Yer altında 80 metrelik belirsizlik!

19 Mayıs 2010 00:23  

 

Yer altında 80 metrelik belirsizlik!

Yerin 540 metre aşağısında mahsur kalan 30 işçiye ulaşma çalışmalarında 30 saat geride kaldı. Üzücü olay, aşılan göçüğün ardından yeni bir göçükle karşılaşılması oldu. İşçilere 80 metre var ve bu mesafenin ne zaman aşılacağı belirsiz.

Zonguldak’taki Karadon Maden Ocağı’nda meydana gelen göçüğün üzerinden yaklaşık 30 saat geçti ve 30 işçiye hala ulaşılamadı. Bölgede bulunan iki bakan, akşam saatlerinde kameraların karşısına geçerek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'le birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, aşılan göçüğün ardından yeni bir göçükle karşılaşıldığını ve kaybedilen zaman nedeniyle kaygıların arttığını belirterek, "İşçilerle aramızda 80-85 metre var. Bu mesafe ne zaman aşılır bilemiyoruz" dedi.

"KAYGILARIMIZ ARTIYOR"
6-7 metre uzunluğundaki taş ve kayalardan oluşan göçüğün geçilmesinin ardından, 20 metre sonra bir kömür göçüğüyle karşılaşıldığını belirten bakan Yıldız, "Bu üzücü bir durum. Bu göçüğü temizlememiz lazım. Gerekli araç ve gereçler aşağıya indirildi. Çalışmalar başlayacak. Uzayan bu süre, aşağıdaki işçilerle ilgili kaygılarımızı daha da artırıyor" dedi.

Hem aşağıda sağlıklı bir çalışma yapma hem de kömür göçüğünün temilenmesi üzerinde durduklarını belirten Yıldız, "Bu iki iş için tek aynada 45-50 kişi çalışıyor. Bu durum, değişen ekiplerle birlikte aralıksız devam edecek. Ekipler de her 2 saatte bir değişecek. Dileriz, karşımıza başka göçük çıkmasın ve işçilere bir an önce ulaşalım" şeklinde konuştu.

"80 METRE UZAKTALAR"
Mahsur kalan işçilere ulaşılması için aşılması gereken yolu '80-85 metre' olarak açıklayan Yıldız, "Gaz seviyesi istenilen seviyede. Arkadaşlar şu an cihassız çalışıyorlar ve bu da iyi bir şey. Ancak yine de değişme ihtimali olan şartlara hazırlıklılar" ifadelerini kullandı.

NE KADAR SÜRER?
Yıldız, "80 metre ne kadar sürede aşılır, işçilere ne zaman ulaşılmasını bekliyorsunuz?’ sorusuna, "Zaman vermek, süre tayin etmek mümkün değil. 1 saat önce kömür göçüğü bilgisi yoktu. Bu göçük sonrası da neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz" dedi.

"UMUTLAR AZALIYOR..."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de, "Sabırla durup, bütün çabamızla çalışıyoruz. Beklemek ve çalışmaktan başka yapacak bir şey yok. Her iki saatte bir ekipler değişiyor. Elden gelen yapılıyor.

Aşağıda var olan işçiler bizim çocuklarımız. Ciğerimiz acıyor. Ne gerekiyorsa yapılıyor. Süre uzadıkça umudumuz azalır ama umutlar kesilmez. Umut içinde çalışıyoruz" diye konuştu.

"Akıllara, niçin daha fazla insan çalışmıyor sorusu gelebilir" diyen Dinçer, "Çalışma şartları zor. 3-4 metre çapındaki küçük bir tünelde çalışılıyor. Burada 400 kişiye yakın kurtarma ekibi var. Daha fazla kişinin çalışmasına imkan veren bir ortam yok" ifadelerinşi kullandı.


ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0