylarýn da içinde bulunduðu Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloðu’nun 36 milletvekili TBMM’ye seçildiðinde barýþ, sanki olgun bir meyve gibiydi, neredeyse uzansak alacaktýk. Yazýk ki AKP iktidarý seçim zaferi sarhoþluðuyla sorunun çözümü için en ufak bir adým atmaya yanaþmadý. Bu duyarsýzlýk ve aldýrmazlýkla, “Kürt sorunu yok, benim Kürt kardeþlerimin sorunu var” diyerek, umutlarý söndürdü. Defalarca gördüðümüz filmi yeniden gördük.

Devletle, Hükümetle görüþen, protokol sürecine gelindiðini, Baþbakan bir güvence verirse silahlý militanlarý bir haftada sýnýr dýþýna çýkartacaðýný söyleyen Abdullah Öcalan, devre dýþý býrakýldý. Mahkemeler KCK davasýnda Kürt halkýna yönelik on yýllardýr sergilenen yok sayýcý, aþaðýlayýcý tutumlarýn uygulayýcýsý olmaya devam ettiler. Her iki tarafýn þahinlerine gün doðdu. Hükümet operasyonlarý arttýrdý, PKK eylemsizliðe son verdi, yeniden kan dökülmeye baþlandý. Hem de bu defa, bölgemizde, son olarak da Suriye’de, halklarýn demokrasi taleplerinin kanla bastýrýlmaya çalýþýldýðý, çýkar hesaplarýyla, tehlikeli oyunlarla bölgenin yeniden dizayn edilmeye çalýþýldýðý bir konjonktürde… AKP iktidarý ve PKK dahil olmak üzere bölgedeki irili ufaklý tüm aktörler, küresel güçlerin stratejik çýkarlarý doðrultusunda kurguladýklarý bu yeni senaryoda rol kapma peþindeler.

Baþbakan ise, TSK’nýn kontrolünü de tamamen ele geçirmiþ olmasýnýn verdiði þiþkin egosuyla, bir baþkomutan edasýyla PKK’ya savaþ açtý.

Milliyetçiliðin, militarizmin bayraðýný AKP’ye kaptýrmama derdindeki CHP ve MHP, Baþbakanýn baþkanlýðýnda alýnan MGK kararlarýna hararetle katýldýlar.

Daha da ileri giden MHP sözcüleri, açýlým durdurulsun, Bakan görevden alýnsýn, teröristlerin kökü kazýnsýn, buyurdular.

Nasýl bir akýl tutulmasý, nasýl bir vicdan körelmesidir bu!

Silahlarýn konuþup, sözlerin duyulmaz olduðu bu günlerde, göðsünde bir kalp taþýyan herkes, hepimiz endiþeliyiz. Olup bitenleri dehþet içinde izliyor, bu çýlgýnlýðý nasýl durdurabiliriz; durdurabilir miyiz, diye düþünüyor, tartýþýyoruz. Güçlerimizi nasýl birleþtiririz, diye toplantýlar yapýyoruz.

Barýþ Anneleri, Çukurca’da 9 askerin þehit edildiði yerde eylem yapýp PKK’yý kýnýyorlar; keþke onlarýn yerine biz ölseydik, diye isyan ediyor, beyaz tülbetlerini topraða býrakýyor, bu kavga bitsin, diyorlar. Diyarbakýr’da BDP dahil siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri her iki tarafý silahlarý susturmaya çaðýrýyorlar.

Biz Yeþiller Partisi olarak,

■TBMM’nin acilen göreve çaðrýlmasýný, barýþ koþullarýnýn konuþulmasýný, operasyonlarýn durdurulmasýný; PKK’nin silahlarý susturmasýný, eylemlerine son vermesini, böylece demokratik güçlerin ve þiddetsiz çözümün önünün açýlmasýný istiyoruz;
■Devletin ve tüm siyasi partilerin daðdaki gençleri öldürmek yerine, onlarýn daðdan nasýl indirileceði ve nasýl yeniden kazanýlacaðý sorularýna cevap aramasýný, projeler geliþtirmesini talep ediyoruz;
■Abdullah Öcalan’ýn tekrar devreye girmesinin saðlanmasýný, müzakerelerin yeniden baþlanmasýný ve söylenen sözlerin ciddiye alýnmasýný talep ediyoruz;
■Mahkemeleri Kürt siyasi hareketinin ve seçilmiþ temsilcilerin de aralarýnda bulunduðu bütün KCK tutuklularýnýn serbest býrakýlmaya, ana dilde savunma yapma hakkýný yok sayan, insanlarý aþaðýlayan ve daða çýkmaya yönelten hukuk dýþý uygulamalara son vermeye çaðýrýyoruz;
■Blok milletvekillerimizin çözümün bir tarafý olarak Meclise dönmelerini; Kürt halkýnýn oy verdiði tüm partilerin þiddetsiz çözüm üzerine tartýþmaya baþlamasýný diliyoruz. CHP de aklýný baþýna devþirip ana muhalefet partisi olarak müzakerelerin baþlamasýnda rol almalýdýr. Yeni Anayasa çalýþmalarýnýn özgürce yapýlabileceði koþullar hazýrlanmalýdýr.
■Meclis’in, seçilmiþ tutuklu milletvekillerinin Meclise girmesinin önündeki yasal engelleri kaldýrmasýný; Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldýrmasýný ya da gerekli deðiþiklikleri yapýlmasýný istiyoruz.
■Barýþtan yana tüm güçler, emek ve meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, savaþa karþý güçlü bir ses çýkartmalýdýr.

Haydi, iþ iþten geçmeden birleþelim, harekete geçelim! Toplumda barýþ için artýk hazýr olan duyarlýðý harekete geçirelim…

Yüksel Selek – Ümit Þahin

Yeþiller Partisi Eþ Sözcüleri

Son Güncelleme Tarihi: 25 Aðustos 2011 00:45

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0