YEÞÝLLER PARTÝSÝ - Basýn Açýklamasý

07 Ocak 2009 15:29  

 

YEÞÝLLER PARTÝSÝ - Basýn Açýklamasý

1989’dan bu yana Bergama’da siyanürle altýn çýkarmaya çalýþan, adý sürekli deðiþse de doðaya, insana ve hukuka saygýsýzlýðý hiç deðiþmeyen altýn iþletmesine Danýþtay 6. Dairesi nihai olarak dur dedi. Bu dava, kazanýlan diðer 72 davaya eklenecek bir istatistik olarak kalmamalýdýr.
Artýk bu ekolojik katliama ve hukuksuzluða bir dur denmelidir!
Sürekli el deðiþtiren ve son olarak Koza Altýn Ýþletmeleri tarafýndan iþletilen Bergama-Ovacýk altýn madeni senelerdir doðayý ve insan saðlýðýný tehdit ediyor. Bunu yaparken, hükümetlerle yakýn iliþkiler kurularak mahkeme kararlarý etkisiz kýlýnýyor. Bergamalý köylülerin yýllardýr yaptýklarý eylemlere ve üst üste gelen mahkeme kararlarýna raðmen maden hukuksuz bir þekilde iþletilmeye devam ediyor.
Ama artýk yolun sonuna gelindi.
Danýþtay 6. Dairesi, yaptýðý inceleme sonucunda, yerel mahkemenin ''Nihai Çevresel Durum Deðerlendirme Raporu ve eklerinde belirtilen hususlara uyulmak kaydýyla faaliyetinde sakýnca bulunmadýðý'' yönündeki idari iþleminin iptali için verdiði red kararýný bozarak, ''yürütmeyi durdurma'' kararý aldý. Bu kararýn anlamý þudur: 13 Mayýs 1997'den bu yana, Bergama Ovacýk Altýn Madeni'nin tüm faaliyetleri hukuka aykýrýdýr. Çevresel Etki Deðerlendirmesi (ÇED) izninin yürütmesinin durdurulmasýyla Bergama Ovacýk Altýn Madeni'nin faaliyetine olanak saðlayan tüm iþlemlerin dayanaðý çökmüþtür. Madenin en geç 29 Ocak 2009'a kadar kapatýlmasý gerekmektedir.
Siyanürlü Koza madencilik þirketine sesleniyoruz: Oyun bitti! Halk kazandý. Bavullarýnýzý toplayýp evlerinize dönün. 29 Ocak’a kadar madeni kapatýn! Hukuka saygý gösterin! Doða katliamýna son verin!
Hükümete ve Ýzmir Valiliði’ne sesleniyoruz: Danýþtay’ýn kararýný en kýsa zamanda uygulayýn ve madenin kapatýlmasýný saðlayýn. Aksi takdirde “yasama ve yürütme organlarý ile idare, mahkeme kararlarýna uymak zorundadýr; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarýný hiçbir suretle deðiþtiremez ve bunlarýn yerine getirilmesini geciktiremez” hükmünü içeren Anayasanýn 138. maddesini ihlal etmeye devam edersiniz. Yargý kararlarýný uygulamayan, hukuka saygý göstermeyen bir hükümetin, o ülkede fazla kalamayacaðýný, sonunun yakýn olduðunu siz de iyi bilirsiniz.
Bergama’da halk kazandý, doða kazandý! Hukuk da kazanacak! Yeþiller Partisi olarak Danýþtay kararýnýn takipçisi olacaðýz.

7 Ocak 2009, Ýstanbul

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0