Yalnış hesap Maya’dan döndü

03 Aralık 2011 13:29  

 

Yalnış hesap Maya’dan döndü

Hayatlarını Maya takvimine göre kurgulayan insanlara bir iyi bir de kötü haberimiz var. 2012 yılında kıyametin kopacağı, Maya takviminin yanlış yorumlanmasından kaynaklanmış

Avustralyalı bilimci Sven Gronemeyer, M. Ö. 3000 - M.S. 1500 yılları arasında hüküm süren Amerika uygarlığı Mayalar’a ait tabletlerden yola çıkılarak ‘21 Aralık 2012 tarihinde kıyametin kopacağı’ şeklinde yorumlanan kehanetin yanlış anlaşıldığını iddia etti. Gronemeyer’e göre, astronomi, matematik, mimari ve sanat alanlarında ileri bir uygarlık olduğu kabul edilen Mayalar, aslında bu tabletlerde kıyametten değil, yeni bir çağın başlangıcından söz ediyor. Geçen hafta Meksika Antrepoloji ve Tarih Enstitüsü, ülkenin doğusundaki Tabasco eyaletinde yer alan Tortuguero antik kenti yakınlarındaki Comalcalco harabelerinde yıllar önce keşfedilen taş tabletin, 2012’de dünyanın sonunun geleceği kehanetini yinelediğini açıklamıştı. Hem söz konusu tableti hem de Meksika’nın güneyindeki Palenque arkeolojik sitesinde bulunan hiyeroglifleri inceleyen Avustralya’nın La Trobe Üniversitesi’nden Sven Gronemeyer, tabletlerin 400 yıllık 13. dönemin sonuna denk düşen 21 Aralık 2012 tarihinde gizemli Maya tanrısı Bolon Yokte’nin dünyaya dönüşünü tasvir ettiğini söylüyor. Mayaların 13 rakamını kutsal kabul ettiğini belirten Gronemeyer, tabletlerde sanılanın aksine kıyametten söz edilmediğini belirtiyor.

Maya tanrısı Dünya’ya dönecek
Yaklaşık 1300 yıl öncesine ait olduğu sanılan Comalcalco tabletindeki metnin son kısmının çatlaklar nedeniyle okunamaz hale geldiğini belirten Gronemeyer’e göre, yazıt M.Ö. 3113’te başlayan Maya takviminin 5125 yıllık döngüsünün sona ereceğini kastediyor. Gronemeyer, tabletin Bolon Yokte’nin yolculuğunu planlamak isteyen Maya hükümdarı Bahlam Ajaw’a ait bir kehaneti içerdiğini ifade ediyor. Kehanete göre, Mayalar’ın yaratılış ve savaş tanrısı Bolon Yokte, Tortuguero kentindeki bir tapınakta hüküm sürmek için Dünya’ya dönecek. Gronemeyer, “Yaradılış gününün yansıması olarak gördükleri 21 Aralık 2012 tarihinin, Mayalar için sembolik bir değeri vardı. Bu tarih, gizemli tanrıların dönüşünü simgeliyor” diyor.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2011 13:39

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0